FÉSZEK

Top 9 praktikus tipp a konyha berendezéséhez

Szerző:
Szabó Anna
A jól működő konyha sok szempontnak kell, hogy megfeleljen, ezért az összkép mellett a részletekre is ügyelni kell. Ehhez nyújt megoldást a tervezés és néhány egyszerű trükk bevetése.


Kezdésnek rajzold le a konyha alaprajzát egy papírra, vagy használj hozzá számítógépes programot. Jelöld be a lefolyó és a vízcsövek helyét a mosogató, a mosógép számára, és jelezd a radiátorokat és az elektromos vezetékeket. A legtöbb konyhai elem áthelyezhető, de a változtatások költségeit bele kell kalkulálni a számításba.

A beépített vagy a szabadon álló konyhabútor tetszik jobban? A beépített konyha az ötvenes évek óta vált elterjedtté, és a legutóbbi fejlesztések között találsz kompakt „mindent egybe” típusú konyhákat a kis lakások számára. Ahogy azonban a beépített konyhák egyre simábbá váltak, a különálló elemek egyre népszerűbbek lettek azok körében, akik kevésbé fegyelmezett, organikusabb elrendezésre vágynak. A különálló elemeket tetszés szerint kombinálhatod, rendezgetheted, és költözködéskor magaddal viheted.

Mielőtt bármit döntenél az elrendezéssel kapcsolatban írd össze, hogyan lehetne a jelenlegi felállást jobbá tenni. Megfelelő a szekrények és a fiókok aránya? Nem lenne jobb helye a porcelánnak és egy tálalószekrényben? Gondold át a szokásaidat is. Jobban szereted, ha az ételek és az eszközök szem előtt vannak, vagy inkább zárt ajtók mögött? Ha tudod magadról, hogy szándékaid ellenére úgyis mindig a munkapadon hagyod a citromfacsarót és a szakácskönyvet, jobb, ha nagyobb munkapadot veszel, mintha egyfolytában megpróbálnál rendesebben viselkedni, mint amilyen valójában vagy.

 

Apró részletek a konyhában
A legtutibb tippek

1. A polcokat oszd fel részekre, és használj evőeszköztartót. Minél kisebb és testre szabottabb egy-egy tároló, annál valószínűbb, hogy a megfelelő helyen találod a dolgokat. Egyes konyhabútorok állítható szetteket készítenek a tányérok, tepsik szortírozásához.

2. Legyen elég konnektorod a konyhában. Így elkerülheted, hogy egy kupacban legyen az összes háztartási gép.

3. Csak a rendszeresen használt eszközöket tartsd elől. Akármilyen ügyes is egy-egy eszköz, tegyed el, ha éppen nincs rá szükséged.

4. Gondolkodj el az üvegajtós szekrényeken. Vendégeid így könnyebben megtalálják például a kávéscsészét vagy a borospoharat, és könnyebb a házigazda dolga, ha vendég ki tudja magát szolgálni.

5. Különíts el egy polcot a szakácskönyveknek. Nem halmozódnak fel a munkapadokon a szakácskönyvek, ha egy helyen tartod őket.

6. A vágódeszka például sosem lehet elég nagy – és sosincs a jó helyen. Egy kisebb hentes asztal elfér egy ajtó mögött, és bármikor előhúzható.

7. Csak egy-két kedvenc eszközt tarts a munkapadon. Minden másnak a szekrényben a helye, különben összevisszaság lesz belőle.

8. A beépített konyhabútor belesimul a helyiségbe, modern, és a legnagyobb tárhelyet biztosítja. Az áramvonalas konyhához a mágnessel záródó konyhabútorok illenek.

9. Úgy tárold a dolgokat, hogy a nehezebb tárgyak, pl. a serpenyők elől legyenek, ne kelljen a szekrény mélyén keresgélni őket. A munkapad közelében lévő mély fiókok megkímélnek a gyakori hajolgatástól.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL