KÖZÉRZET

Édesem, ne kínozz!

Szerző:
Szabó Anna
Korábban már írtunk a cukor megvonási tüneteiről, és kész leszoktató tervet is megismerhettetek. Ezúttal a cukorpótlékok titkait fedjük fel, hisz egy csipetnyi finomított édesítőszer harmonikusabbá tesz, de az embert könnyen elvakítja a minőség, és fittyet hány a mennyiségnek.


Bár a gabona-zöldség étrend nem igazolja a tömény édesítők rendszeres használatát, egyes ünnepi alkalmak édességért kiáltanak harmonizáló felfelé emelő, szétoszlató jellege miatt.

Manapság az édes étel annyira mindennapos, hogy elfelejtünk hálát adni különleges tulajdonságaiért. Egy egész iparág foglalkozik azzal, hogy édesítőszereket hozzon létre: növényfajtákat termelnek, amelyeket kivonatokkal, erjesztéssel, hővel és más eszközökkel tisztított szubsztanciákká alakítanak, de ezekkel csínján kell bánni.

Gabonamaláta

Használd a legkevésbé koncentrált, legkevésbé édes, majdnem teljes értékű édesítőszereket. Ebből már kiderülhetett számodra, hogy a malátákról van szó, mivel csak harmadannyira édesek, mint a fehér cukor (szacharóz), és nincsenek oly mértékben feldolgozva. Az elsősorban maltózt tartalmazó rizs- és árpamaláta szinte mindenhol kapható, még szemcsés alakban is. Amaszakét – ebben is sok a maltóz – szintén egyre több helyen árusítanak, mert finoman kiegyensúlyozott édes jellege miatt egyre nagyobb iránta az érdeklődés.

A gabonaalapú édesítőszerek összetételének legalább a fele azonos az egész gabona tápanyagaival; emellett jó arányban tartalmaznak összetett cukrokat, amelyekkel sokkal tovább kell emészteni, mint az egyszerű változatot. Az összetett cukrok csillapítják a vércukorszint agyonfinomított cukrok és édesítőszerek keltette kilengéseit.

 

Finomítatlan cukor – finomítatlan nádlépor

Aki hozzászokott a könnyen kezelhető fehér cukor használatához, annak eleinte kényelmetlennek tűnnek a szirupok, például a méz, a melasz, a rizsszirup; enyhe íze miatt még az asztali cukor állagú, szemcsés árpamalátát is elutasítják, akiknek le kellene mondaniuk a hihetetlenül édes cukorról. Számukra a finomítatlan, szárított nádlé a viszonylag egészséges megoldás, amit a trópusi vidékeken már ötezer éve használnak. Előállítása során egyszerűen elpárologtatják a cukornád kipréselt nedvéből a vizet. Az ilyen teljes cukor, annak ellenére, hogy majdnem olyan édes, mint végzetes, fehér nővére, a többi teljes értékű ételhez hasonlóan nagyon zamatos. De ne tévesszük össze a barna cukorral és a különféle nyerscukor-fajtákkal; sokkal nagyobb az ásványi- és az egyéb tápanyagtartalma, így megelőzi a fogszuvasodást és a betegségek egész tárházát, míg a fehér cukorra épp az ellenkezője érvényes. Az Indiában gurnak nevezett szárított, finomítatlan nádlét nehéz exportálni, mert nedvességtartalma miatt gyorsan erjed. Egy 150g-os cukornádléadagban 1,1g fehérje, 50mg C-vitamin, 20mg B1-B2- és B3-vitamin, 165mg kalcium, 50mg foszfor és 40mcg króm van. A fehér cukor egyet sem tartalmaz a fenti tápanyagok közül. A finomítatlan cukorban a fentiek mellett több mint húszszor annyi vas és cink található, mint a fehérben. (A felsorolt, természetes eljárással kivont édesítőszerekben ugyancsak megtalálható a tápanyagok teljes skálája.)

Több élelmiszergyártó teljes tudatában van annak, mekkora reklámértéket képvisel, ha egy élelmiszer anyagai között nem szerepel „cukor”. Ezért, bár továbbra is finomított cukrot használnak, „szárított cukornádlének” vagy „cukornádlének” nevezik. Csakhogy a szárított cukornádlé alaposan finomított termék, egyszerűen a finomított fehér cukor másik elnevezése. Vásárolj finomítatlan szárított cukornádlevet.

Sztívia

A Dél-Amerikában és az Egyesült Államok délnyugati vidékein éldegélő aprócska növény, a Stevia rebudiana egyre keresettebbé válik édes levelei és bimbói miatt. Dél-Amerikában évszázadok óta édesítenek vele. Japánban sokoldalú kereskedelmi értéke van, mindenbe beleteszik az üdítőitaltól a szójaszószig. Harmincszor édesebb a cukornál, kalóriértéke elhanyagolható, ezért a japán kutatók szerint ez a jövő legfontosabb természetes édesítője.
A sztívia teljes értékű növény, ami azt jelenti, hogy édessége mellett más fontos tulajdonságai is vannak. Egy, a hirosimai Fogorvosi Egyetemen készített jelentés tanúsítja, hogy a sztívia kifejezetten visszaszorítja a fogbaktériumok szaporodását, míg a cukor serkentőleg hat a folyamatra. Más tanulmányok a sztívia és a vércukorszint-szabályozás közötti jótékony összefüggésről számolnak be. Például 24 hipoglikémiás eset közül egy sem bizonyult intoleránsnak vele szemben. Hasonló eredményekre jutottak cukorbeteg páciensekkel is. Tény, hogy ez idáig nem számoltak be a sztívia egyetlen káros hatásáról sem. Ám a japán és dél-amerikai tudósok újabban felismerték tonizáló és vízhajtó hatását; valamint azt is, hogy gyógyítja a fizikai és szellemi kimerültséget, összehangolja az emésztést, szabályozza a vérnyomást és segíti a fogyást.

Az Egyesült Államokban egyre több natúr élelmiszert árusító boltban lehet por vagy folyadék formában sztíviakivonatot vásárolni. A sztívia édesítő képessége igen nagy – a kivonat 1-3 cseppje megédesít egy csésze folyadékot. A porított levélből egyszerű kivonat készíthető, csak keverjünk el egy teáskanál levelet egy csésze vízben, és hagyjuk állni éjszakára. Édes ízét nem befolyásolja a meleg; használható teába és más italokba, lekvárokba, süteményekbe. Az édességekben nem növeli azok laktató hatását; ezért is jó édesítő alternatíva túlsúllyal küzdők esetében.

Tipp:
Csak a zöld vagy a barna sztíviaporokat, -kivonatokat vedd meg; mellőzd az átlátszó kivonatokat és a fehér porokat, mert ezek finomítottak, hiányoznak belőlük a létfontosságú fitotápanyagok, ezért egyensúlyzavart okoznak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL