FOGYÓKÚRA

Elsősegély a fogyókúrához

Szerző:
Szabó Anna
A fogyókúrának, mint az életben mindennek, meg vannak a maga szabályai. Amit viszont sokszor kihagyunk a számításainkból, azok az apró tippek és trükkök, amik a maguk egyszerűségükkel bármikor és jól használható elsősegélyt nyújtanak a nagy harcban!

 

Ki ne tudná, hogy csak akkor fogyunk, ha kevesebb a bevitt kalória, mint amennyit a szervezetünk felhasznál. Ki ne tudná, hogy a zsírégetés alapszabálya, hogy sok-sok folyadékra van hozzá szükség, mint ahogyan azt is, hogy vasakarattal és szikla szilárd eltökéltséggel kell felvérteznie magát annak, aki a darázsderékért száll szembe önnön magával.

Nincs is rosszabb, mint egy éhezéssel és munkával töltött hét vége felé, a kialvatlanságtól megfáradt fogyókúrázó. Örömmel tudatom a diétázni készülőkkel, hogy jókat aludni nem bűn! Sőt! Aki teheti, iktasson be hetente pár stresszmentes, korán ágyba bújós estét. Erre nem csak a jó kedélyünk megőrzéséhez, de a HGH nevű növekedési hormon termeléséhez is szükségünk van. Napi 7-8 óra alvás során szervezetünkben ugyanolyan fontos folyamatok zajlanak, mint amikor ébren vagyunk, csak annyi különbséggel, hogy ilyenkor az automata pilóta veszi át az irányítást és olyan folyamatokat bonyolít le, mint a zsírpárnák lebontása, az izom- és csontszövet építése, és mindezek mellett feszessé varázsolja a kötőszöveteket.


Aranyat érő reggeli szertartás


Mindezek ellenére gyakorta érezzük magunkat a fogyókúra idején fáradtnak, sokkal levertebbnek, mintsem az indokolt lenne. A zsírraktáraink egyben a „méreganyag raktáraink” is egyben. Ahogyan tehát a raktárak ürülnek, szükségessé válhat a fokozott méregtelenítés. Kevesen tudják, milyen hatékony méregtelenítő eljárás a reggeli „olajrágás”, pedig ayurvédikusok már jóval a civilizációs betegségek megjelenése előtt így segítettek a betegeknek, hogy megszabaduljanak az anyagcsere folyamatok során felszabaduló méreganyagoktól. Ez egy egyszerű, nem is túl költséges módszer, melyet érdemes kipróbálni, ezzel felturbózhatjuk a szervezet öntisztulását. Az éjszaka során, a száj nyálkahártyáján elszaporodott baktériumoktól, a keringéssel a szájüregbe került és ott lerakódott salakanyagoktól szabadulhatunk meg a következő módon. Egy evőkanálnyi hidegen sajtolt növényi olajat forgassunk a szánkban, jó alaposan zubogtassuk át a fogaink között, ha tudunk, gargarizáljunk is vele. Elsőre talán fura, sőt kellemetlen is ez a művelet, de érdemes rászánni néhány napot, hogy jótékony hatása el kezdjen érvényesülni! Az olajat mindig köpjük ki, soha ne nyeljünk le belőle, hiszen a cél: megszabadulni mindentől, ami a kristálytiszta olajat a művelet során opálossá, szürkésfehéressé teszi. A rituálét egy alapos öblögetéssel és fogmosással fejezzük be.


Mit várhatunk ettől a reggeli szertartástól?


Első körben az eltávozó mérgekkel együtt a fáradtságunk, nyomott hangulatunk tűnik el. Kitartóbbak a kúra során megszabadulhatnak a kellemetlen lehelettől, a fogíny problémáktól és gyakorlati tapasztalat, hogy a hajuk, körmük és a bőrük állapota is javulni fog. Ne legyünk hát restek, tegyünk egy próbát!


Igaz, hogy a nevetés hizlal?


Nos akár igaz akár nem a rosszkedv biztosan! Ezért jegyezzük meg, nyugalomra semmi ok, mindenki őrizze meg a pánikot! Tartsuk ezt szem előtt és dobjunk egy fricskát a mindennapoknak, ne engedjük, hogy a jókedv a kilóinkkal együtt távozzon. Keressük az alkalmat, keressük a humort és a pozitív pillanatokat. Tudatosítsuk magunkban, hogy a kalória megvonással együtt bizony nő a frusztrációra való hajlam, de jobb, ha nem engedünk neki. Alkalmazzuk a nevetésterápia jótékony hatását, mert a jóízű nevetésnél semmi sem mozgatja meg jobban a szívünket, keringésünket. Keressük az alkalmat, a jó társaságot, hiszen semmihez sem hasonlítható az, amikor a nevetés hatására elárasztják a szervezetedet a boldogsághormonok, és annyi kalóriát égethetünk el, mintha maratont futottunk volna! Persze vannak más módjai is annak, hogy felpörgessük és formába hozzuk magunkat!


Zuhanyzós formába lendülés


Kicsit aszkétább hajlamú versenyzők, száraz kefével és váltott hideg-meleg vizes zuhannyal is formába lendülhetnek. Ez is egy jó módja annak, hogy fokozzuk a keringésünket. A váltott zuhany hatására a szervezet egy pillanat alatt mozgósítja a tartalékait, a hidegtől-melegtől összezavarodott működésre a válasz az immunrendszer ébredése, és a bőrünkön jelentkező vérbőség hatására a ráncok, redők kisimulnak, a narancsbőr eltűnik. Nem mellesleg a kávéról sem lesz nehéz lemondani, mert egy-egy ilyen zuhany után anélkül is pörögni fogunk egész nap. Ilyen és ehhez hasonló trükkökből jó, ha kéznél van egy „első segély csomag”, ami segít átvészelni a fogyókúra legnehezebb napjait.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL