GASZTRO

Kelt tészták Húsvétra

Szerző:
Szabó Anna
A tavaszi ünnepi hangulathoz számomra a sonka illata éppúgy hozzátartozik, mint a frissen sült kelt tésztáé. A házi készítésű kelt sütik elkészítése egyáltalán nem olyan bonyolult, ahogy azt sokan gondolják. Következő receptjeinket akár kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik!

 

A jól megkelt tészta titkai

1. Langyos folyadék. A sütőhőmérő jó szolgálatot tehet, hogy megmérd, a folyadék nem túl forró-e. Az optimális hőmérséklet a friss élesztőnél 37°C, a szárított élesztőnél 45°C.

2. Friss vagy száraz élesztő. A kettő helyettesítheti egymást. A száraz élesztőnek megvan az az előnye, hogy akár 9 hónapig is eláll. A kétféle élesztő más előkészítést igényel. A friss élesztőt folyadékban kell feloldani, míg a száraz élesztőt a liszthez kell hozzákeverni.

3. Nagyobb mennyiségű liszt kiméréséhez használj nagy mérőedényt. A lisztet öntsd a mérőedénybe, de ne tömd meg az edényt, legyen a liszt laza. A legtöbb recept a liszt mennyiségét csak körülbelül adja meg. Először csak a minimálisan szükséges mennyiséget add hozzá. Ha túl sok lisztet használsz, a tészta kemény és tömör lesz.

4. Addig dagaszd a tésztát, amíg elválik az edény falától. Vastag fakanállal 7-8 percig dolgozd a tésztát. Ha géppel dagasztod, 4 perc is elég. A kész tészta fényes és rugalmas. Szórd meg liszttel és takard le konyharuhával.

5. Hagyd a kétszeresére kelni. Szobahőmérsékleten és nem huzatos helyen hagyd kelni a tésztát nagyjából 30 percig. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a kétszeresére dagadjon.

6. Addig gyúrd a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz. Üss rá egyszer a tésztára. Borítsd ki liszttel enyhén megszórt gyúródeszkára. Könnyed, ritmikus mozdulatokkal dolgozd bele a maradék lisztet, míg a tészta könnyen kezelhetővé nem válik, és nem ragad hozzá se a kezedhez, se a gyúródeszkához. Lehetőleg minél kevesebb lisztet használj.

7. A megfelelően megkelt tészta. Fedd le a megformázott tésztadarabokat, és meleg, nem huzatos helyen hagyd kelni még 20-40 percig. Időnként ellenőrizd. Ha megnyomod, és az ujjad által okozott horpadás azonnal eltűnik, a tészta kész.

8. A tésztát kend meg (felvert tojással), hogy szép színe és fénye legyen. Keverj a tojásba egy kevés sót, hogy hígabb legyen. Könnyedén kend meg a tészták tetejét.

Kattints a képre a receptekért!

Édes koszorú »

 

***

 


Almás koszorú »

 

***

 


Gyors koszorú »

 

***

 


Kardamomos rúd »

 

***

 


Fonott édes cipó »

 

 



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL