SZÉPSÉG

Hajra fel! Növesztés indul!

Szerző:
Szabó Anna
Már az elején le kell szögeznem, hogy csodákat senki se várjon. Az egészséges haj a hűtőnél kezdődik – ahogy azt korábban már megírtuk – és az életmódnál végződik. Így való igaz, hogy az átlagos havi fél centimétert feltornázhatod 1-1,5-re, de a kiegészítő kezelések csak akkor lesznek hatásosak, ha életmódodon is változtatsz.

 

Ha változatosan eszel, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, tejtermékeket, olajos magvakat és aszalt gyümölcsöket fogyasztasz, az alapvetően előnyösen változtatja meg külsődet. Néhány vitamin és ásványi anyag azonban kifejezetten fokozza a hajnövekedést. Az A-, E- és a B-vitamin, a biotin, a vas, a réz, a cink mind előnyösen hat hajad állapotára. Ezért, ha úgy érzed képtelen vagy kellő mennyiségű egészséges táplálékkal bevinni őket, akkor a legjobb, ha kapszula formájában pótolod őket, bár, ezek sosem lesznek annyira hatékonyak, mint a természetben előforduló társaik. Sokan esküsznek az élesztő tablettára és a kovaföld kapszulára, de számos egyéb direkt hajnövesztésre kifejlesztett szer létezik a boltok polcain. A cél hajnövesztéskor tehát alapvetően az legyen, hogy a haj teljes hosszában a fejbőrrel együtt egészséges legyen. A következő tippek kifejezetten külső támogatást nyújtanak sörényednek.

 

Vágás kéthavonta

Akkor is kell nyisszantani rendszeresen a végéből, ha növeszted a hajad, mert idővel amekkora rész nő, akkora le is törik. A jól levágott hajjal nagyban megkönnyíted életed, hisz amellett, hogy növekedésre serkenti a hajad, a száraz hajvégek nagyon gyorsan töredezni kezdenek, az erre szolgáló készítmények csak átmeneti megoldást nyújtanak a problémára. Ráadásul a jól levágott sörényt könnyebb fésülni és beszárítani.

 

Panthenol spray

Nem akarunk reklámot csinálni egy gyógyszergyárnak se, de a Panthenol tényleg lélegzetelállítóan sokoldalú. A legtöbb, drogériákban kapható hajápolóban valamilyen formában megtalálható a panthenol összetevőként. Azt semmiképpen sem ajánljuk azonban, hogy túlzásokba ess vele, mert akár hajhullás is lehet a vége. De hajmosás előtt érdemes bemasszíroznod fejbőrödbe teniszlabda nagyságú mennyiséget, és negyedórát rajtahagyni, majd folytatni a hajmosást a megszokott módon.

 

Ricinusolaj

Talán erre esküsznek a legtöbben. A havi fél-egy centimétert akár kettő-háromra is feltornázhatod a segítségével. Szintén hajmosás előtt kell pakolásként alkalmazni. Ennek leghatékonyabb módja, ha olívaolajjal hígítva bemasszírozod a fejbőrödbe, majd folpackkal lefeded az egész hajad. Erre tegyél átmelegített törülközőt, és hagyd a fejeden legalább két óra hosszáig. Majd utána mehet a hajtisztítás a már megszokott módon.

 

Kókusz- és rozmaringolaj

A fent írt két olaj tiszta, nyers verziója mélyen hidratálja a fejbőrt és a hajat egyaránt. Meggyőződéses hívei szerint meggyorsítja a haj növekedését, de tudományosan még nem bizonyították ezt a hatását. Az viszont biztos, hogy mindkettő erőteljes baktérium-, gomba- és vírusellenes összetevőkkel, és tápláló anyagokkal van tele.

 

A végső megoldás

Mivel a hajad – éppúgy, mint a körmöd – jelzőkészüléke szervezetednek, azt tanácsoljuk, ha a fentiek kipróbálása után sem növekedik, vagy hosszabb ideje folyamatosan hullik, mindenképpen fordulj orvoshoz, vagy még inkább hajdiagnosztához. Lehetséges, hogy úgy érzed, teljesen felesleges ilyen problémával felkeresni, de hidd el, jobb mindig túllihegni egy problémát, mint túl későn szembesülni vele.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL