FOGYÓKÚRA

Ünnepelj plusz kilók nélkül!

Szerző:
Szabó Anna
Nincs az a karácsonyi menü, ami a három napig tartó dőzsölés után ne jelenne meg a derekunkon. Igazságtalan, hogy néhány nappal a meghitt hangulatú ünnep után jön a szilveszter, ahol bizony szeretjük begyűjteni az elismerő pillantásokat, miszerint az idén sem öregedtünk. Nos, lecke feladva! Átvészelni a karácsonyt és fitten frissen felvonulni az óévbúcsúztatóra.

 

Támadj 3 ponton!

1. A karácsony nem egy 3 napos disznóvágás


Lélekben készülj arra, hogyha vendégségbe mész vagy vendégeket vársz, akkor sem a falatozás a legfontosabb. Már a menü összeállításakor tervezz úgy, hogy részesítsd előnyben az ünnepi alapanyagokat: pulyka, hal, dió és társaik, de az elkészítésükben légy kreatív. A köreteket turbózd fel zöldségekkel, sőt legjobb, ha lecseréled őket olyan salátákra, amikre az év többi részében nem szánnál időt, ezzel is emelve az est fényét.


2. Készíts gyümölcsös desszerteket!


Mivel azok nem csak ínycsiklandóak, de kevésbé állnak el, így nem áll fent a veszélye annak, hogy jó háziasszony módjára te fogod eltűntetni őket- a bejgli, a hókifli úgyis sokáig csábítani fog! Mivel karácsonykor az ember többször is végigeszik olyan menüsorokat, amire hétköznapokon nincs felkészülve, így jó előre tudatosítsd magadban, hogy a fél adagok ilyen esetekben életmentőek lehetnek! Kóstolgass, és ha valami ízlik, inkább kérd el a receptjét, mintsem teletömnéd magad!


3. Víz! Víz! Víz!


Ha vendég vagy, netán vendégeid érkeznek, automatikusan nyúlj a vizes pohár után. .Amint megérkezel valahova, meg fognak kínálni, és te is ugyanezt teszed, ha hozzád érkeznek. Ha arra hivatkozol, hogy menten szomjan halsz és iszol egy pohár vizet, kevésbé fogod kívánni azt, ami az
asztalra kerül, de legalábbis már lesz valami a gyomrodban, így akármilyen jól sikerült remekmű kerül a szemed elé, rögvest kevésbé lesz vonzó.


Két ünnep között citrusfélék


Ne legyél mártír, már a karácsonyi bevásárlás alkalmával tervezz úgy, hogy a konyhádban halmozd fel a villámdiéták sztárjait, és szilveszterig azokat fogyaszd. A villámdiéta kínzásnak tűnhet ünnepek alatt, között, de csak akkor, ha nem jól csinálod. Ha ügyesen fogsz neki, már 26.-án ráhangolódhatsz, és szilveszterig bizony látványos eredményt is hozhat. Pusztán a citrom fogyasztásával is felgyorsíthatod a zsírégetést, hiszen a benne lévő magas C-vitamin tartalom élénkíti a thyroxin nevű pajzsmirigyhormon termelődését, ami felgyorsítja a zsírégetést. Remek vízhajtó és magas rosttartalma miatt hatásos salaktalanító is. Mindemellett helyrebillenti az anyagcserédet, ha mégis elengedted magad a karácsonyi körbekínálgató társasjátékban. Méregtelenít és széppé varázsolja a bőrödet, gazdag vitamintartalmának köszönhetően pedig javítja az immunrendszer működését.

A narancs hasonló jó tulajdonságai mellett jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, és ezzel hozzájárul a szénhidrátok gyorsabb lebontásához. Az már csak hab a tortán, hogy a grapefruit enzimjei javítják az anyagcserét, valamint a mandarin magas B-vitamin tartalma hatásosan csökkenti a koleszterinszintet. Mindezek mellett a citrusfélék antioxidáns tartalma segít visszanyerni a bőr frissességét, feszességét. Olyan bőséges a kínálat, hogy nincs más teendő, mint ízlésünknek megfelelően választani és minél többet fogyasztani belőlük.

Természetesen a kúra alatt érvényesek az általános szabályok. Sok folyadék, és minden más alapanyagból válasszuk az alacsony zsír-, de magas rosttartalmú hozzávalókat: sovány húsok, halak, gomba hirtelen sütve, grillezve, teljes kiőrlésű pékáru, köretnek hüvelyes vagy barna rizs, héjastól elkészített burgonya.


Zöldséglevest a hűtőbe!


Már az ünnep másnapján érdemes a régi jól bevált káposztából, vagy egyéb ízlésünknek megfelelően összeválogatott zöldségekből főzni egy fazék levest. A kalóriában szegény, ám rostokban gazdag táplálék, megnyugvás a gyomornak és a léleknek is: mégis tettünk valamit, ellensúlyozandó az ünnep alatti kilengéseket, botlásokat. A répa, káposzta, paprika, paradicsom és egyéb finomságokból készített diétás leves legyen a két ünnep között a menü alapja, vagyis a főétkezésekre csak ezt fogyasszuk. Ezzel az anyagcserénk maximalizálódik, az immunrendszerünk kap egy jókora pluszt és beindul a zsírégetés, így hamarjában magunk mögött hagyhatjuk a hirtelen felszaladt zsírpárnácskákat. Reggelire fogyasszunk teljes kiőrlésű pékárut, kevés sovány sonkával, esetleg tojással, majd a tízórai valamilyen gyümölcs legyen. Ebédre jöhet leves minden mennyiségben, majd uzsonnára sovány joghurtot, zsírszegény túrókrémet együnk, hogy kitartson vacsoráig, ami szintén leves legyen. Ezzel az étrenddel garantált a fitt külső és a kirobbanó forma a szilveszteri buliig.


Oszd be jól az idődet, ne hagyj üres járatokat!


Mozogj! Hamar elröppen az év utolsó hete. Nemcsak a mulatozásnak szakad vége, január első napjaira marad a fenyő és a romossá mulatott lakás. Érdemes kicsit előrelátó módon már az ünnep multával betervezni nagy sétákat a kutyával, vagy egy korizást. Zárd az óévet kipihenten, fitten és fiatalosan - legyen ez a záloga annak, hogy jövőre okosan és egészségesen élsz, megőrizve az idén elért vonalaidat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL