KÖZÉRZET

Menni vagy meghalni...

Szerző:
Szabó Anna
Ne akarj Rejtő hőseire hasonlítani, mikor - ha odafigyelsz egy kicsit - kellemesen érezheted magadat a kánikulában is.
Az alábbi tippek ugyan sportolóknak szólnak eredetileg… de a városban gyaloglás – táskákkal megrakodva, legalább olyan megterhelő.
Amikor betör a hőség, és gyalogolni indulsz, előtte jól föl kell készülnöd: megfelelő ruhát választani, megfelelő cipőt, folyadékot. És tudd, mik a hőguta tünetei, hogy a legeslegelső apró jelnél leállhass.


Jól szellőző és az izzadságot elvezető fölső

Már nem a sima pamut a csodatevő. Ma már vannak olyan mikroszálas anyagok is, amik nem fölszívják a nedvességet (és aztán hozzád tapadnak, mint a pamut) hanem elvezetik a bőrfelületről az izzadságot, elpárologtatják, és ezzel még hűtenek is egy kicsit. A sportmelltartód mindenféleképpen ilyen anyagból legyen, de jó, ha a fölsőd is ebből van.


Gatya

Mindig összedörzsölődik a lábad? Húzzál biciklisnadrág-fazont. Akár a sort alá is. És legyen az is ilyen nedvesség elvezető anyagból. Ha intenzíven mozgatod a kezed séta vagy futás közben, ne válassz olyan alsót, aminek oldalzsebei vannak, útban lehet. A futónacikban rendszerint van már belevarrva egy belső nadrág, így nem kell külön fehérneműt venni alá.


Sapka és nyak-kendő

Sose menj napra fejfedő nélkül! A sapkád is legyen jól szellőző, és ha hosszú távra indulsz, esetleg még valami nyakat árnyékoló cuccot is vegyél föl, azt időnként be is nedvesítheted, kellemesen hűsíti a tarkódat.


Piros

A hőség és az izzadság kipirosítja a testhajlatokat. Keress olyan dezodort, ami gátolja az izzadságképződést, és használj babahintőport a kényes hajlatokban. Kicsit ódivatúnak tűnik, de sokkal jobb, mint az égő „bugyi széle”. És persze, jó alaposan kend be magad napvédő krémmel. Mindenhol.


Víz és sportital

Egy órával az előtt, hogy elindulnál, igyál meg egy nagy pohár vizet. És aztán igyál minden - mondjuk - három kilométer után. Egy óra elteltével mindenféleképp válts át sportitalra, olyankor már nem elég a tiszta víz. Olyan sportitalt válassz, amiben elektrolitok vannak, most nem az energiapótlás az elsődleges fontosságú, hanem hogy pótold a kiizzadt sókat.

Hőguta

A hőguta nem vicc. Azt jelenti, hogy a testhőmérsékleted és a sóháztartásod is fölborult. Nem simán rosszul vagy, árt a vesédnek, és a többi belső szervednek is. Azonnal állj le, és keress árnyékot/folyadékot, ha egy kicsit is rosszul vagy.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL