PASISZEMMEL

Holnaptól az lesz a neved, hogy...

Szerző:
Szabó Anna
…hallgass! Dehogy lesz az, hisz’ egy igazi férfi sosem hívná így szíve Hölgyét. Ezernyi más módon viszont igen. Például csajomnak, nőmnek, partneremnek, asszonynak, Gézának. És Pasiszemmel mindegyiknek megvan a maga mögöttes jelentése.

 

Én pedig leszek oly’ bőkezű, hogy ezt a tudást megosztom Veletek. A becenevekről már beszélgettünk egyszer, de ez most egész más lesz. Ezek általános megszólítások, amelyeket mi töltünk meg tartalommal. Mert meggyőződésem, hogy egy rövid időszakot leszámítva, egyetlen férfi sem hívja élete ragyogó szivárványos napsugarát a keresztnevén. Max az anyósék vagy a haverok előtt, esetleg idegen társaságban. De olyan uncsi mindig azt az egy szót ismételgetni, a tüncimókusos becézéseket pedig megtartjuk otthonra. Így lesz belőletek a nőnk, a csajunk, a barátnőnk, a partnerünk, és még hasonlók. És bizony ám, mindegyiknek saját jelentése van! Ezeket ki kell érdemelni, vagy ha némi negatív felhangot kap, akkor azért is tennetek kellett – rossz fát a tűzre. De még ez is lehet kedves. Nem is sejtenétek, hogy egy szimpla „Cicám” mennyi lehetőséget, mennyi hangsúlyt rejt magában. Persze a pasim, párom, uram és társaik formájában mi is megkapjuk tőletek a névtáblácskánkat. És ha már csak a vezetéknevünkön emlegettek minket, akkor tudhatjuk: ott nagy a baj.

 

Csajom

Ne kezdjük túl komolyan. Márpedig Pasiszemmel – vagy inkább Pasiszóval – a csajom megszólítás semmi esetre sem komoly. Hölgyeim, ha a fickótok a fületek hallatára emleget így Titeket a haverjai körében, nézzetek rá nagyon csúnyán. A csajom ugyanis azt jelzi a környezet felé, hogy ja, megvagyunk, de ha nem lenne, én akkor is teljesen jól boldogulnék. Tökmindegy. Szóval ez nem egy olyan komoly kapcsolat, bár elég sok jel erre mutat, meg biztos, hogy a lány így is gondol ránk, de igazából legyen hálás, hogy vele vagyok. Vegye megtiszteltetésnek, hogy a csajom lehet. Mert sokan pályáznak ám erre a pozícióra! Ugyanakkor van benne némi kényszeredettség is: így próbáljuk győzködni magunkat, hogy a csaj nem hálózott még be teljesen minket.

 

Partnerem

Ez megint csak egyike azoknak a neveiteknek, amit egy határozott szándékú, felelősségteljes férfi nem használ. Mert mi az, hogy partnerem? Lehet az üzletben, ping-pongban vagy tollasban, ha pedig már nő és férfi a felállás, akkor még a szexben. De akivel a mindennapjaimat töltöm, a szerelmemet nem hívjuk a partnerünknek! Borzasztó távolságtartónak és hivatalosnak hangzik, nem? Ha partneri státuszba kerültök, akkor fogadjátok el, hogy csak „arra” kellettek. Azaz egy fokkal rosszabb, mint a csajom. Persze a döntés a Tietek, nem kell ezt feltétlenül hagynotok. Ehhez hasonló a szintén igen hűvös nőm. Hiába cseng benne némi méltóság, hideg, mint a jégkirálynő csókja. Ne akarjatok egyszerűen csak a nőnk lenni.

 

Párom

Jesszasz, hát ettől még a rég kihullott hajszálaim is felállnak a fejem búbján! Drágáim! Tudom, hogy Ti imádjátok, de egy férfi SOHA NEM MONDJA azt, hogy a párom. Rémesen-rettentően nyálas! Ne haragudjatok, de ez Pasiszemmel így van. Igazából attól is összerándul a gyomrunk, ha Ti használjátok, de egye fene, legyen ennyi örömötök. Sőt, a hátunk mögött nyugodtan szólítsatok a párotoknak – egyébként is tudjuk, hogy imádtok rólunk mesélni a barátnőknek, kolléganőknek, stb. -, de ha mi is hallótávolságon belül vagyunk, akkor ne! Majdnem annyira rossz, mint a kedvesem. Na, annál tényleg nincs lejjebb. Legyünk a pasitok, abban van valami macsós lazaság és keménység. Az tetszik. Megbeszéltük?

 

Asszony

Haha, szerintem ettől meg Ti kaptok olyan sokkot, hogy a francia manikűr magától lepattogzik a körmötökről. De had nyugtassalak meg benneteket gyorsan: normális pasi nem hívja így élete párját (na, tessék…). Ha mégis, akkor azt inkább humornak szánjuk, amiben csak szeretet van, és semmi lekezelés. Esetleg némi korholás – „asszony, mit műveltél már megint!” -, de csak egy olyan jelentéktelen apróság miatt, amiről 10 másodperc múlva úgyis elfeledkezünk. Higgyétek el: ha a vasalóval kiégetitek a kedvenc ingünket, biztosan nem asszonynak szólítunk majd Titeket. Inkább ne akarjátok tudni, minek… Az asszonynak van egy másik értelmezése is: férfitársaságban ez azt jelenti, hogy menthetetlenül bekötötték a fejünket. „Mi van, el kell kérned magad az asszonytól?”, ami Pasinyelven azt jelenti: nekem még szabadság van, neked viszont annyi, barátom…

 

Géza

Nincs itt semmi félreértés. Igen, szoktunk nőket így hívni. Egyesek csak poénból – mint például jelen sorok írója -, de szomorú, hogy vannak olyan kantársaink, akik ezzel nem viccelnek. Mint jó 100 évvel ezelőtt, amikor a feleséget „Fiam”-nak szólították. Ez legalább annyira szörnyű. Főleg azoknál a pároknál üti fel rusnya fejét, akik már befásultak egymás mellett, és a férfitól ez a legkedvesebb, ami telik. Azért ez fordítva is igaz lehet: hallottam én már nőt „Bélázni”, amikor pedig a pasiját egész máshogy hívták. És ide kúszik be, amit a bevezetőben írtam. Ha egy férfinak „sikerül” elérnie azt, hogy a nője a vezetéknevén emlegesse – nem gyengén megvető hangsúllyal -, akkor ott nagyon sürgősen át kell gondolniuk a dolgokat. A közös jövőjük érdekében.

 

Barátnőm

Nem túlságosan romantikus, de szerintem még mindig ez a legjobb. Nem csöpögős, nem erőltetetten érzelmes, igaz, egy kicsit száraz. De ha borból szeretjük, akkor mi lehet a baj ezzel? Igen, Te vagy a barátnőm. Ez a tény. Még nem vagy az élettársam, ami egyébként is rémesen hangzik; leginkább úgy, mint az egy plusz két fél szobás panel – egy letűnt kor rossz emléke. Viszont sokkal több vagy annál, mint a csajom, pláne, mint a partnerem. Te vagy a társam. A barátnőm. A barát tovább képzett alakja. Márpedig nektek nem kell mesélnünk, hogy egy férfinek mennyire fontosak a barátai. A barátnő még annál is jobb. Központi szereplő az életünkben. Aki egyben a legjobb barátunk és a szerelmünk. No, Hölgyeim, kiegyezünk abban, hogy ez a befutó? Oké, tudom. Nálatok a „párom”-at semmi sem múlhatja felül… :)

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL