KÖZÉRZET

Útlevél az Édesség Elvonóra

Szerző:
Szabó Anna
Apránként belátogatunk az Édesség Elvonóra… Ezt a lépést meg kell tenned azért is, hogy energikusabb és hosszú távon vidámabb legyél. Nem lesz könnyű dolgod, de rengeteg ötletünk és jól bevált tippünk van, ami ténylegesen segít!

 

Elsőként jegyezd meg jól: a hirtelen elhagyott cukor rendszerint torkossági rohamot vált ki. Lassan csökkentsd a cukorbevitelt, némi önfegyelem és önvizsgálat segítségével simábban átvészeled a megvonási tüneteket: a fáradtságot, a szorongást és a depressziót.

Főzz otthon, így kifoghatsz az éttermeken és a készételeken. Majdnem mindenbe tesznek cukrot vagy vegyi édesítőszert – kenyérbe, gabonapelyhekbe, salátaöntetekbe, levesekbe, tartósított húsfélékbe, konzervekbe, palackozott italokba –, vásárláskor olvasd el figyelmesen a címkéket.

Ha lemondasz a cukorról, egy idő után majdnem mindig jókedvű és érzelmileg kiegyensúlyozott leszel, javul az emlékezeted és a beszédkészséged, békésen alszol, ritkábban fázol meg, kevesebb fogászati problémád lesz, és javul koncentrációs készséged – vagyis úgy általában sokkal egészségesebb leszel.

 

 

7 tipp az Édesség Elvonóra

1. Az édes íz legalkalmasabb forrása a teljes értékű növényekből álló, alaposan megrágott étel – a rágás kihozza természetes ízüket és édességüket. A gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek, vagyis minden összetett szénhidrát annál édesebb lesz, minél tovább rágják. Az édesség utáni sóvárgás fokozatosan elmúlik, az egyszerű, kiegyensúlyozott ételek megteremtik az elégedettséget.

2. Óvakodj az úgynevezett „természetes” édesítőktől, például a fruktóztól, a barna cukortól és a turbinádó cukortól. Majdnem annyi finomításon esnek át, és ugyanolyan koncentráltak, mint a finomított cukor, és hasonlóan hatnak.

3. Harmonizáld az ízeket. A sós ételek, vagyis a tengeri só, a savanyú uborka, a miszó és a szójaszósz erőteljesen lefelé vezetik a testben az energiát, amivel vágyat támasztanak a felfelé ható édességek után. Az állati eredetű ételek – hús, hal, sajt – fehérjetartalma magas, csak módjával szabad fogyasztani őket, ha el akarod kerülni a cukor utáni sóvárgást.

4. Ha nem csak a gyógyulás kedvéért, vagyis a törékeny és hiányos állapot javítására eszel húst, ellensúlyozd étkezésedet salátával, retekkel, gombával, burgonyával, búza- vagy árpafűtermékekkel és gyümölccsel cukor helyett.

5. Édesítsd a desszerteket gyümölccsel, gyümölcslével, rizssziruppal, árpamalátával, sztíviával, finomítatlan cukorral (finomítatlan nádcukorporral), árpamalátával, melasszal vagy amaszakéval.

6. Desszert helyett fogyassz édes ízű zöldségeket (cékla, csicsóka, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, pasztinák), vagy készíts belőlük desszertet. A nyers sárgarépa rendkívül alkalmas az édesség iránti vágy kielégítésére. A legújabb kutatási eredmények szerint egyes zöldségek, főként a sárgarépa, gyorsabban és hosszabb időre emelik meg a vércukorszintet, mint a finomított cukor, de nem olyan szélsőséges a hatásuk.

7. Az elsavasodás szintén kívánósságot válthat ki. Oka a mozgáshiány, az elkapkodott evés, a sok étel vagy a húsok, a finomított élelmiszerek mértéktelen fogyasztása. Ebben az esetben egyél egy kevés nyers vagy enyhén párolt zöldséget, esetleg egy pohár citromos banchateát, vagy egyszerűen csinálj valamit, csak ne egyél. Mozogj, lélegezz mélyeket, míg a vágy alábbhagy.

 

Alternatívák cukor helyett

Sok édesítőszert reklámoznak az utóbbi időben azzal, hogy egészséges. Az egyik ilyen édesítő a fruktóz, amely lényegesen édesebb a fehér cukornál, de nem készteti inzulintermelésre a hasnyálmirigyet. A többi mesterséges édesítőszer, kalóriaérték nélkül. Azon állítások ellenére, hogy egyes édesítők egészségesek, az édes íz többlete, bármilyen forrásból származzon is, felborítja a fehérje-szénhidrát egyensúlyt, gyengíti a vese-mellékvese működését, és feléli az ásványi anyagokat…

Például sokan tudatában vannak, hogy a fehér cukor a legártalmasabb ételek egyike, ezért ugyanolyan nagy adag mézzel helyettesítik. A mézet a méhek finomítják, kalóriaértéke a cukornál is magasabb. Sokkal édesebb nála, közvetlenül a vérbe szívódik fel, mégpedig igen gyorsan. Igaz, hogy a mézben van valamennyi ásványi anyag és enzim, ezért nem borítja fel a szervezet ásványianyag-háztartását úgy, mint a cukor.

A mézet évszázadokon keresztül gyógyszerként használták. Minden méz, akár nyers, akár melegített, természetes módon harmonizálja a májat, semlegesíti a méreganyagokat, enyhíti a fájdalmat. Hőenergiája semleges. A pasztőrözött, illetve főtt méz ezen kívül nedvesíti a szárazságot, gyógyítja a száraz, rekedt torkot és a száraz köhögést. Mindkettő jól bevált a gyomorfekély, az üszkös fekély, a magas vérnyomás és a székrekedés kezelésénél, rá lehet tenni a megégett bőrfelületre. A méz édes és toxinellenes tulajdonsága miatt alkalmas az alkoholos körforgás megtörésére (az alkohol cukor); a másnaposan kapott kávéskanálnyi méz megszünteti az ital utáni sóvárgást. Harmonizáló hatása érvényesül túlhajszoltság, menstruációs problémák vagy a sós, zsíros ételek miatti fáradtság esetén.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL