KÖZÉRZET

Top 5 tipp, ha nem jön álom a szemedre

Szerző:
Szabó Anna
Nagyanyáink felülmúlhatatlan altatója egy pohár meleg tej volt, amit azóta a tudomány is igazolt. Kiderült, hogy ezen kívül még számtalan népi gyógymód valóban segítik az ellazulást és a pihenést.

 

Ha csak forgolódsz az álmatlanul, a bárányok számolgatása helyett jobb tehát, ha a konyha felé veszed az irányt. Ugyanis aktív életmóddal és különféle stresszoldó technikákkal kombinálva, jegyet válthatsz az édes, pihentető álmok országába.

Az ideális vacsora

A pulykahústól jót lehet aludni, mivel egy tripofán nevű aminosavat tartalmaznak. Ebből a szervezetben szerotonin képződik, amely „takarékra állítja” az idegműködést, nyugtatóan hat az agyra, és elősegíti a test ellazulását. Amikor besötétedik, az agy a szerotonint egy másik hormonná, melatoninná alakítja át, amely az alvást szabályozza.

Egy kanadai vizsgálat során krónikus álmatlanságban szenvedőknek estefelé 250mg tripofánt és egy adag szénhidrátot tartalmazó élelmiszert adtak. A résztvevőknél az éjszaka folyamán álmatlanul töltött idő a felére csökkent. A szénhidrát serkenti az inzulin termelődését, aminek hatására még több tripofán jut az agyba, ezért nyújt hatékonyabb segítséget alvászavarok esetén a meleg tej, ha mézet is keversz hozzá.

Lefekvés előtt fogyassz el egy pohár langyos mézes tejet, egy szelet pulykasonkát magos vagy korpás kenyéren, egy banánt, egy marék diófélét, egy kis tálkányi főtt babot vagy egy-két szelet sajtot.

 

Kamillatea

A legtöbben előre szoronganak, hogy már megint nem fognak tudni aludni, s ez csak ront a helyzeten. Ennek az érzésnek a leküzdésében segíthet egy csésze kamillatea. Alvásjavító tulajdonságát ugyan tudományos vizsgálatok még nem igazolták, de sokan esküsznek nyugtató hatására.

Étrend-kiegészítő trió

Ha a nyugtalan láb szindróma tart ébren, valószínűleg vashiányos vérszegénységben szenvedsz, de hogy valóban így van-e, azt csak orvosi vizsgálat döntheti el. A problémát étrend-kiegészítők vagy vasban gazdag étrend segítségével lehet kezelni. Ha húst kell enned, vörös fajtát válassz, mert azokban van a legkevesebb telített zsírsavat tartalmazó zsiradék, és ebédre fogyaszd, ne vacsorára, ugyanis a fehérjedús táplálékok gátolják a szerotonin altató hatását.

Az ajánlott vasbevitel felnőtt férfiak számára 8mg. Az ötven év alatti nőknek kb. napi 18, az idősebbeknek 8mg vasra van szükségük. Az sem jó azonban, ha túl sok vas kerül a szervezetbe. Többnyire elegendő az a mennyiség, amelyet egy átlagos étrend-kiegészítő tartalmaz. Ezen felül csak akkor szedj külön vasat, ha az orvos írja elő.

A folsav, a B-vitamin egyik fajtája, szintén segítség lehet a nyugtalanláb-szindrómában szenvedőknek. A B-vitaminok többsége nélkülözhetetlen az agyműködéshez, továbbá a kedélyállapot és az alvás szabályozásában is részt vesz. A B6 és a niacin közvetlen szerepet játszik a szerotonin termelődésében.

Ha úgy tapasztalod, hogy egy táplálék-kiegészítő élénkít, akkor legkésőbb délig vedd be.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL