SZÓRAKOZÁS

Nem lehet elég korán elkezdeni...

Szerző:
Szabó Anna
A Vasúttörténeti Park április 13-án hetedik alkalommal rendezi meg a Közlekedésbiztonsági Napot, azzal a céllal, hogy a gyerekek már egészen kicsi kortól játékos formában tanulják meg a gyalogos-, a vasúti-, a kerékpáros- és a tömegközlekedés alapszabályait.

 

A Park a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelését tűzte ki célul, ezt kiemelve hívta életre 2007-ben a Közlekedésbiztonsági Nap rendezvényt, melynek keretein belül „játszva” tanulhatják meg a kicsik a vasúti közlekedésre vonatkozó alapszabályokat, amely kibővült a közúti, a tömegközlekedés és a kerékpározás szabályainak gyakorlásával.

A Közlekedésbiztonsági Napon a Park interaktív programjain túl lesz mini KRESZ park, kerékpáros ügyességi pálya, kerékpáros és autós KRESZ teszt, látványosan szimulált vonat és hungarocell autóütközés bemutató, és persze az ügyesek különböző ajándékokat is nyerhetnek.

A Mini KRESZ Park kis sofőrjeinek 15 perces KRESZ oktatáson kell részt venniük, mielőtt a kis autók volánjai mögé ülnek.

A kerti vasút gyermek utasai a MÁV és a Vasúttörténeti Park vasúti totójának kitöltésével bizonyíthatják a vasúti közlekedés szabályaiban való jártasságukat.

A Magyar Kerékpárosklub ügyességi pályáján a gyerekek próbára tehetik képességeiket az egyensúlytartásban, a kormányzásban, a megfelelő sebesség megválasztásában, így könnyedén gyakorolhatják a kerékpár biztonságos kezelését. A kisebbek kerékpáros kifestőt színezhetnek.

A BKV idén is érdekes és hasznos programokkal, tesztekkel és a közlekedést érintő játékokkal várja az érdeklődőket a VII. Közlekedésbiztonsági Napon. Ezúttal ’Tökéletes Utas’ jogosítvány szerezhető a BKV sátrában: lehetőség lesz ugyanis arra, hogy KRESZ előadásokon kicsik és nagyok egyaránt megtanulják, hogyan szabad, érdemes és biztonságos gyalogosként közlekedni Budapest utcáin. Az oktatást követően pár kérdéses tesztsorozat kitöltésével bizonyíthatja mindenki, valóban méltó a jogosítvány megszerzésére. Az igazán bátrak pedig kipróbálhatják, milyen érzés a buszvezető bőrébe bújni, vagy hogyan kell viselkednünk utasként egy buszon. Egy Volvo járműben szituációs feladatok segítségével játszunk el valós, hétköznapi történeteket, amelyeken keresztül megtanulhatjuk, hogyan kezeljünk megfelelően egy-egy helyzetet.

A GRSP Magyarország Egyesület interaktív bemutatóval készül „Látni és látszani” címmel, melynek egy vasúti kocsi lesz a helyszíne. A bemutató a jól láthatóságra, mint a biztonságos közlekedés alapszabályára épül fel.

A szimulált vonat-autós ütközés bemutatásakor egy hungarocellből készült személyautó „beszorul” a vasúti átjáróba, ahol éppen érkezik a vonat… Az OBB és a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság részéről Szécsi Tibor rendőr alezredes hívja fel a figyelmünket az ilyen, vagy hasonló balesetek megelőzésére, az elkerülés lehetőségeire.

A FOR-VID Kft. „KRESZ-SULI” programjával vesz részt a rendezvényen, melynek segítségével az óvodás és kisiskolás korosztály gyakorolhatja a nyomógombos gyalogátkelőhelyen történő átkelést.

ROSSZ IDŐ ESETÉN SEM MARAD EL A RENDEZVÉNY, UGYANIS MINDEN PROGRAMELEM A FEDETT ORIENT CSARNOKBAN KERÜL MEGRENDEZÉSRE!

Elérhetőségek:
Magyar Vasúttörténeti Park: 1142 Budapest, Tatai út 95., Tel: 061-450-1497,
www.vasuttortenetipark.hu



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL