KÖZÉRZET

A Másik Fél fontossága

Szerző:
Szabó Anna
Azt mondják, mindennek megvan az ára az életben. Míg közülünk néhányan, akik szinglik maradtak, megízlelik a fiatalság szellemét még 40 évesen is, de szakemberek szerint a független életmód és a magányos elme növeli – többek között – az időskori szenilisség rizikóját.


A legutóbbi kutatások szerint, az egyedülállóknál életük derekán kifejlődhet az Alzheimer betegség. Továbbá arra is rámutatott, hogy a partnerrel élőknél 50%-kal kevesebb az elbutulás esélye, mit azoknál, akik egyedül élnek. Vagyis azoknál a középkorúaknál, akik partnerrel élnek, kevésbé mutatható ki kognitív gyengülés, a többi más kategóriával - a szinglivel, különélővel, elválttal vagy özveggyel összehasonlítva. Akik szingliként élik le életüket, dupla rizikóval számolhatnak az időskori elbutulás kialakulásában.

Az elvált emberek, akik középkorúan egyedülállóak maradtak, tripla rizikóval nézhetnek szembe. A legdrámaibb az egész fiatalon egyedül maradottak – özvegyek, elváltak – helyzete: náluk hatszor nagyobb a rizikó, hogy kifejlődjön az Alzheimer kór, azokkal szemben, akik életük derekán házasok maradtak.
Nem kell megijedned, ha régóta egyedül vagy, de a növekvő kockázatok ellen jobb ideje korán tenned. Tartsd be például szakértőink egyszerű, már-már kézenfekvő tanácsait. Járj sokat társaságban, mert ahogy korosodsz, a beszélgetés, nevetés nemcsak az időskori elbutulás, de nagyon sok más betegség ellen is gyógyír lehet – mondhatni védőoltásként funkcionál.
Igaz, sosem késő párt találni, de semmiképp se engedd, hogy a sikertelenség elvegye a kedved, és napról-napra begubózz. Ugyanis egyre több a bizonyítéka annak, hogy ha szociálisan aktívak maradunk, csökken az elbutulás veszélye.
Bár sok más életvezetési tényező befolyásolja, hogy házasságban maradunk-e, ami segítheti csökkenteni a veszélyeket, de mindig érdemes elgondolkodnod, vajon az együttélés, csak a közös porszívózásig terjed, vagy akár hosszú romantikus sétákig?

 

Szabad szellemű szingli vagy?

Ha ebbe a kategóriába sorolod magad, akkor sem kell aggódnod, mert sok más módszer van a rizikó csökkentésére. A legjobb módszer a társasági életen kívül a mediterrán diéta, a gyakori sport, valamint a dohányzás és az alkohol elkerülése. Legutóbbi jelentések szerint, ha egy héten háromszor eszünk halat, 25%-kal csökken a káros agyi sérülések kialakulásának.
Mindegy, hogy szingli vagy házas vagy, a szakemberek tanácsolják, hogy ne vásárolj gyorskaját, inkább töltsd meg a bevásárló kosaradat tonhallal, lazaccal, makrélával, és szardíniával, mely mindegyike magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkezik.

Tippek a szív egészségéért

Az sem elhanyagolható tény, hogy általában agyi- és a szív és érrendszeri bajok általában együtt, vagy egymást követve jelennek meg. A rizikófaktorokat bármikor elkezdheted csökkenteni, de azt semmiképp nem ajánljuk, hogy amúgy „huszárosan” vess véget minden rossz szokásodnak, és a kanapén chipset majszoló szingliből egyik napról a másikra az egészséges életmód megszállott Sport Lady-je legyél. Azonban pár dolgot, már akár azonnal elkezdhetsz:

• Hagyd abba, vagy legalábbis csökkentsd a dohányzást.

• Diétázz, egyél alacsony zsírtartalmú ételeket, csökkentsd a zsíros sajtok és húsok. sütemények, valamint zsíros tejtermékek bevitelét.

• Tartsd meg az egészséges súlyodat – a BMI indexed legyen 25% alatt.

• Mozogj sokat – ez 30 perc tevékenységet jelent (gyors séta, stb.) ötször egy héten.

• Ellenőrizd rendszeresen a cukorszintedet, ha gyakori vizelési ingered vagy szomjúság érzeted van, ha a családban volt már ilyen betegség, vagy alma formájú elhízásod van.

• Ellenőrizd a koleszterinszintedet, ha volt magas koleszterin a családodban. Egyél legalább ötször gyümölcsöt és zöldséget egy nap, hogy a jó koleszterin legyen a szervezetedben.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL