KÖZÉRZET

Top 5 gyógyító fűszer

Szerző:
Szabó Anna
A fűszeres ételek egészségtelenek – halljuk sokszor az általánosítást. Azonban az újabb kutatások sorra megerősítik, hogy a növények egy seregnyi, az egészség megőrzését szolgáló vegyületet tartalmaznak.


Mindenki tudja, hogy a fűszerek jellegzetes ízzel, zamattal gazdagítják táplálékainkat. Azzal azonban csak kevesen vannak tisztában, hogy az ételeinkre szórt piros, sárga vagy barna porok és őrlemények – a főzéshez vagy utólagos ízesítéshez használt friss zöldfűszerekről már nem is beszélve – milyen fontos élettani hatással bírnak.

Az antioxidánsok hallatán sokaknak bizonyára elsőként az áfonya ugrik be, de a szegfűszeg is kiváló forrása e hasznos vegyületeknek. Ma már tudjuk, hogy a zsíros húsú halak gyulladásgátló hatású tápláléknak számítanak, de ugyanúgy a gyömbér is. Egyes fűszerek – elsősorban a fokhagyma és a kurkuma – a rák ellen védenek. Ezenkívül sok fűszer baktérium- és vírusölő tulajdonsága ugyancsak bizonyított.

Szinte minden fűszer tartalmaz gyógyhatású fitovegyületeket, de az egészségmegőrzés szempontjából az itt következő tíz toronymagasan vezet a többi előtt (nem gyógyhatásuk mértéke szerint, hanem ábécérendben soroljuk fel őket).

Csípős fűszerpaprika

A csípős pirospaprikával, illetve csiliporral (vagy cayenne-i borssal) fűszerezett ételek okozta égető érzésért a kapszaicin nevű vegyület felelős, s ugyancsak neki köszönhetjük e fűszerek egészségvédő tulajdonságainak többségét is. Nem csoda hát, hogy a kapszaicin a hatóanyaga számos szabad forgalmú és receptre kapható krémnek, kenőcsnek, tapasznak, valamint izomfájdalmakra alkalmazott készítményeknek. A kapszaicint az övsömör okozta fájdalom és a diabéteszes eredetű idegfájdalom kezelésére is használják.

A fűszerpaprika élettani hatásait ezzel azonban még korántsem merítettük ki. Szórj egy keveset a forró húslevesbe, hogy ezt a hagyományosan meghűlésre ajánlott ételt még hatékonyabbá tedd: e fűszer ugyanis összehúzza az orr és a torok vérereit, ezáltal megszünteti a dugulást, és segít feloldani a váladékot. Ráadásul gyorsítja az anyagcserét, és a jelek szerint gyulladáscsillapító és antioxidáns hatással rendelkezik. Az eddigi tudományos adatok arra utalnak, hogy rákellenes tulajdonságai is vannak; a kutatók jelenleg még vizsgálják, hogy ezek a kezelésben miként hasznosíthatók.

Fahéj

A fahéj bizonyos desszertek, sütemények nagyszerű ízesítője, de talán nehéz elképzelni, hogy ennek a barna pornak bármilyen élettani előnye van – az egyik legerősebb gyógyhatású fűszer. Leginkább akkor figyeltek föl rá, amikor bebizonyosodott, hogy segíthet a diabéteszes betegek vércukorszintjének szabályozásában. Egyes természetes vegyületei javítják az inzulinfunkciót, és már napi negyed vagy fél kiskanálnyi mennyiség is jelentősen leviszi a vércukrot. Ugyanekkora adagja ezenkívül a trigliceridek és az összkoleszterin szintjét 12-30 százalékkal csökkenti. A fahéj akadályozza a vérrögképződést is, így az almás pite eme nélkülözhetetlen hozzávalója igazán szívbarát tápláléknak tekinthető.

Több más fűszerhez hasonlóan a fahéj is rendelkezik bizonyos antibakteriális, gyulladásgátló tulajdonságokkal. Kimutatták, hogy sok más mikroba között például a kólibacilust is legyűri. Mint az újabb kutatásokból kiderült, tele van antioxidáns vegyületekkel, ami tovább erősíti hírnevét, amelyet a szív-ér rendszer védelmében szerzett. Egyeseknél csillapítja a gyomorégést.

 

Fokhagyma

A napi rendszerességgel fogyasztott fokhagyma akár 76 százalékkal csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Hogy lehet ez? Nos, a koleszterinszintet mérsékelten (egyes adatok szerint 5-10 százalékkal) csökkenti, akadályozza a vérrögképződést, és antioxidáns tulajdonságait is latba veti. Úgy tűnik, hogy a fokhagyma kénvegyületei a rák – főleg a gyomor-, vastagbél- és végbélrák – megelőzésében szintén segítenek: még azelőtt hatástalanítják a karcinogén anyagokat, hogy azok kárt tehetnének a sejtek DNS-állományában, illetve az elrákosodott sejteket önmaguk elpusztítására kényszeríthetik.

Az erősen antibakteriális és gombaölő hatású fokhagyma a Candida-fertőzések, egyes melléküreggyulladások és a közönséges megfázás esetén ugyancsak segíthet. Szaga még a kullancsokat is távol tarthatja (kellő adagban alkalmazva pedig a családtagokat és ismerősöket, sőt általában mindenkit, aki közelíteni próbál).

Gyömbér

A göcsörtös gyömbérgyökértörzs a kelet-ázsiai és az indiai gyógyászatban évszázadok óta jelentős szerepet tölt be, elsősorban mint emésztést javító fűszer. Manapság viszont a kutatókat főleg gyulladásgátló hatása foglalkoztatja. Számos vizsgálat során kimutatták, hogy a gyömbér (és a kurkuma) az ízületi betegségekben szenvedőknél csillapítja a fájdalmat és a duzzanatot, de a prosztaglandinoknak nevezett gyulladáskeltő anyagok blokkolása révén a migrén ellen is hatékony lehet. A rák megelőzésében, illetve kezelésében ugyancsak segíthet.

A gyömbér a tápcsatornában serkenti az emésztőnedvek termelődését, a gyomorsavat közömbösíti, a bélgörcsöket pedig mérsékli. Hányinger és émelygés ellen bizonyítottan jó hatású: egy kísérletben éppoly hatékonynak bizonyult, mint más hányinger-csillapítók, ráadásul azoktól eltérően nem okoz álmosságot. Fontos azonban tudni, hogy még a rosszullét jelentkezése előtt kell alkalmazni (tabletta, por vagy természetes formában), mert időbe telik, mire hatását teljes mértékben ki tudjuk fejteni. Az ún. reggeli hányinger rövid távú kezelésére is alkalmas.

 

Koriander

A koriander – népi nevén cigánypetrezselyem – a mexikói, thai, vietnami és indiai konyha elmaradhatatlan fűszere. Termését évezredek óta használják az emésztés javítására. Érdemes erős teát főzni az összezúzott magokból (de fogyasztás előtt ne felejtsd el leszűrni). A koriander ugyancsak jótékony hatású lehet azok számára akik irritábilis bél szindrómában szenvednek, mivel enyhíti a hasmenést okozó bélgörcsöket.

A régi megfigyelést, miszerint oldja a szorongást, újabban állatkísérletek is alátámasztották. Illóolajai a jelek szerint elpusztítják a baktériumokat, köztük az E.colit, valamint a szalmonellát. Még vizsgálják, hogy az ember koleszterinszintjét szintén csökkenti-e, mivel kísérleti állatoknál ez a hatása már bizonyított. Sok más fűszernövényhez hasonlóan a koriander is antioxidáns. Egy vizsgálat eredménye szerint a legtöbb gyógyhatású vegyület a növény leveleiben található.

Forrás: Terítéken az egészség, Reader's Digest


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL