UTAZÁS

A világ legérdekesebb szállásai

Szerző:
Szabó Anna
Útra kelni és felfedezni más népek kultúráit, a természet szépségeit, vagy letűnt korok emlékeit, az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Sokszor másodrangú kérdés, hol hajtjuk álomra a fejünket, pedig a szállás ugyanolyan érdekes lehet, mint más látnivaló. Helyek a világban - a teljesség igénye nélkül -, ahol valami pluszt kapunk a nyugodt alváson kívül.

 

A világ legkisebb szállodái


Ezért a címért többen is versenybe szálltak már, ám az esélyesek közül az egyik Német országban található. Az Ambergben működő, mindösszesen 53 négyzetméteres, Eh’haeusl a világ egyik legkisebb szállodája. Aprócska méreteit a pazar berendezés és a szívélyes vendéglátás mellett, a szívmelengető, romantikus múlt ellensúlyozza! A szerelem szerelmeseinek zarándokhelye ez - a mondás úgy tartja, hogy azok a párok, akik itt megszálltak, örökké szeretni fogják egymást. De menjünk kicsit vissza az időben. 1728-ra datálódik az épület keletkezése, mivel akkoriban csak azoknak engedélyezték a házasságkötést, akik saját házzal rendelkeztek. Egy otthontalan, de annál szerelmesebb fiatal pár ebben a mindösszesen 2,5 méter széles földdarabban látta meg a lehetőséget, hogy a mellette lévő két házat, egy tetővel és két fallal, aprócska házikóvá varázsolja. A ház felépült, a frigy megköttetett, majd párról párra szállt a tulajdon jog és ez lett a házasulandó jegyesek menedéke. A házikó így kiérdemelte az Eh’haeusl, vagyis az Esküvő Ház nevet. Mára szerelmes párok körében kedvelt úti cél lett, és marad is valószínűleg, hiszen a szerelem, mint tudjuk, örök!

A Kanári szigetek egy cseppnyi kis vulkanikus sziklájára épült hotel szintén esélyes a világ legkisebb szállodája címre. Az El Hierron szigeten található Hotel Punta Grande-ről beszélünk - a hely hivatalosan is a világ legkisebb szállodája, mindösszesen 3 szobája van, de ezek mindegyike olyan pazar kilátással bír, amit csak remélni lehet a Kanári szigeteken. A talpazatát az Atlanti óceán hullámai csapdossák, tetőteraszán grill partikkal lephetjük meg vendégeinket, hiszen az Eh’haeusl-lal ellenben, itt többen is tanyát verhetünk. A szigetek éghajlatát a szárazföld és az óceán felől érkező szelek alakítják, így állandóan új kép tárul a szemünk elé - a viharos óceán, a romantikus naplemente, és a lágyan hullámzó part képe váltja egymást. Kihagyhatatlan, ha kisebb baráti társasággal akarunk elvonulni a világ elől!

A világ legősibb szállodája


Szerencsésnek mondhatja magát az a világutazó, aki több-kevesebb időt eltölthet Japánban. Nála csak az vallhatja magát szerencsésebbnek, aki a világ legrégebbi szállodájában szállhat meg, ez pedig nem más, mint a Komatsuban működő Hoshi Ryokan Hotel. A hely nem csak a legrégebbi szálloda, de egyben a világon legrégebbi folyamatosan működő cége is. Hihetetlen, de igaz! Majdnem 1300 éve várja vendégeit, egészen pontosan 718-óta, de ezzel nem értünk a végére, hogy miért is ilyen különleges pusztán a létezése, hiszen az elmúlt több mint ezer évben ugyanannak a családnak tulajdonában van. Ők gondoskodnak a vendégek elégedettségéről már 46 generációra visszamenőleg. Idő közben a szálloda már 100 szobával várja az átutazókat, szobái mind a hagyományos japán stílust képviselik. A betérőket teaceremóniával fogadják, akik itt létük alatt minden stresszt elfeledhetnek! Erről gondoskodik a minden luxusigényt kielégítő, meleg vizű forrás táplálta, szabadtéri fürdő, és az épületet teljesen körül vevő japánkert. Ittlétünk alatt az idő megszűnik létezni, teljesen egybe olvadhatunk az időtlenséggel, a természettel.


Vidéki romantika szalmából


Persze a természetesség lehet pajkos, pajzán és játékos. Akik kipróbálnák, milyen lehetett a vidéki romantika alig 40-50 évvel ezelőtt, miközben a mai kor komfortjáról sem mondanának le, irány Hayema Heerd! A holland Oldehoveban található szálloda és egyben camping tulajdonosai egy igazán eredeti ötlettel álltak elő. Egy igazán romantikus, falusi hangulatú vendégváró helyet hoztak létre, ahol bármit megépítenek szalmából, így bárhol töltjük is az éjszakát, olyan érzésünk lesz mintha… illetve valójában egy pajtában éjszakáznánk. Az ötlet zseniális, friss, üde természet közeli élmény.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL