KÖZÉRZET

Amit jó, ha kerülsz, ha épp leszokóban vagy a dohányzásról

Szerző:
Szabó Anna
Ne légy türelmetlen! Általában egy hónapot hagynak maguknak az emberek a végleges leszokásra. De ne felejtsd el, egy „anyagról” akarsz leszokni, amit a szervezeted eddig mindig, rendszeresen megkapott. Ez nem így működik.
A régi megszokásokat nem olyan könnyű levetni. Csak nyugi, dőlj hátra, és tényleg légy magaddal türelmes. Nem benned van a hiba.
Ne gondolj a „soha többet”-re. Hogy SOHA TÖBBET nem szívhatsz egy cigit sem már. Ne tedd ezt magaddal. Csak maradj szépen az „itt-és-most”-nál. Itt lakik a te erőd. Mint ahogy nem tehetsz már meg semmit tegnap, ne foglalkozz a holnappal sem. De azt tudd, ma mi lesz.


Ne légy negatív!

Azt mondják, egy átlagos embernek akár 66.000 gondolata is lehet egy nap, és ezeknek a kétharmada negatív. Olyan rosszul tudunk bánni magunkkal! Ne szidd magadat olyasmikért, amin nem tudsz változtatni, például a cigizéssel eltelt évekért. A régebbi leszokásokat ne tartsd hibádnak. Csak tanulj belőlük, és lépj előre. Inkább azokra a változásokra gondolj az életedben, amik pozitívak voltak.

A végleges és hatásos leszokás mindig az elmében kezdődik. A célodra koncentrálj, Mert amit magunknak mondogatunk, azt előbb-utóbb el is hisszük magunknak. Inkább dicsérd hát magad.


Ne hanyagold el magad!

Most aztán itt az ideje annak, hogy minden egyéb kívánságod teljesüljön.


Kiegyensúlyozottan táplálkozz!

A testednek jó minőségű tápanyagra van szüksége, meg segítségre is, hogy a fölhalmozódott méreganyagokat kiüríthesse.


Pihenj sokat!

Szükséged lesz rá, egy pár hétig a szokásosnál fáradtabbnak érzed majd magad. Ne küzdj ellene, inkább, ha megteheted, dőlj le pihenni. Aludj többet.


Igyál vizet!

A víz nagy segítség. Segít, hogy könnyebben méregteleníthess, a cigi utáni vágyódást is leküzdi egy korty víz néha, és ha elegendő mennyiségű víz van benned, jobban is érzed majd magad. Igyál, amennyit csak bírsz.


Tornázz naponta!

A séta kezdetnek jó lesz. Kellemes, nem terhelő, és mégis aerob gyakorlat, és segít a cigi utáni vágyódásodat is kordában tartani. Kezdd 15 percnyi sétával, meglátod, milyen jólesik.


Szedj multivitamint!

A szervezetednek jót tesz, ha extra támogatást kap. A cigi úgyis annyi vitamin és nyomelem raktáradat kiürítette. Ha ezeket most sikerül föltöltened, több energiád lesz.  A leszokás nem fájdalommentes, de gondolj rá, hogy nem tart örökké.


Az alkohol és a cigi kéz a kézben járnak!

Ne igyál alkoholt. A frissen leszokottan sebezhetők még. Ha olyan helyzetbe kerülsz közvetlenül leszokás után, ahol inni kell, az veszélyes lehet. Hát ne siesd el. Eljön majd az az idő is, hogy ha iszol, az már nem jelenti automatikusan azt, hogy rá is kell gyújtanod, de ez nem az első hónap végén lesz. Addig is, próbálj olyan helyen találkozni a haverokkal, ahol a környezetből adódóan nem lehet cigizni, vagy kimehetsz friss levegőt szívni, vagy csak simán megkérheted a haverokat, előtted ne gyújtsanak rá. De ne szégyelld magad emiatt, az a legfontosabb. A te életedről van szó.


Ne vidd túlzásba!

A fizikai állapotodról már beszéltünk. De a lelki állapotod is legalább olyan fontos. A leszokás nem könnyű feladat, estére már rengeteg stressz ér csak attól, hogy nem gyújthattál rá. Ne engedd, hogy ez addig fajuljon, míg teljesen ki nem merülsz, találj valami foglalatosságot, amivel a felgyülemlett stresszt rendszeresen levezetheted. Lehet ez egy jó könyv, egy forró fürdő, valami hobbi.


Ne vedd magad mindig túl komolyan!

Lehetnek jó és rossz napjaid. Ezt fogadd el. Ilyen a leszokás, ilyen az élet. Rossz napokon ne is foglalkozz magaddal, mit motyorog benn az a lelkiismeret-szerű dolog. Ne csinálj bolhából elefántot. Inkább kényeztesd magad egy kicsit.


Ne félj segítséget kérni!

Az embereknek általában nem megy egyedül a leszokás. Ebben nincs semmi gáz.
Azt ne hidd, hogy a „csak egyet szívok el” dolog működik. Nem működött már a csipsszel sem. Ne felejtsd el. Hogy miért is kezdtél el leszokni. Komoly oka volt, nyilván. És az az ok még mindig meg van.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL