KÖZÉRZET

Egészségprogram februárra

Szerző:
Szabó Anna
Hihetetlen néha milyen apróságokon múlik valaki energikussága. Gondolj csak bele, a kicsattanó jókedv vagy az állóképesség szinte kizárólag a testi és lelki egészség függvénye. Vajon mennyit tettél érte az utóbbi időben?

 

A következő öt feladat magától értetődő, mégis elolvasva vagy kimondva meglepő erővel hat. Éppen ezért minden pont egy olyan bekezdéssel végződik, amit – ha teheted – olvass fel hangosan.

 

Három dolog…

Pár éve egy napilap beszámolt egy 87 éves emberről, aki nemrég újra megnősült, mert a felesége 85 éves korában meghalt. Újranősülését azzal indokolta, hogy még nem tartotta magát túl öregnek a boldog szerelmi élethez. Ez a kijelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy az összes fontos külső jellemző mellett a belső tényezőket sem szabad lebecsülni: tehát akarj élni és őrizd meg az élet iránti kíváncsiságodat, mindennap legyél kész valami újat tanulni, és tartsd fenn életörömödet.

Feladat:
„Ma ellenőrzöm a táplálkozásomat, az ivóvizemet, az alvóhelyemet és a levegő minőségét, amit beszívok, hogy megfelelnek-e a vitalitásigényemnek. De megvizsgálom az élethez való viszonyulásomat is, és nyitottá teszem magam arra, hogy örüljek az életnek, olyannak elfogadva, amilyen.”

 

Kellemes beltéri klíma télen

Íme néhány tipp, amelyekkel életterünket kényelmesebbé és egészségesebbé teheted, hogy a tél hátralévő részében is fitt legyél:
• Ne szellőztess egyszerre sokáig, mert a szoba levegője kiszárad. Inkább szellőztess többször és rövidebb ideig (gyors szellőztetés).
• Szerezz be páratartalom-mérőt, és ügyelj a levegő nedvességére, valamint a szoba hőmérsékletére. A túl száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyát, és azok kevésbé lesznek ellenállóbbak a kórokozókkal szemben. Ideális esetben a levegő páratartalma 50%-os, a szoba hőmérséklete kb. 22°C-os. A páratartalom a poratkák stb. miatt lehetőleg ne legyen magasabb 50%-nál.
• Ha a levegő nedvességtartalma nem elegendő, növeld párásító berendezéssel, a fűtőtestre helyezett párologtatóval vagy nedves kendőkkel. Szükség esetén gondoskodj csendes, éjszakai üzemmódban is működő párásítóról.
• A nagylevelű szobanövények (tehát nem a pálmák, hanem például a banánok) előnyösen befolyásolják a helyiség levegőjének páratartalmát, oxigénnel látják el a zárt tereket is, és kellemes légkört biztosítanak. Fontos, hogy a növények elég fényt, vizet, ápolást és szeretetteljes bánásmódot kapjanak, mert a szeretetet, amit adunk nekik, visszakapjuk.
• A természetes fabútorok a laminált műanyaggal szemben kellemesebbé teszik a beltéri klímát.
• A sókristálylámpa nemcsak kellemes narancsszínű fényt ad, hanem a sóionok révén jó hatással van az egészségre is. Elsősorban az alvóhely mellett ajánlatos elhelyezni.
• A hangulatos képek a falon energiát és életörömöt nyújtanak. Nagy a választék természeti és egyéb művészi témájú képekből, amelyek közül az interneten is válogathatsz.

Feladat:
„Ellenőrzöm a szobahőmérsékletet (22°C az ideális), a levegő páratartalmát (50% az ideális), valamint a lakó- és dolgozószobák légkörét, hogy segítik-e a tevékenységemet, és javítok a javítanivalón, hogy jól és fittnek érezhessem magam a lakásom helyiségeiben („lakás-terápia”).

 

Változtass alvási szokásaidon!

Vannak emberek, akik tizenkét órát, vagy még annál is többet alszanak naponta. Ez egyértelmű jele annak, hogy alvási szokásaik helytelenek. A túl sok alvás ugyanis fáradtságot okoz. Fontos, hogy elérd a regeneráló „mélyalvás” fázisát. Ehhez többek között optimális alvási feltételek és kiegyensúlyozott életmód kell.

Ha bizonyos körülmények miatt valamikor nem tudsz hozzájutni a szokásos 7-8 óra alváshoz, például elalvási nehézségek miatt, akkor ezen sokféle módon lehet segíteni. Altatót azonban a legvégső esetben vegyél be, mert ezzel – főleg ha szintetikus gyógyszerről van szó – beleavatkozol a szervezeted működésébe. Némelyek odáig is elmennek, hogy esténként altatót, napközben pedig élénkítőszert szednek. Ezzel teljesen kibillentik az egyensúlyából testük biológiai óráját. A test rendszerint kiköveteli magának azt az alvásmennyiséget, amire szüksége van, és ebben bízhatsz akkor is, ha néhány napig kevesebbet alszol.

Egyébiránt a meditáció nagymértékben csökkenti az alvásigényt, különösen, ha eljutsz a a mélyalváshoz hasonló mélymeditációs állapotba. Aranyszabály: egy óra meditáció legalább egy órával rövidíti le az aznapi alvásidőt.

Feladat:
„Optimalizálom az alvási szokásaimat.”

Emésztőrendszered éjjel pihen, ezért alvás előtt legalább két órával ne egyél semmit. Ha ezt megfogadod, akkor emésztőrendszered éjszakára tehermentesíted, tudatosabban álmodsz, álmaid kifejezőbbé válnak, reggelente frissebben ébredsz, nappali teljesítőképességed javul, és mentálisan jobban rá tudsz hangolódni az előtted álló napra. De egy csésze nyugtató teát vagy egy almát még nyugodtan elfogyaszthatsz alvás előtt.

Feladat:
Vigyázni fogok arra, hogy elalvás előtt legalább két órával már ne egyek. Ezzel tehermentesítem az emésztőrendszeremet, és nyugodtabban alhatok.

 

Az ellazulás segíti a regenerációt

Annyira össze vagyunk nőve a körülöttünk levő világgal, hogy sokszor elfelejtünk félrevonulni, hogy ellazítsuk a testünket. Pedig a görcsös test nem egészséges test. Viszont ellazult állapotban el tudja engedni a stresszt és a salakanyagokat. A szinapszisok (kapcsolódási helyek a sejtek között) ilyenkor ellazulnak, és újra szabaddá válik az energiaáramlás.

Szánj időt az ellazulásra az ebédszünetben vagy a munkaidő után. Ha ismersz valamilyen lazító technikát, mint például az autogén tréning, vagy egy meditációs módszert, akkor élj a lehetőséggel. Vagy alkalmazd a Jakobsen-féle progresszív izomlazító eljárást: feszítsd meg tested minden izmát a karodban, lábadban, hasadban. Vágj grimaszt, húzd el az arcizmaidat, amilyen erősen csak bírod, majd kilégzéskor egyszerre engedd ki minden feszültségedet. Érzed, milyen mély ellazulás áramlik végig az egész testedben?

Érezd magad teljesen tudatosan a testedben. Ismerd fel, hogy az életed pontosan ott zajlik, ahol vagy, és nem a fantáziádban, projekcióidban vagy távoli helyeket. A testedben mindig itt és most vagy. Éld bele magad teljes tudatoddal a testedbe. Lazítsd el tudatosan az izmaidat, a karodat, a lábadat, az alhasadat. A külső világ felől indulj el a belső világ felé. Néhány percre vond ki magad tudatosan a külső világból, amely most már a tevékenykedésed nélkül is tud magáról gondoskodni, és a gyakorlat végén megerősödve és felélénkülve térj vissza az ellazult állapotba.

Feladat:
Tudatosan időt szakítok testem szándékos ellazítására, például a progresszív izomlazító technika segítségével.

 

Hatékonyan minden percben

Fittnek lenni azt is jelenti, hogy hatékonyan kihasználod az idődet. Életidőd véges; és értékes is. Emellett az idő a legméltányosabb princípium, amit ismerünk: minden ember 24 órát kap minden reggel, és rajta múlik, mit kezd vele.

Azonban alig akad valaki, aki hatékonyan tölti el az idejét. Ehhez az kell, hogy meg tudd különböztetni a fontosat, valamint a lényegest a lényegtelentől.

Minden egyes perc értékes. Az egyik dalai láma a következőt mondta erről: „Éld az életet tudatosan és becsületesen, és az életed végén még örülni fogsz ennek!” Az unalom mindig a hiányzó intelligencia jele. Sok a tennivaló, fogj hozzá. Ne vesztegesd el az idődet.

Feladat:
„Tudatosítom magamban, hogy az életemet hogyan használhatom ki hatékonyan, és konkrétan melyik elintézetlen ügyemhez fogok ma hozzálátni.”

Forrás:
Kurt Tepperwein: Nagy egészségkönyv, Édesvíz Kiadó

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL