UTAZÁS

Ne hagyd ki Kubát! De miért pont Kuba?

Szerző:
Szabó Anna
Csodálatos, fehér homokú partok, barátságos „bennszülöttek”, salsa, régi autók és fincsi Mojito koktélok, és ez csak egy pár a rengeteg érvből. Meg aztán, ki tudja mi lesz, Fidel Castro már nyolcvan éves.

Kuba eddig vagy ötven éve egy kicsit sem változott – most érdemes megnézni.

Mikor?
A december meg a május a legalkalmasabb. Júliusban és augusztusban förtelmesen meleg van, és ráadásul telis tele van a sziget nyaralókkal. Karácsonykor és Újévkor meg nagyon magasak a szállodaárak. A hurrikán-szezon júniustól novemberig tart, a legcsúfabb viharok szeptemberben és októberben támadnak Kubára. Az esős évszak májustól októberig tart.

És hova is?
Havanna
Tele van múzeumokkal, bárokkal, salsa-klubokkal, ne hagyd ki. Legalább három napot szánj rá, ha nem többet, hogy megérezhesd a főváros igazi hangulatát. Sétálgass az Óvárosban, az omladozó, de csodás gyarmati épületek között. Tölts egy jó estét a „Casa de la Musica”-ban, a zene házában, ott játszanak a legjobb salsa-bandák.

Varadero
Ha napsütést akarsz, tengert és pihenést, irány Varadero. (És csak félórányira van taxival Havannától.) Ez a legnagyobb üdülőközpont a Karib-tenger partján, nem jellegzetesen „kubai hely”, de csodás tengerpartja, a türkizkék tenger, a vibráló éjszakai élet felejthetetlenné teszi.

Vińales
Csak egy órányira van Havannától a „Parque Nacional Vińales”, Nemzeti Park, völgyek, dombok, dohánymezők.

Santa Clara
Akik a kultúrára buknak, azoké Santa Clara.. Ez volt az első város, amit Che Guevara 1958-ban fölszabadított, tele is van emlékművekkel.

Holguín
Holguín Kuba negyedik legnagyobb városa, a „parkok városának” becézik, csak a belvárosban van vagy hat. És nem úgy, mint Havanna vagy Santiago de Cuba, Holguín csöndes, nyugis. Ugyan nem olyan látványos, mint a nagyvárosok, de belváros házai még az eredetiek.

Santiago de Cuba
Kuba második legnagyobb városa, a Sierra Maestra völgyében épült. A „Basílica de Nuestra Seńora del Cobre”-ba is, ugyan vagy 20km-re van a várostól magától, de ez Kuba legszentebb zarándokhelye.

Trinidad
Mesébe illő városka, és az Unesco Világörökség része, kétségtelenül a legjobb állapotban megmaradt, jellegzetesen spanyol gyarmati település.

És ne hagyd ki:
Egy látogatást a szivarüzemben
Egy áttáncolt salsa-éjszakát
A búvárkodást a Karib-tengerben
Egy mojitót, cuba librét, vagy daiquirit.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL