FÉSZEK

Praktikusan a fürdőszobában

Szerző:
Szabó Anna
Aki már alakított át lakást, pontosan tudja, hogy néhány hely berendezése éppen a magától értetődősége miatt nem kap kellő figyelmet. Ilyen ezek közül a fürdőszoba, aminek jó esetben a tisztálkodáson kívül a kikapcsolódásra szintén lehetőséget kellene nyújtania.

 

Ne hagyd, hogy egy pihentető fürdőt vagy frissítő zuhanyt elrontson egy rossz törülköző. Minél hosszabbak és sűrűbbek a gyapjúszálak, annál erősebb, puhább és nedvszívóbb lesz az anyag. A hosszú szálakból készült törülköző nehezebben használódik el, és kevésbé szöszölődik.

A törülközőknél az „egyiptomi”, „supima” és „brazil” jelzők mind a jó minőséget jelzik. Lehetőleg 180-as vagy ennél nagyobb szálsűrűségű törülközőket vásárolj (a szálsűrűség az egy négyzethüvelykre jutó szálak számát jelöli). A súly is a minőséget jelzi, a puhaság azonban nem. Egyes gyártók szilikonalapú adalékanyagokat használnak, melyek nagyobb puhaságot eredményeznek. Az így készült törülközők kevésbé nedvszívók, mint kezelhetetlenek. A fésült pamutot tartják a legjobb alapanyagnak, mivel csak a legjobb minőségű gyapot fésülhető. A szokványos méretű törülközők tökéletesen megfelelnek a hagyományos célnak. Emellett könnyebben száradnak, és kevesebb helyet foglalnak.

A törülköződ hol lakik?

A törülközőtartó nélkülözhetetlen. A fűtött törülközőszárító a legkisebb helyet foglalja el, emellett a helyiséget is melegíti, és szárazon tartja a törülközőt a következő fürdésig. Bizonyos tartók elforgathatók, így oda fordíthatod, ahonnan a legjobban eléred a meleg törülközőt fürdés után. Egyes modern darabok művészi megmunkáltságuk miatt dísztárgyak. Ha valami miatt nem áll módodban fűthető törülközőszárítót elhelyezni, használj hagyományos faszerkezetet, vagy szerelj akasztót a radiátor fölé.

 

Padló és világítás

A márvány, a gránit, a csempe és a kő mind szép, tartós fürdőszobapadló lehet, de ha egyszer is járkáltál mezítláb a kőpadlón kora reggel, tudod, milyen jéghideg tud lenni. A kényelem érdekében az ilyen burkolathoz jobb, ha padlófűtést szereltetsz.

A fa és a laminált padló melegebb a talp alatt. Emellett természetes hajlékonysággal bír, így nem olyan megterhelő a lábnak. Az újabb változatok nem vetemednek meg, és még párás helyiségben sem púposodnak fel. A gumi kapható tekercsben vagy kockára vágva, rengeteg színben és mintában. Amellett, hogy csöndes, vízálló és csúszásmentes, a gumipadló meleg és kellemes tapintású. A PVC és a linóleum szintén vonzó megoldás lehet. Tartósak, melegek és kellemesek a lábnak. A szőnyeg meleg, kényelmes és csöndes, de a fürdőszobában könnyen átázhat. A mosható fürdőszobaszőnyegek (csúszásmentes hátsórésszel) alkalmasabbak ide.

A fürdőszobai világításhoz egyaránt szükséged van közvetlen fényre (sminkeléshez vagy borotválkozáshoz) és hangulatvilágításra (pihenéshez vagy fürdéshez). A munkafényeknél próbáld megtalálni a középutat a bántóan éles fény és a halvány derengés között. Ne egy lámpát tegyél a mennyezetre, mivel ez árnyékokat vet, és túl erős fényt ad kora reggel. Egy fényerő-szabályozós kapcsolóhoz szerelt pár spotlámpa sokkal jobb választás. A lefelé világító lámpák megfelelnek a fürdőszobában, és mivel a helyiség berendezése állandó, pontosan be tudod állítani a fényeket. Ahol szükséges, helyezz el visszafogott halogéneket.

A hangulatfényeknél a felfelé világító lámpák lágy, színes fénybe borítják a falakat. A fürdőszobai fényeknek nem kell túl erősnek lenniük. A fő fényforráshoz szerelj fel fényerő-szabályozós kapcsolót, hogy kedved szerint állítgathasd az erősséget, hiszen a fehér csempék, a kád és a mosdó visszaveri a fényt. Az ablakra minimális függönyt tegyél, hogy a lehető legtöbb természetes fény áramolhasson be. Használj matt felületű, csiszolt vagy színes üveget, hogy a kíváncsiskodók ne lássanak be.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL