FOGYÓKÚRA

Okos kütyük, alkalmazások a sikeres fogyásért

Szerző:
Szabó Anna
Mennyivel könnyebb úgy fogyókúrázni, hogy valaki a háttérből folyamatosan hasznos tanácsokkal lát el? Figyeli minden léptünket, számolja a sporttal töltött időt és a felhasznált kalóriát, sőt árgus szemekkel jegyzetel, és a fejünkre olvassa, ha hibázunk, szembesít saját magunkkal.

 

Előbb-utóbb okostelefonra váltunk, akár akarjuk akár nem


Aki túl van már ezen a váltáson, számtalan alkalmazás közül választhatja ki magának a számára legmegfelelőbbet. A letölthető programok mindegyike megegyezik abban, hogy segítségükkel lemérhetjük eredményeinket és fejlődésünket. Némelyik ezentúl összekapcsol bennünket sorstársainkkal, és versenyszellemünket feltüzelve sarkall további fejlődésre. A programok szinte mindegyike alkalmas arra, hogy valós időben egy térképen lássuk, hol tartunk épp az edzésben. A RunKeeper nevű alkalmazás a gyaloglás, futás mellett például a biciklizés, úszás és súlyemelés során elért eredményeinket is rögzíti. Edzés után könnyen készíthetünk rövid riportokat, melyekkel a fejlesztő cég által létre hozott weboldalon plusz funkciók elérésével napi, heti vagy havi statisztikákat hozhatunk össze. Ebben a statisztikában nem csak a sportteljesítményünk fejlődését, hanem a felhasznált energiát vagy például a megtett távolságot is nyomon követhetjük.

Ahogyan szélesedik a piac, a felhasználók igényeinek megfelelően jelennek meg új programok. Ilyen például az Endomondo, melyre már a Facebookon keresztül is regisztrálhatunk - edzés közben is tájékoztat minket arról, mekkora távolságot tettünk meg, milyen sebességgel és azt is megtudhatjuk, hogy közben mennyi kalóriát égettünk el. Mindeközben gondoskodik a felhasználó szórakoztatásáról, hiszen az edzéshez választhatunk zenét vagy cseveghetünk valakivel. A korábbi edzéseink eredményeit, ahogyan az alkalmazást használó barátaink eredményeit is, a History menü ponton érhetjük el. Hát mi ösztönöz minket, nőket jobban, mint egy kis versengés? És ha már versengés, az alkalmazásokat fejlesztő cégek is folyton versenyben vannak értünk, fogyasztókért. Emiatt a programok folyton új lehetőségekkel bővülnek.

A Smart Runner már a megszokott sportok mellett a futás, biciklizés, síelés, motorozás szerelmeseit is célba veszi. Ezzel az alkalmazással már úgy érezhetjük, saját trénerünk van, hiszen azt is jelzi, ha túl gyorsak lennénk, hiszen így elfogyhat idő előtt az erőnk, vagy ha épp időben vagy távolságban elértük a kitűzött célt.


Nem bízzák a véletlenre a sikert!


Ne higgyük, hogy a fejlesztők a véletlenre bízzák a sikerünket! Aki helytállt a sport terén, annak kijár egy segítő program a konyhában is! Amint vége az edzésnek és haza érve tanácstalanul állunk, mit is együnk, a MealSnap nevű alkalmazás segít ki bennünket a bajból. Az iPhonokhoz készült program számos funkciója közül az egyik az okos telefonnal készített kép alapján egy körülbelül 500.000 élelmiszert tartalmazó adatbázisból beazonosítja, mennyi kalóriára számíthatunk, ha elfogyasztjuk a tányérunkon lévő pizzát, salátát, esetleg gyümölcsöt, vagy bármi mást, amiről adatot talál. Ezt a körülbelüli információt megjeleníti és így könnyebben tehetjük le a voksunkat egy saláta mellett, hiszen a napi edzésünket és kalória felhasználásunkat, mint tényeket kapjuk meg kész információként. A program megálmodói tudták, hogy kevés, ha pusztán a kalóriákkal számolunk, így azonos, vagy megközelítőleg azonos kalóriaértékű fogások esetén jó tudni, melyik mennyi zsírt, fehérjét vagy épp szénhidrátot és vitamint tartalmaz - ezeket az adatokat is „tálalja” az alkalmazás. Természetesen, ahogyan azt a papír és ceruza korában megszoktuk, ha már számoljuk a kalóriákat, érdemes napló formájában rögzíteni is, mit ettünk - erre is alkalmas a program. Ami nagy segítség akár később, ha menüt állítunk össze magunkat, akár ha ellenőrizni akarjuk, hol tévedtünk.

Intelligens villa a fogyásért


Mindezek mellett egy kézzel fogható „segédeszközt” is piacra dobtak mostanság. A rezgő villa, vagyis a HAPIfork nevet viselő intelligens evőeszköz segítheti a diétázókat. Ez az aprócska csodavilla több funkciót is tömörít magában. Először is méri, milyen gyorsan falatozunk, majd egy idő után rezgéssel, jelző fénnyel figyelmeztet is, ha illene lassítani a tempón. A villa fejlesztői is alaposan körül járták a jóllakottság kérdését és arra jutottak, az első falat elfogyasztása után a szervezet automatikusan eléri a jóllakottság érzetét, így ha a villa növeli a falatok közötti időt, akkor automatikusan kevesebbet eszünk. A villa két részből áll: a feje mosógépben is tisztítható hagyományos evőeszköz, míg a nyelében hordozza az eszét, ami a későbbiekben USB csatlakozóval számítógéphez vagy okos telefonhoz csatlakozva osztja meg velünk az elért eredményeket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL