KÖZÉRZET

A 3 legjobb természetes gyógyír megfázás ellen

Szerző:
Szabó Anna
A hathatós kúra a náthát hét nap alatt megszünteti, míg ha semmit sem teszel ellene, akár hetekig is bajlódhatsz vele. Bármilyen furcsán hangzik, az orvos és a gyógyszerész sem érnek sokat a vírusok okozta meghűlések (és az influenza) ellen.

 

A náthára nincs igazi gyógyszer. A piruláknál, szirupoknál és kapszuláknál legalábbis sokkal többre megyünk a jól bevált étrendi megoldásokkal, köztük az ilyenkor elmaradhatatlan húslevessel.

Igen, a húsleves (főleg, ha csirkéből készül) – több más táplálékkal, itallal és fűszerrel egyetemben – enyhítheti a tüneteket, sőt akár a megelőzésben vagy a betegség kifejlődésének megakadályozásában is segít. A következő élelmiszerekkel jó esélyed van a „nyakunkban lihegő” vírusszezon megúszására, nem utolsósorban pedig a vele járó tüsszögést, szipákolást, torok- és fejfájást…

 

Folyadék, folyadék, folyadék…

A meghűlést és az influenzát okozó vírusok a torok és az orr kiszáradt nyálkahártyáján tenyésznek. Ha egész nap sok folyadékot iszol, serkentheted a váladék termelődését, amellyel együtt az orrunkon át kifújhatjuk a kórokozókat, mielőtt még azok megbetegíthetnének. Ez nemcsak a megelőzésben, hanem akkor is segít, ha már kialakult a fertőzés. Ha a sima víz ivása nem sok örömet okoz, vágj fel néhány narancsot és tegyed egy kancsó vízbe ízesítőnek. Minden egyes narancs 50mg C-vitamint biztosít.

Ha fáj a torkod, kortyolgass citromost, mézes meleg vizet. Az előbbi bevonja a torok felületét, az utóbbi összehúzza a toroknyálkahártyát, így elősegíti a vírusok pusztulását. A mézet és a citromot természetesen teához is adhatjuk. A meleg sós vizes öblögetés ugyancsak egyszerű és hatékony házi gyógymód, mert kimossa a torokból elpusztult fehérvérsejteket, és javítja a torok vérellátását – ez utóbbi nélkülözhetetlen a fertőzések leküzdéséhez. A sós víz az orrot ugyancsak hatékonyan tisztítja: óvatosan spriccelj először az egyik orrlyukba, fújd ki, majd a másikkal ismételd meg a műveletet.

A legfontosabb tehát, hogy naponta legalább nyolc pohár vizet vagy más folyadékot fogyassz, láz esetén még többet. A narancslé az egyik legjobb hatású ital a náthaszezonban. Ha ezzel kívánod megelőzni vagy orvosolni megfázását, ne feledd, hogy a frissen facsart gyümölcslében több a C-vitamin, mint a készen kapható tartósított változatokban. Ennek oka, hogy ez utóbbiakban a C-vitamin nagy része oxidált állapotban van jelen, s ebben a formában a szervezet rossz hatásfokkal tudja felvenni.

 

A húsleves nem csak anyukád szerint gyógyír

A nátha ellen alkalmazott ételek egyik legfontosabbika, a forró húsleves nem tárta még fel minden titkát, de a kutatók már kezdik sejteni, miért tesz olyan jót. Először is a hőfoka miatt: felmelegíti az orr és a torok belsejét, miáltal mostoha körülményeket teremt a hűvös, száraz klímát kedvelő vírusok számára. Azután azért, mert akárcsak egy forró gőzfürdő, fellazítja a letapadt, sűrű nyálkát, amit így könnyebb kifújni. Kutatások igazolják, hogy ebben sokkal hatékonyabb, mint a sima, forró vizes inhalálás. Végül pedig egy vizsgálat szerint, amit a Nebraskai Klinika egyetemi kutatóintézetében végeztek, mind a házi készítésű, mind az instant húslevesek semlegesítik a neurofil fehérvérsejteket, amelyek nátha esetén óriási számban termelődnek. Ezeknek a sejteknek a felgyülemlése gyulladást okoz, ami fokozza a nyákképződést. Ez magyarázza a megfázás elmaradhatatlan és oly kellemetlen tünetét: az orrdugulást.

A húslevesnek nincs „előírt” adagja. Amikor érzed, hogy jön a nátha vagy már itt is van, kanalazd szorgalmasan a gőzölgő levest, annyi, amennyi csak belénk fér. A vegetáriánusok sem maradnak le semmiről. Az említett vizsgálat során az is kiderült, hogy a zöldségleves éppoly hatékonyan semlegesíti a neutrofil fehérvérsejteket, mint a csirkéből főtt húsleves.

 

Fokhagymát a csatasorba!

Az átható illatú gerezdek allicint tartalmaznak. Ez az igen hatékony mikrobaölő vegyület a baktériumokat, vírusokat és gombákat egyaránt távol tartja, illetve, ha már megtelepedtek, kiirtja őket.

Ha bírja a gyomrod, és a környezeted, 3-4 óránként rágj el egy gerezd fokhagymát. Karikákra is vághatod, és mint a pirulákat, lenyelheted egészben is. Vagy egyszerűen tegyed a húslevesbe, akár vöröshagymával együtt, de előbb vágd apróra, és hagyd 10-15 percig állni, hogy gyógyhatású vegyületei csatasorba rendeződhessenek.

 

Tiltólistás élelmiszerek

Meghűlés vagy influenza idején igyál sok folyadékot, mert segítségével felhígul és könnyebben ürül az orrdugulást okozó váladék. Kávét, valamint koffeintartalmú teát és üdítőket azonban ne fogyassz, ezek ugyanis vízelvonó hatásúak. Ugyanígy az alkohol: bármennyire csábító lenne lehajtani egy-két pohárkával, hogy könnyebb legyen a pihenés, amikor nem érzed jól magadat, ne tegyed, mert a szeszes italok szintén kedvezőtlenül hatnak a folyadékháztartásra.

A cukros táplálékok olyanok, mintha egy nagy adag nyugtatót kapna az immunrendszer. A cukortól a fehérvérsejtek ellustulnak, így rosszabb hatásfokkal tudják csak felderíteni és elpusztítani a vírusokat. Egy egyetemi vizsgálat rámutatott, hogy kb. 100g cukrot (két doboz nem cukormentes üdítőben van nagyjából ennyi) hatására a fehérvérsejtek aktivitása a felére zuhan vissza, és egyes esetekben csak öt óra elteltével áll helyre ismét. Az édességtilalom alól kivételek a gyümölcslék, mert tele vannak immunerősítő és fertőzésgátló fitovegyületekkel – ez persze csak a természetes rostos levekre igaz.

Forrás: Terítéken az egészség, Reader's Digest

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL