GASZTRO

Varázsos házi tészták, fánkcsodák farsangra

Szerző:
Szabó Anna
Sok kezdő szakács mumusa a fánkkészítés. Azonban elkészítése sokkalta egyszerűbb, mint azt sokan gondolják. De vigyázz! Következő receptjeink olyannyira függőséget okozhatnak, hogy aztán egész évben kénytelen leszel fánkot sütögetni!

 

A legnagyobb gondosságot a tészta sütése igényli. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül hamar megpirul, de belül nyers marad. Ha az olaj hideg, a tészta megszívja magát, élvezhetetlenül „zsíros” lesz. A legjobb, ha közepes lángot használsz, és egy kis darab tésztát próbaképp előre mindig megsütsz. Ha készen vagy egy adaggal, húzd le a tűzről, így szedd ki a fánkokat, így elkerülheted, hogy az olaj túlforrósodjék.
(Kattints a képekre a receptekért!)


Farsangi vagy planétás fánk »

Töltött fánkokat is készíthetsz: a megkelt tésztát nyújtsd kisujjnyi vastagra, és szaggass belőle 28 korongot. Halmozz 14 korong közepére egy-egy mokkáskanál barackízt, és kend körbe a széleit tojásfehérjével. Egy-egy üres tésztakoronggal fedd le, a szélek találkozásánál nyomkodd le. Ezután süsd ki.
Nem könnyű elkészíteni, gyakorlat kell hozzá, de megéri. Letakarva hűtőszekrényben 2 napig eláll, de frissen sütve az igazi.

 

***

Túrófánk »

Nem nehéz elkészíteni, de gyakorlat kell hozzá. Letakarva hűtőszekrényben 2 napig eláll, de miután frissen a legfinomabb, ezért jó, ha tudjuk, hogy a tésztája is remekül eláll 2 napig, csak sütni kell, amikor enni szeretnél belőle.

***

 

Csokoládéfánk »

***

 

Csöröge (forgácsfánk) »

***

 

Rózsafánk »

 ***

A fenti fánkok, és még több hasznos receptet ebben a könyvben találsz: 

Hargitai György:
Az én alapszakácskönyvem – Sütés-főzés lépésről lépésre

Amikor Horváth Ilona több mint ötven éve megírta zseniális szakácskönyvét, még nem sejtette, hogy évtizedeken át ez lesz az, melyből a sütés-főzés tudományát nemzedékek sora tanulja meg. Ám az eltelt fél évszázad alatt sok minden változott a konyhán és környékén. Más lett a választék, beszerezhetők az egzotikus gyümölcsök, a tengeri herkentyűk, és sok egyéb is kapható, ami pár évtizede még elképzelhetetlen volt. Már azon sem lepődik meg senki, ha olasz lasagne, kínai édes-savanyú leves vagy éppen zamatos thai rizses csirke az ebéd. De nemcsak a szokásaink és a körülmények változtak, hanem a felfogásunk is: figyelünk, mi kerül a kosarunkba vagy a tányérunkra, tudatosabban étkezünk. Átértékelődött tehát sok minden.

"Az én alapszakácskönyvem" célja, hogy egy pillanatig sem feledve a magyar konyha számtalan kitűnő fogását és követendő hagyományit, az új kihívásoknak is megfeleljen. Így nemcsak a klasszikus hazai ételeket gyűjti össze, hanem sok-sok külföldi, de már itthon is rendszeresen főzött, mennyei specialitást. Helyet kapott még benne egy terjedelmes táplálkozási lexikon, valamint egy kalóriatáblázat; a recepteket pedig kiegészíti számtalan fortély és egy olyan egyedülálló - a tudatos étkezéshez néha nélkülözhetetlen- kis összefoglalás, melyből megtudhatjuk az adott étel kalória-, tápanyag - és koleszterintartalmát.

Alexandra Kiadó 2012

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL