SZÉPSÉG

És le a pattanásokkal

Szerző:
Szabó Anna
A pattanások serdülőkorunk rémálmai közé tartoztak. De ha már nem vagyunk tizenévesek, és azok a nyamvadt pattanások mégiscsak előjönnek?

A felnőttkori akne egyre gyakoribb. Persze: a szennyezett levegő, a rengeteg stressz, a rendszertelen életmód.. szegény bőrünk ennyi minden felett nem győzhet. Szerencsére nem csak a fenyegetések újak, hanem vannak új kezelési formák is. Éljen a tudomány! Ott még ugyan nem tart, hogy megígérhetné, soha többet nem lesz egy csúf pattanásod sem (ha megígéri, ne higgy neki), de az új kenceficék tényleg segítenek időben eltüntetni azokat.

Kezd tiszta lappal!
A tisztaság már majdnem maga a tökéletesség. Mert sikálhatod a bőrödet, és radírozhatsz ezerrel, az még nem garancia a hibátlan bőrre, de segít. A felnőttkori „dudorok” nagy része már nem a zsírtúltermelődés eredménye, mint serdülőkorban, több köze van a hormonális változásokhoz és a stresszhez. Meg kel találnod az egyensúlyt: tiszta is legyen a bőröd, ne vond el tőle az összes zsiradékot. Ha így tennél, a bőröd azonnal igyekszik azt újratermelni, a pórusaid meg nem elég nagyok, így a zsiradék ott fog lesben állni a bőrfelszín alatt, és csak az első apró hormonváltozásra vagy stresszre vár, hogy hatalmas Vezúvot építsen az álladra.
A napi koszt, izzadságot, sminket azért alaposan el kell távolítani. Bármilyen neked bevált módszer jó erre, csak arra ügyelj, a végén a bőröd ne maradjon száraz, feszülős. Tonizáld, hogy visszanyerje természetes pH értékét, pótold az elvesztett nedvességet, aztán kezeld a problémás területeket.
Ha rendszeresen egy tájékon, vagy nagyobb felületen vannak problémáid, olyan megoldást válassz, ami egyben a nedvességpótlást is megoldhatja. Így két legyet üthetsz egy csapásra. Az ilyen készítményekben általában van benzoil peroxid vagy szalicilsav vagy glikolsav. Ezek segítenek a fölösleges zsiradék termelését is megakadályozni. (Clinique Blemish Solutions, Estée Lauder Clear Difference, Neutrogena Visibly Clear, Johnson's Clean and Clear, például… de most már tudod, mit is keressél a polcon… a tinédzserosztályon)

Ha csak egy (vagy két) púpod van, célzottan kezeld. És lehetőleg úgy, hogy a körülötte levő bőr ne száradjon nagyon ki. Mert azon aztán a smink se segít. Ne fogkrémet kenj rá! Ez itt a 21. század! Mindenre van technológia! Mint például a Johnson's Clean & Clear Quick Clear Treatment Gel.
A megtisztított bőrre kend föl, és hagyd, hadd szívódjon be. (Azért, ha más fajtát választottál, olvasd el légy szíves a használati utasítást előbb!!). Pattanáskezelőt minden ismertebb és kevésbé ismert cég gyárt, próbáld meg, melyik az, ami neked is használ. Nem biztos, hogy a barátnődé a legmegfelelőbb, minden szervezet másképp reagál. És nem muszáj a legdrágábbal próbálkozni elsőre.
Legközelebbre már legyen valami kencefice a fürdőszobádban: ha előjönnek a piros púpok, ne kelljen otthon kuksolnod.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL