UTAZÁS

Állati szigetek

Szerző:
Szabó Anna
A világ számos pontján találkozhatunk különös élőlényekkel, mégis a legfurcsább az, amikor az általunk hétköznapi kedvencek megtöltenek egy szigetet. De megeshet az is, hogy épp az ad okot borzongásra, hogy ijesztő lények borítanak körülöttünk mindent! Tegyünk egy virtuális sétát… Érdekes helyek a világban – az állatokat kedvelők szemével.

 

Big Major Cay - Ússz a malacokkal!


Akit a Bahamákra vet a jó sorsa, ellátogathat a Malacok szigetére. Idegen vezetőink sem tudják pontosan mikor, de egy szép napon hajósok rakhatták ki őket a szigeten, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a cocák, mire újra erre járnak, már úgy meghíznak, hogy ellátják a legénységet élelemmel a visszaútra. Nem tudni, mi történhetett - nem jöttek, vagy nem találtak vissza, minden esetre a malackák felfedezték, majd birtokba vették a szigetet. Mesés környezetükben nincsenek ellenségeik, így kíváncsi „bennszülöttek” módjára, bátran fogadják a látogatókat. Pár falat reményében kiúsznak az érkező hajók elé, ezért mára a turisták kedvenceivé váltak.


Ilha da Queimada - Csak erős idegzetű kígyóbűvölőknek


Ide civil ember nem teheti be a lábát, de nem is hinném, hogy túl sokan vágynának rá. Brazília festői tengerpartjától nem messze található a Kígyók szigete - ugyan mindössze néhány fajta kígyó otthona, de köztük nagy számban fordulnak elő a lándzsaviperák. Egyes legendás becslések szerint, négyzetméterenként akár öt is! A lándzsavipera a világ legmérgesebb csúszómászója, miattuk a szigetre lépni szinte esélytelen. Az utolsó civil a szigeten létesített világítótorony őre volt, míg a haditengerészet likvidálta őt is.


Tashirojima, Japán - A macskák szigete


Mi sem bizonyítja jobban a japánok igazát - miszerint a macskák szerencsét hoznak -, hogy a szigetországot sújtó természeti és atomerőmű katasztrófa elkerülte a sziget lakosait! Az itt élő több száz cicáról alig száz itteni ember gondoskodik, többnyire idős, boldog és kiegyensúlyozott emberek. Köztük sok halász, akik a saját cicáik mellett az itt biztonságban élő macskáknak is juttatnak a zsákmányukból. A turistáktól kapott bevételből fedezik a cicák egyéb költségeit, és egy állatorvos havonta egyszer ingyen kezeli a kóbor cicákat. Mi ez, ha nem a földi macskaparadicsom, ahol a helyiek ki is tiltották a kutyákat, ellenben szentélyt emeltek kedvenceiknek!


Okunoshima, Japán – Nyulak szigete

Szintén kedvelt úti cél Japánban a Nyulak szigete, Hiroshima és Shikoku között. Ez a mindentől távol eső sziget volt a második világháborúban a vegyi hadviselés kísérleti bázisa, ahol a mustárgázt állították elő. Titkos múltja miatt szinte a térképről is letörölték, mégis napjainkra nagy érdeklődésre tart számot. Ezen a parányi földdarabon, több száz bársonyos bundájú kisebb-nagyobb nyuszi lelt otthonra. A háború utáni években telepítették ide őseiket, akiken a mustárgáz okozta hatásokat akarták vizsgálni. A nyuszik ezzel mit sem törődve belakták Okunoshimát, természetes ellenség híján mára mintegy 300 apró jószág fogadja az ide érkező turisták hódolatát. A sziget történelmét az1988-óta működő Poison Gas Múzeumban kísérhetjük végig. Sok időt senki sem tölt a szigeten, mivel teljesen soha nem sikerült megtisztítani, de ennek ellenére a nyulak köszönik, jól vannak, és élvezik a hírnévvel járó celeb életet.

India - Patkányok temploma


Talán mind közül ez utunk legbizarrabb állomása. Na jó, csal a kígyók szigete után, de ott, mint tudjuk, nem várnak minket tárt karokkal. Ebben a templomban csak úgy nyüzsögnek a patkányok, és nem néhány ketrecben élő kedvencről beszélünk, hanem szentként tisztelt állatok ezreiről, akiket az itt élő helyiek és az ide érkező zarándokok gondoznak. Etetésük, itatásuk és az utánuk való takarítás 24 órás feladat az év minden napján. Teszik ezt szívvel és szeretettel annak reményében, hogy egy-egy állatka rájuk pillant, vagy hozzájuk ér. Akit az a szerencse ér, hogy egy albínó példány teszi ezt vele, élete végéig kíséri ez az élmény.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL