SZÓRAKOZÁS

A Nagy Sherlock Holmes menet

Szerző:
Szabó Anna
Mindenkinek van kedvenc nyomozója, de van egy, akit tényleg mindenki ismer. Sherlock Holmes máig páratlan figurája tulajdonképpen az első volt a profi nyomozók között a történetírásban. Azóta számtalanszor filmre vitték eseteit, ráadásul újból aranykorát éli a filmiparban. De vajon kik voltak a legemlékezetesebbek?

 

Sir Arthur Conan Doyle figurája teremtette meg a mai értelemben vett detektívet. Ő volt az első hivatásos nyomozó a világirodalomban, aki pipázós, jellegzetes modoros viselkedésével először 1887-ben jelent meg könyv formájában, de a Holmes történetek többsége negyven éven keresztül a The Strand című magazin hasábjain láttak napvilágot. Azonban, ha Sherlock Holmes alakjáról beszélünk, akkor szintén meg kell említeni elmaradhatatlan társát Dr. Watsont. Az örök másodhegedűsnek korántsem nevezhető orvos a legtöbb történet narrátora, és tulajdonképpen az elbeszélések keretadó figurája, fő segítője. Az ő barátságuk több mint húsz évet ölel fel.

Bár világszerte leginkább - a máig újítónak számító - Holmes-krimijeivel lett ismert, 1891-ben felmerült benne szereplője „meggyilkolása”, mondván nem marad ideje fontos dolgokon elmélkedni. Két évre hiába tette halottá a világhírű nyomozót, a panasz leveleknek köszönhetően egy csavaros megoldással visszahozta őt. Élete során összesen 56 novellában és 4 regényben szerepeltette, amit aztán az utókor nagy kedvvel dolgozott fel.

 

Sherlock Holmes leghíresebb megtestesítői

Ezúttal nem vetemednénk arra a nehéz feladatra, hogy rangsort állítsunk a színészek teljesítményét illetően. Hiszen nehéz lenne választani a legjobbakat az elmúlt 100 év legalább 75 színész között, akik magukra öltötték a tweedkabátot és a füles sapkát, hogy aztán pipázva és könnyedséget tettetve megoldják a legkacifántosabb bűnök rejtélyét.

Jeremy Brett

A világhírnevet hozta meg számára Sherlock szerepe, és máig sokunk szemében ő az igazi, egyetlen és utánozhatatlan földi megtestesítője a különc nyomozónak. Azt azonban már kevesen tudják, hogy több mint negyven éves pályafutást tudhat magáénak. A kiváló színészi teljesítmény ellenére Jeremy Brett egész életében bipoláris depresszióval küzdött, és máig sokan ezzel hozzák összefüggésbe a halálát okozó szívrohamot.

***

 

Roger Moore

Hiába a rengeteg filmszerep, sajnos Roger Moore nem éppen a kiváló Sherlock alakítás miatt került fel listánkra. Igazából a legkiválóbb elrettentő példa lehet bárki számára, aki szeretné egyszer eljátszani a legendás nyomozót. A történet szerint az 1890-es években Holmes New Yorkba utazik ősellensége, Moriarty után, ahol találkozik Irene Adlerrel… innentől szinte az unásig ismerten folytatódik minden, de valahogy az egész film túl egyszerű, ötlettelen. Összességében unalmasra sikeredett.

***

 

 

Michael Caine

1988-ban adatott meg az Amerikában élő, angol színésznek Holmes szerepe, amiben mondhatni derekasan helytállt. Sokunknak az egyik kedvenc darabja a Sherlock és én című egész estés mozi, mert annak ellenére, hogy az irodalmi hűség szerint világos hajával és bőrével egyáltalán nem illik rá a nyomozó figurája, igazán jó választásnak bizonyult személye ehhez a zseniális krimi-vígjátékhoz.

***

 

Richard Roxburgh

A Holmes-történetek közül az egyik legtöbbet feldolgozott darab máig A sátán kutyája. 2002-es feldolgozása igazán jóra sikeredett köszönhetően, a főszerepet alakító Richard Roxburgh-nak. A filmet még a legelszántabb rajongók és kritikusok is méltatják, annak ellenére, hgoy korántsem hozott akkora sikert, mint ahogy azt készítői remélték.

***

 

Robert Downey Jr.

Sokak szerint leginkább csak nézhetők a Robert Downey Jr. főszereplésével készült Holmes-filmek, és csak kevéssé hasonlítanak a klasszikus Holmes-i figurára. Ettől függetlenül igazán látványosra sikeredtek Guy Ritchie akciódús verziói, egyszer mindenképpen érdemes őket megnézni.

***

 

Benedict Cumberbatch

A BBC 2010-ben felvett tévésorozatának ifjú titánja igazán nagyszerű választásnak bizonyult Sherlock szerepére. Az események a mai Londonban pörögnek, mégis Cumberbatch zseniális játékának köszönhetően minden egyes jelenet hiteles. (Persze nem feledkezhetünk meg a kiváló forgatókönyekről sem, melyek egyszerre lebilincselően izgalmasak mégis modernek, csipetnyi angol humorral megfűszerezve.)

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL