KÖZÉRZET

Bánjunk el a stresszel!

Szerző:
Szabó Anna
A stresszt nem könnyű legyúzni, gyakorlat kell hozzá és idő. De az alábbi pár tippel talán segíthetünk.
Válaszd ki, az alábbiak közül melyik oldaná meg leginkább a problémádat.


Az időzítés és a célok kontrollálása

Mindig realista célokat és határidőket tűzz ki. Akkor nem csúsznak ki a kezed közül a dolgok, nem érzed úgy, mintha nem is te irányítanál. És a részcélok segítenek, ezeket már elérted, tudod, hogy nem dolgoztál hiába.

Ha többet vállalsz, amennyire képes vagy, állandó nyomás alatt leszel. Már ha csak rágondolsz, mennyi elvégzendőd van, az is elég a stresszhez. Tanulj meg nemet mondani. És amit nem muszáj, ne vállald be.

A határidőnaplóban ne csak a tennivalót jegyezd föl, hanem a hozzá szükséges időt is, úgy ahogyan azt egy értekezlettel is tennéd. Ha egy jelentés megírása két óra, jelölj be rá két órát.


Kell az az értekezlet?

A hatékony értekezlet fontos, információcsere helye, és problémamegoldásé. De csak akkor kell értekezletet tartani, ha szükség van a közbeavatkozásra. A „csak úgy” tartott értekezlet a hatékonyságot rontja csak, időhúzás.

És a jól megtartott értekezlet is fontos: a formaságok, az értekezlet kézben nem tartása rengeteg időt rabol el mindenkitől.


Nem lehetsz ott mindig mindenki számára

Gondold végig, mi a legfontosabb. Az időgazdálkodás alapja, hogy te tudd kontrollálni a történéseket. A karmesterek állítólag sokáig élnek. Mert nekik aztán tényleg a kezükben van az egész zenekar.

Mindannyian sokkal több dolgot tudunk kontrollálni, mint amennyit valaha is beismerünk magunknak.


De vannak dolgok, amikre nem tudunk befolyással lenni


Ha ezeket próbálod irányítani, ez lehet a stressz és a boldogtalanság legnagyobb oka. Ezer dolgot akarnak egy nap tőled, és ettől úgy érzed, mintha nem lennél ura a helyzetnek. Ez akadálya annak, hogy te kezelhesd a saját idődet – pedig megteheted még így is.

Nézd csak meg, most hogyan osztod be a napodat. Az apró, nem fontos dolgokat végzed el előbb, mert akkor jól érzed magad, hogy tettél valamit? Inkább a fontos dolgokra koncentrálj.


És ne halogass, ha lehet

A halogatásnak általában három oka van:


- Nem tudod, hogyan kell elvégezni a feladatot,
- Nem tetszik a feladat
- Nem döntöttél még, hogyan fogj hozzá.



A halogatást legjobb úgy leküzdeni, ha a feladatot apró, kezelhető részcélokra osztod. És írd be ezeket a napi tennivalólistára. Jutalmazd magad, ha végeztél velük. Ha halogatsz, egyre hatalmasabb feladatok tornyosulnak majd a fejed felett.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL