GYERMEK

Édes rendellenesség - az ikerszülés

Szerző:
Szabó Anna
Sok kamaszlány sóhajtozik párás szemekkel, arra gondolva, milyen csodálatos lenne egyszer ikreket, akár hármas, vagy többes ikreket szülni. Kicsit idősebb korban már arra gondolnak a leendő anyák, hogy milyen nagyszerű lehet egyszerre letudni a terhesség és a szülés nyűgét.

 

Ikrek itthon és a világban


A kép nem annyira rózsaszín, mint amilyennek a távolból tűnik, hiszen az ikerterhesség valójában minden esetben rendellenesség. A nők szervezete ugyanis csak egy gyermek kihordására és megszülésére van „tervezve”, minden további lehetőség eltér a normálistól, még akkor is, ha sikerül komolyabb komplikáció nélkül megúszni a dolgot. Sajnos azonban az esetek többségében az ikerterhességek igenis komplikáltan zajlanak. (A komplikációkról lentebb szólunk.) Hazánkban ikerterhességből indul kb. minden 32. szülés, de ez a szám fokozatosan emelkedő tendenciát mutat. Mivel az ikerség genetikailag meghatározott (de a tudósoknak mai napig nem sikerült megfejteniük a pontos hátterét), leggyakrabban azoknál a családoknál fordul elő, ahol korábban is születtek már ikrek. Napjainkban azért emelkedhet az ikerszülések száma, mert egyre több a mesterséges megtermékenyítés, egyre idősebb korban szülnek a nők, s a környezetbe (ivóvízbe, talajba) mind több hormontartalmú készítmény kerül, mindez pedig kedvez a többes terhesség kialakulásának. Bizonyos földrajzi területeken gyakrabban, máshol kevesebbszer fordul elő ikerszülés, s ez a tendencia úgy tűnik, állandó az adott vidékeken, legalábbis, ami az egypetéjű ikreket illeti. A kétpetéjű ikrek vonatkozásában már befolyásoló tényező a környezet és a születésszabályozás, meddőségkezelés.


Többen vannak!


Ikerterhesség akkor fogan, ha a megtermékenyített petesejt a fejlődés során ketté (vagy többfelé) válik, és ebből két (vagy több) gyermek születik. Ekkor beszélünk egypetéjű ikrekről. Az ő génállományuk teljesen azonos, ezért külsőre is megszólalásig hasonlítanak egymásra, a nemük is egyforma, ettől függetlenül azonban lehetnek eltérő személyiségek.
Kétpetéjű ikrek esetében két ondósejt termékenyít meg két különböző petét, ekkor az ikrek nem hasonlítanak egymásra jobban, mint az átlag testvérek, gyakran a nemük is különböző.

Habár sokan álmodoznak arról, hogy ikreket szülnek, amikor az álom valósággá válik, vagyis az első ultrahang vizsgálatok valamelyikén kiderül, hogy több apróság van a pocakban, a szülők először rendszerint megijednek. Ez természetes, hiszen a több gyermek több felelősséggel, több nehézséggel, több anyagi ráfordítással jár. Különösen akkor lehet kényes a helyzet, ha van már egy, vagy több nagyobb testvér. Átmenetileg még a szülők is tarthatnak attól, hogy meglévő idősebb gyermekeikre kevesebb idő és energia jut majd az ikrek miatt.

De nemcsak lelki, és anyagi, hanem egészségügyi problémák is okkal merülnek fel az ikerterhesség kapcsán. Ikrek esetében mindig több a komplikáció lehetősége, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a kismama esetleg már nem huszonéves.


Az ikerterhesség komplikációi az anyára nézve


Mivel az emberi szervezet egy időben csak egy gyermek kihordására és megszülésére van tervezve, a több magzat már komolyan veszélyezteti az anya, s ezáltal a saját egészségét is. A normál terhességeknél a kritikus életkor 35 év fölött kezdődik, az ennél idősebb kismamákat már gyakrabban és komolyabban vizsgálják a várandósság során. Ikerterhesség esetében ez a kor már 30 év fölött elkezdődik. A terhesség első szakaszában kéthetente, később akár hetente szükséges meglátogatni a szülész-nőgyógyászt, hogy az anya és a magzatok állapota folyamatosan ellenőrzés alatt legyen. Míg az egyes terhességnél a szülés rendszerint a 38-40. hét körül következik be, addig az ikrek jellemzően korábban, akár már a 30. hét körül útnak indulhatnak. A vajúdás ettől még korábban is, a terhesség 27. hete körül elkezdődhet, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szülés is megindul. Folyamatos kontroll alatt kell tartani a méhszáj és a méhnyak állapotát, mert a szülés előtt ez utóbbi megrövidül. Ha felmerül a koraszülés gyanúja, a magzatok tüdőérlelő gyógyszereket kapnak (az anyán keresztül), és a kismamát szigorú fekvésre „ítélhetik”. Ikerterhességnél jóval gyakrabban fordul elő a magas vérnyomás, a terhességi diabétesz, ezért ezek szűrésére is fokozott figyelmet kell fordítani.


Ikerbajok


Mivel két, vagy több magzat kihordására ugyanannyi hely áll rendelkezésre, mint egy baba esetében, az ikreknek meglehetősen szűk helyen kell osztozniuk egymással. Ez lehet az oka annak, hogy gyakran fordul elő náluk far- vagy harántfekvés, esetleg mindkettő, fele-fele arányban. Ha az elhelyezkedésük nem realizálódik a szülés idejére, az orvos biztonsági okokból általában a császármetszés mellett dönt.

Ritkán, de előfordulhat, hogy az ikrek keringése összekapcsolódik, s emiatt egyikük kevésbé tud fejlődni testvérénél. Az is megeshet, hogy a köldökzsinórok összegabalyodnak, és oxigénhiányt okoznak.
Mivel ketten osztoznak a helyen, a tápanyagon és az oxigénen is, az anyának sokkal több vitamin-és ásványi anyag bevitelre van szüksége, mint egy babát váró társainak.


Ami jó benne


A veszélyek felsorolása után mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy miért szép az ikerterhesség. A sok nehézség egyszerre szakad a szülők nyakába, ám ez azt is jelenti, hogy egyszerre esnek túl rajta, nem évenkénti elosztásban. Az ikreknek mindig van társaságuk, sohasem lesznek magányosak, és nem fognak unatkozni. Ez pedig a szülőknek is jó: túl az első hónapokon már sokkal szabadabban végezhetik majd a dolgukat, mint egy aprósággal rendelkező szülőtársaik, hiszen gyermekeik nem várják majd el, hogy minden figyelmük rájuk irányuljon.

Végezetül pedig: van édesebb, mint a dupla babakocsiból kikukucskáló, két egyforma babaarcocska?

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL