FOGYÓKÚRA

Frissülj, fogyj - belülről!

Szerző:
Szabó Anna
Ahogyan a tavaszi természet újjáéled, mi is igyekszünk szabadulni a tél során lerakódott salakoktól. A piacokon egy zöldebb minden, sorra jelennek meg a tavasz sztárjai. Nincs más dolgunk, mint feltankolni egy méregtelenítő hétre, és láss csodát, a méregtelenítéssel együtt beindul a súlycsökkenés is. Frissüljünk, szépüljünk belülről, miközben néhány kilót is ledobunk.

 

A titok a kombinációban rejlik


Érdemes a bőség zavarától távol tartani magunkat, és kiválasztani néhány zöldséget, gyümölcsöt, ami segít minket ebben. Így könnyűszerrel betarthatunk egy testre szabott, egy hetes villámdiétát, amit kedvünk szerint alakíthatunk az ésszerűség határain belül. Példaként vegyük az alma-eper- zeller-spárga négyest, amit tetszés szerint variálhatunk más kedvencekkel.

Az alma ugyan egész évben hálás társa a diétázóknak, a tavaszi méregtelenítésben is megbízható társ lehet a benne rejlő energia, vitaminok, ásványi sók, és nyomelemek miatt, melyek azonnal energiával látnak el minket - ott van benne a méregtelenítés kulcsa. A vízben oldódó rostjai megduzzadnak, magukhoz vonzanak mindent, ami salakként lerakódott a belekben, és ezzel anyagcserénk visszaáll a rendes kerékvágásba. A mérgek távozásával a hasznos és szükséges tápanyagok hatékonyabban szívódhatnak majd fel, amitől fittek és frissek leszünk.

Azt hinnénk, az eper csupán jókedvre derít bennünket, de ma már tudjuk, ennél sokkal több jóság lakozik benne! Antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejtjeinket, megelőzi azok oxidációját. Fenol tartalma miatt, mint általában a piros bogyós gyümölcsök, védi a szívet és segíti a jó keringés fenntartását. Felturbózza az immunrendszert, magas rost,- vitamin- és víztartalma miatt ideális a fogyókúrázók étrendjébe!


Zöldségkúra az eltűnő centikért


A magyar konyha nagyon mostohán bánik a zöldségekkel, pedig sokuk nem csak hasznos, de finom is. Az egyik ilyen mellőzött „leveszöldség” a zeller, pedig nem csak a közismert gumós, hanem zellerszár változatát is régóta lehet kapni. Mindkettőre jellemző a magas rosttartalom, rendkívül jó természetes vízhajtó, szinte kimossa a felgyülemlett pangó vizet a szöveteink közül. Hatása centikben, kilókban látványos eredményeket mutat, de bőrünk is hálás lesz egy zellerkúra után.

Ugyan egész évben elérhető már a spárga is, igazán ilyenkor, tavasszal érdemes kihasználni jótékony hatásait, egy-két heti rendszeres fogyasztása testnek és léleknek is jól esik. Alacsony kalóriatartalma mellett - a zellerhez hasonlóan - vízhajtó. Ennél is fontosabb tudni, hogy kimossa az év során bennünk lerakódott nehézfémeket, védi a májat és a vesét. Mindezek mellett jótékony hatással bír a koleszterin szintünkre. E válogatás jó tulajdonságait úgy hozhatjuk ki, ha rendszeresen, akár naponta fogyasztjuk őket egy-két hétig. Mellette igyunk sok, legalább napi 2-2,5 liter vizet, vagy cukormentes teát, frissen préselt zöldség-gyümölcs levet, és élvezzük a tavaszi napsugarakat egy-egy kiadós séta, vagy kocogás mellett.


Akár munka mellett is…


Ez a négyes akár egy átdolgozott hét keretein belül is bátran alkalmazható, nem leszünk dekoncentráltak, sőt!

Reggelire válasszunk teljes kiőrlésű pékárut, lehetőleg sok zöldséggel, olíva olajjal vagy legalábbis light margarinnal. Indítsuk úgy a napot, hogy délelőtt legyen energiánk, ne most spóroljunk a kalóriával.

Tízóraira válasszuk almát, epret, de akár kombinálhatjuk is őket, valamint adhatunk hozzá joghurtot, készíthetünk belőlük gyümölcssalátát, amit megszórhatunk ropogós pirított magokkal. Készíthetünk lightos turmixot belőlük, ilyenkor ne csak tejes, hanem zöld turmixban is gondolkozhatunk. Ennek alapja lehet például madársaláta, petrezselyem, spenót és társaik, pici ásványvíz és sok-sok gyümölcs társaságában.

Uzsonnára kényeztessük magunkat a megszokott teánkkal, kávénkkal és pár falat keksszel. Akinek a melegben jól esik, egyen egy gombóc fagyit, vagy sós apróságot, a lényeg, hogy csupán pár falat legyen, hiszen néhány óra múlva követi a vacsora.

Ebédek alapja legyen egyharmad rész jó minőségű fehérje - hal, csirke, sovány sajt, zsírszegény marha vagy disznóhús, amit kíméletesen párolva, grillezve hirtelen átsütve készítsünk el. Körítés gyanánt délben készítsünk mellé alacsony glikémiás indexű köretet, például lencsesalátát, zöldséges barna rizst, párolt káposztát, fokhagymás párolt spenótot, sóskamártást, héjában főtt krumplit. Grillezhetünk zöldségeket a hús mellett, például paprikát, gombát, cukkinit, paradicsomot.

Ahogyan a kisfiúk legfontosabb étkezése a reggeli úgy a diétázók legfontosabb étkezése legyen a vacsora. Ahhoz, hogy éjjel a szerveztünk felkészüljön a következő napra és közben dolgozhasson a zsírraktárak felszámolásán, este válasszunk a hét alapanyagaiból készült salátákat, könnyű leveseket. A zeller almával és répával igazi rost, és vitaminbomba, krumplival és petrezselyemmel üdítő leves, lereszelve dióval és márványsajttal, pici olíva olajjal kitűnő mártogatós zöldség csíkok mellé.

Almából leves, zöldsaláta levelekkel, olíva olajjal és sonka csíkokkal frissítő salátát, kevés darált dióval és cseppnyi mézzel lélekemelő esti nyalánkság készülhet, de üdítően friss gyümölcssaláta alapja is lehet, ahogyan hű társa az eper is. Szinte végtelen a variációk lehetősége, így fogyhatunk és méregteleníthetünk könnyedén a tavasz kincseivel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL