FOGYÓKÚRA

Belevágtál? Tartsd is be!

Szerző:
Szabó Anna
Amikor szembesülünk a ténnyel, hogy sürgősen szabadulnunk kell pár kilótól, első körben olyan diétákat keresünk, amelyek gyors eredményt hozhatnak. Idővel az ember lánya azonban rájön, hogy a visszatérő zsírpárnák így nem győzhetők le. Egyszer és mindenkorra változtatunk, kell csak így nyerhetjük meg a háborút.

 

Vegyük górcső alá életmódunkat, hiszen előfordulhat, hogy nem diéták sorát kellene magunkra erőltetni, csupán rossz szokásainkat új, egészségesebb fortélyokkal kiváltani. Első lépésben fontos tisztázni, hogy annak, aki több sikeres vagy sikertelen diétán van túl, nem érdemes újabb kudarcra ítélnie önmagát. A siker első lépése, hogy legyünk őszinték saját magunkhoz, csak így tűzhetünk ki reális célokat, csak így készülhetünk fel a ránk váró nehézségekre. Reális cél lehet egy életmód során, ha nem kilókban mérjük az eredményt. A cél ne kizárólag a súlyvesztés legyen, próbáljunk meg szakítani az elhízást okozó szokásainkkal, és ezzel párhuzamosan alakítsunk ki új „menetrendet” a konyhában és az életünkben. Ne a lemondás, hanem a kaland legyen a fő hajtóerő ebben.

Vizsgáld meg mikor, mit, mennyit és miért eszel!


Ugye, hogy ez szinte vállalhatatlan feladat? Nos, mintha egy ránk bízott gyermeknek állítanánk össze, találjuk ki, mikor lenne ideális számunkra a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora ideje? Próbáljuk ezt tartani legalább egy-két hétig - ennyi idő elegendő ahhoz, hogy megérezzük a hatását. Mire számítsunk? A többször kevesebb étkezés miatt javul az anyagcserénk, nem fog ingadozni a vércukor szintünk, és ezzel együtt a hangulatunk sem. A többször kevesebb persze nem jelenti azt, hogy nassoljunk egész nap! Sőt! Mivel nem tiltunk, és nem vonunk meg magunktól semmit, ami nem okoz hízást vagy visszaesést, így a nassolásra szánt falatokat tegyük el tízóraira vagy uzsonnára. Kizárólag arra ügyeljünk, hogy ennek megfelelő adag legyen és lehetőleg ne üres kalória. Ha például ropi, akkor legyen teljes kiőrlésű, sószegény, mondjuk fokhagymás. Ha fagyi, akkor gyümölcsös, de ha épp édesség, akkor csoki helyett müzli szelet. Ugye, így már nem is olyan rémisztő?


Csak 3 órát bírj ki!


Amennyiben két étkezés között megkívánunk valamit, ne mondjunk le róla, pusztán tegyük félre és várjuk meg a következő étkezést. Mivel körülbelül 3 óránként eszünk, így éhesek alig leszünk. Sőt, gyakorta már nem is kell az a falat, amire akár egy órával előtte még úgy, de úgy ácsingóztunk.


Használd ki a víz erejét!


Lehetőleg étkezések előtt mindig igyunk, de közöttük is kortyoljunk egyet-egyet. A víz kimos mindent a szervezetünkből, ami nem oda való, és csökkenti az esetleges éhségérzetet. Telít, emiatt, az étkezés előtt fogyasztott folyadék hatására hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat. Minden élettani hatása mellett a legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy segíti a zsír anyagcserét, vagyis némiképp gyorsíthatjuk is a zsírégetést a segítségével.


Az étkezés már a bevásárlásnál kezdődik!

Ne vásároljunk ötletszerűen, maximum egy-két apróságot tegyünk be úgy a kosarunkba, hogy nincs a listánkon. Arany szabály: ami nincs otthon, azt nem is tudjuk magunkba tömni! Vásárlásaink során legyünk határozottak, és csak azt vegyük meg, ami szerepel a bevásárló listán, amiből egyenesen következik, hogy a listára olyan dolgok kerüljenek fel, amik segítségünkre lesznek célunk elérésében. Aprócska trükk: soha ne induljunk éhesen élelmiszer beszerző körútra! Ezzel elkerüljük, hogy felesleges dolgokat vagy épp hizlaló régi kedvenceinket haza vigyük. Ahogyan azt is, hogy elcsábuljunk egy büfé vagy kávézó kínálatán.

Lehetőség szerint tudatosítsuk magunkban étkezés előtt, pusztán néhány órára kell ellátni szervezetünket tápanyagokkal. Nem a százéves háborúra kell feltankolnunk! Miután ittunk, szedjünk a tányérunkra vagy vegyük elő az ételt, amit korábban erre az étkezésre csomagoltunk és úgy fogyasszuk el, hogy ennek tudatában vagyunk. Sőt, ha evés közben jó érzéssel tölt el, hogy nem tömjük tele magunkat, akkor akár a felénél el is csomagolhatjuk és megehetjük a maradékot, mint tízórai vagy uzsonna!


Nem tudod abba hagyni?


Kérdés mi legyen, ha valami nagyon ízletes, nem hizlal, és nem tudjuk abba hagyni? Nem kell lemondani róla, pusztán ne tömjük tele magunkat vele, csomagoljunk el egy adagot és együk meg 3 óra elteltével. Sok esetben a túlsúly oka nem más, mint azok a szokások, melyeket belénk neveltek védekezésképpen, vagy magunk megnyugtatására pótcselekvésként felvettünk. Amint felismerjük, korrigálhatjuk is! Minden rossz szokás átformálható, és így ezer saját apró trükkünk lehet, míg eljutunk oda, hogy karcsúra eszük magunkat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL