ÁLLATI CUKISÁGOK

Lelki egyensúly állattal

Szerző:
Szabó Anna
Higiénia. Ki nem ismerné ezt a szót, hiszen tudjuk, milyen fontos környezetünket csíramentesen tartanai. Mentálhigiénia. Ez már kicsit bonyolultabb, de nem árt az elménket, a lelkünket is karbantartani. Pusztán a lakás, a környezet tisztasága keveseket tesz boldoggá. Nézzük, hogyan teremthetjük meg az egyensúlyt.

 

„Szerencsések” azok az emberek, akiket egy kiskutya, macska esetleg más aprócska háziállat látványa nem hozza lázba, és ennél is szerencsésebbek azok, akiknek a családjuk sem rajong tollas, szőrös barátaink iránt. De mit tehet az, akit nem ilyen fából faragtak és olthatatlan vágyat érez, hogy megossza otthonát egy társállattal?

Egyedül élők esetében könnyebb a döntést meghozni, ugyanakkor, ha szeretteink szkeptikusak és tartanak tőle, hogy az új lakó miatt először csatatérré, majd disznóóllá változik az otthonunk – nos, készüljünk fel alaposan, és csak utána engedjünk a csábításnak. Akármilyen társállat mellett döntünk, alaposan olvassunk utána, mikor és milyen módon kell kedvencünket a külső és belső élősködőktől mentesíteni. Egy korábbi cikkünkben már szó esett erről, kiindulásnak itt érdemes tudakozódni >>


Tiszta állat fél (lelki) egészség


Ezek után mérjük fel, mennyiben változik majd meg az életünk, képesek vagyunk-e hosszú távon almot takarítani, sétáltatni és ehhez számítsuk hozzá a séták utáni mancstisztítást is! Hiszen az első és legszembetűnőbb jele annak, ha egy rendetlen ember gazdivá válik, hogy mancsnyomok jelzik a séta után hazatért eb nyomvonalát a lakásban. El is hangzott a kulcsszó: rend és rendetlenség. Ezek a tulajdonságaink már jóval új barátunk érkezése előtt is meghatározzák minden napjainkat! Ám, ha kutyánk, cicánk lesz, akkor a takarítás öröme vagy bánata feletti érzelmeinket szorozzuk is meg kettővel, hiszen ezek után ennyivel több időt vesz majd igénybe a mostani rend megtartása. A napi takarítás fontos része lesz a kutya alapos lefárasztása, hiszen az a kutya, aki a reggeli kiadós séta után hazatér, alig várja, hogy megkezdhesse a napi nyolc órás sziesztáját, míg várja a munkából haza érkező gazdit. Nagyon fontos, hogy a kutyát ne kezeljük emberként, legyen egy számára kényelmes fekhelye. Lehetőleg a lakás egy olyan pontján, ahol nem zavarják az érkezők, ahonnan szemmel tudja tartani a”falkát” anélkül, hogy mindig láb alatt lenne, ezzel neki és magunknak is jót teszünk. Amikor otthon vagyunk, nyugodtan engedjük fel az ágyra, kanapéra, ha ezt igényli, hiszen egy séta után mancsot törölt, tiszta lakásban élő kutya nem jelent nagy kockázatot, sőt, jól megedzi az immunrendszerünket és nagyban hozzájárul a fentebb említett lelki egészség eléréséhez és megtartásához.


Valóban fontos, hogy egy kis plusz munkával környezetünket a lehető legtisztábban tartsuk, de ugyanilyen fontos, hogy gyerekeink akár a város nyújtotta körülmények lehetőségei között is állatokkal együtt nőhessenek fel. Számos tanulmány kutatta és igazolta, hogy kis kedvenceink nagyobb mértékben járulnak hozzá a gyerekek testi-lelki egészségéhez, mint amennyi többletmunkával jár együtt élni velük. Egy sétáról haza térő kutya nem nagyobb veszélyforrás, mint leülni a buszon, telefonálni egy nyilvános fülkéből vagy megfogni egy bevásárló kocsit. Mérlegeljünk okosan, és mielőtt döntést hozunk, keressük fel a leendő kedvencünk tenyésztőjét, ha örökbe fogadunk, akkor az örökbefogadást megelőző látogatás során ne legyünk restek kérdezni tapasztalt kutyásoktól. Jól készüljünk fel a választott fajta igényeiből is, hiszen kedvencünk időről időre kozmetikai kezelésre szorul. Mancsán a talppárnák közül ki kell nyírni a szőrt, a bundáját fésülni, nyírni esetleg trimmelni kell ahhoz, hogy a lakásban minél kevesebb szőrt hagyjon maga után. Ezek nem feltétlenül terhes elfoglaltságok, hiszen a kutya és a gazdi számára is kellemes kikapcsolódás egy sok-sok simogatással egybe kötött délutáni fodrászkodás. Tegyük élvezetessé az együtt töltött időt és ezzel rögvest eltörpülnek a plusztakarítással töltött idők emlékei.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL