FÉSZEK

Csodaszép ajándékok saját kezűleg!

Szerző:
Szabó Anna
Bármennyire fejlett, számítógép-központú társadalomban élünk, papír mindig lesz. Szerelmes levelek, régi fényképek, színházjegyek, rajzok, levelezőlapok, újságcikkek, receptek, versek – semmi sem őrzi meg úgy az emlékeket, mint ezek a papírlapok, amelyek mindegyike egy darabka a múltból.


Az elmúlt idők papírtechnikái közül manapság is jó néhányat alkalmazunk otthoni barkácsolás közben mert készítésük szórakoztató és hasznos időtöltés, az elkészült alkotás pedig gyönyörködtet mindenkit, aki csak ránéz. Színes bélyegek, fényes katalógusok lapjai, csomagolópapír, dobozok, papírzacskók és a borítékok nyomtatott bélése mind csodálatos alapanyagok a papírtechnikákhoz, amelyek gyakran az évszázados eljárások modern változatai. A papír mindig megmozgatta a fantáziát. Küllemre, tapintásra és illatra is szép. Lehet hajtogatni, keretezni, vágni, és kollázzsá rendezve élvezheted igazán a szépségét. Mint minden művészi tevékenységben, itt is ugyanolyan élvezetes az alkotási folyamat, mint az eredmény.

Papírt először az ősi egyiptomiak készítettek papirusznáddarabokból, amelyeket egymásra merőleges rétegekben lefektettek, aztán kővel egyengettek simára. A kínaiak csomagolásra és öltözködésre használták a papírt, mivel a korai papírfajták még nem voltak elég simák ahhoz, hogy írhassanak rájuk.

 

Dekupázsolt asztali tálca

A dekupázs azt jelenti, hogy kivágott képeket ragasztunk egy felszínre, aztán több réteg lakkal fedjük le, és így a tárgy úgy fog kinézni, mintha kézzel festettük volna.

Anyagok:
Fatálca
Virágképek
Átlátszó akrilspray
Alapozó
Akrillfesték kékeszöld vagy tetszés szerinti színben
Dörzspapír
Dekupázsragasztó
Vízalapú lakk
Ragasztószalag

Eszközök:
Lapos szivacsos ecsetek
Kicsi, éles olló
Kis henger
Törlőruha

 

Elkészítése:

1. A tálca előkészítése
Először is takard le a munkafelületet. A dörzspapírral óvatosan dörzsöld át a tálcát, aztán egy törlőruhával töröld tisztára.
Ha a kiválasztott képek vékonyak, régiek vagy törékenyek, úgy teheted őket tartósabbá, hogy vékony rétegben akrillakkot fújsz rájuk. Ha lehet, dolgozz a szabadban vagy jól szellőző helyen, és a papírkivágásokat helyezd egy nagy kartondobozba, hogy ne fújj rájuk túl sok lakkot. Hagyd megszáradni, mielőtt dolgozni kezdenél velük.

2. Festés
A 2,5cm-es ecsettel vidd fel az alapozót és a festéket a tálcára, a száliránnyal megegyező ecsetvonásokkal. Először a tálca alját fesd le, hagyd megszáradni, aztán fesd le a tetejét is.
Kezdésnek alapozd le az egész felszínt, és hagyd a tálcát teljesen megszáradni. Vigyél fel egy vékony réteg festéket. Hagyd megint teljesen megszáradni, aztán kissé smirglizd át, és töröld le tiszta ruhával. Vigyél fel még egy vagy két réteg festéket, és minden réteg után dörzsöld át gyengéden a felületet, amíg a szín tökéletesen fed, és a fa sehol sem látszik át. Hagyd teljesen megszáradni a tálcát a díszítés előtt.

3. Dekupázsolás
Kicsi, éles ollóval vágd ki a mintákat. Munka közben mindig a mintát forgasd el, ne az ollót, mert csak így irányíthatod tökéletesen a finom mozgásokat. Ha most készítesz először dekupázst, a kivágás és a ragasztás megkönnyítése érdekében válassz nagy, telt alakokat, ne kísérletezz vékony szárakkal vagy folyondárokkal.
Rendezd el a mintákat a tálcán, és rögzítsd őket kis ragasztószalagdarabokkal. A keskenyebb ecsettel vigyél fel egy vékony réteg dekupázsragasztót mindegyik minta hátoldalára, aztán helyezd el újra a tálcán. Hogy rögzítsd a mintákat, és elkerüld, hogy légbuborék maradjon alattuk, egy kis hengerrel vagy egyszerűen az ujjaiddal simítsd őket a felületre. Hagyd teljesen megszáradni.

4. Befejezés
A szélesebb ecsettel vigyél fel legalább két réteg lakkot, a két réteg közt hagyd a tálcát teljesen megszáradni. Enyhén smirglizd le a tálcát, és tisztítsd meg a törlőruhával. Miután megszáradt az utolsó réteg lakk is, várd néhány napot, hogy a tálca „felkészüljön”, mielőtt használatba vennéd vagy bármit ráhelyeznél.

 

Sziluettportré

A sziluettkészítés művészete népszerű szórakozás volt a fényképezőgépek széles körű elterjedése előtt – az árnyékképek voltak koruk pillanatfelvételei. A fehér árnyékkép fekete háttérrel üdítő változatosság a hagyományosabb, fehér alapon fekete sziluetthez képest.

Anyagok:
Vékony, fehér papír (pl. könnyű gépírólap vagy fénymásolópapír)
Ragasztószalag
Jó minőségű fehér, matt papír
Nehéz, fekete, matt, nem texturált papír (pl. karton, kasírozópapír, poszterpapír vagy illusztrátorkarton)
Gyurmaragasztó
Keret
Ovális paszpartu

Eszközök:
Diavetítő vagy lámpa
Ceruza
Vékony hegyű alkoholos filctoll
Tűzőgép
Kicsi, éles olló

 

Elkészítése:

1. Előkészületek
Helyezz egy támla nélküli széket körülbelül 90cm távolságra egy üres faltól. Irányítsd úgy a diavetítőt vagy egy lámpát, hogy a fénysugara a modell fejével egy magasságba essen. Ültesd le kényelmesen a modellt, az arca és teste profilban legyen, és az álla felemelve. Amikor lerajzolod és kivágod a profilt, nagyon figyelj rá, hogy a nyak alatt is hagyj egy kis részletet, pl. gallért, nyakkendőt vagy a mellkas felső részét.

2. Az árnyék körberajzolása
Ha megoldható, elsötétített szobában dolgozz. A torzulás elkerülése érdekében úgy állítsd be a lámpát, hogy teljesen egy vonalba essen a profil és az árnyék. Ragassz fel egy vékony, fehér papírlapot a falra ott, ahol az árnyék van, és hegyes ceruzával rajzold körbe az árnyék körvonalait.

3. Fénymásolás és ragasztás
Egy vékony hegyű filctollal is rajzold át a profilt. Fénymásold le a rajzot, nagyítsd vagy kicsinyítsd akkorára, amekkora sziluettet szeretnél készíteni. Sokkal könnyebb nagyobb profilt kivágni, ezért ne kicsinyítsd le a képet túlságosan.
A jó minőségű fehér papírt, amelyikből kivágod a sziluettet, helyezd a fénymásolat mögé, és tűzd össze a két lapot a profil körül. Használj kicsi, éles ollót, és vágd körbe profilt egyszerre mindkét papíron.

4. Befejezés
A keménypapírból akkora hátteret vágj ki, amekkora méretű kész árnyékképet szeretnél. A sziluett felragasztásához tegyél kis darab gyurmaragasztót a sziluett hátoldalára, aztán helyezd el óvatosan a háttér közepére. Ha szeretnéd, tehetsz rá még egy ovális kivágású paszpartut is a sziluettel megegyező színben. Tegyél üveglapot a tetejére, és keretezd be a kész művedet.
Ha jobban tetszik a fekete sziluett, vegyél jó minőségű fekete papírt a sziluetthez, és fehér kartonlapot a háttérhez. Ugyanígy kövesd az utasításokat, de a sziluettet feketéből vágd ki, és a fehér kartonra ragaszd fel.

 

Művészi kollázs bélyegekkel

A bélyegek a meghatározóak, de nem egyedüliek ezeken az alkotásokon. A metszett bélyegek részletgazdagsága megsokszorozza a művészi hatást. A megfelelő képek kikeresése az adott kollázshoz az alkotómunka egyik legörömtelibb része.

Anyagok:
28x35cm illusztrációs karton alapnak
Mindenféle papírkép (pl. bélyegek, akár pecsételve, akár felhasználhatatlanul, kivágások magazinokból és nyomatokról, levélpapír szegélye)
Egy boríték ragasztós hátrésze
Háztartási ragasztó
Ragasztóspray

Eszközök:
Kicsi, éles olló
Barkáskés vagy sniccer
Fémszélű vonalzó
Vágáshoz alátét

 

Elkészítése:

1. Előkészületek
A képek beszerzéséhez igazi kincsesbánya lehet a bélyegboltokban az a doboz, ahova a lepecsételt bélyegeket dobják. Kezdésként fektesd a hátteret egy tiszta munkalapra. A képeket kis ollóval vágd ki. A hosszú, egyenes vonalak vágásához használj sniccert, a fémszélű vonalzót és a vágáshoz való alátétet.

2. Ragasztás
A képek felragasztásához először tegyed fel a hátteret, aztán a részleteket abban a sorrendben, ahogy most leírjuk. A ragasztót kend fel először a nagyobb darabokra, és ragaszd őket a helyükre. A kisebb daraboknál vagy olyan szegélyeknél, amelyek hajlamosak felpöndörödni, kend a ragasztót egy boríték fülére. A ragasztós felével felfelé csúsztasd a fület a kivágott kép alá, aztán húzd ki, és a képet nyomd a háttérhez.

3. Befejezés
A kollázs befejezéséhez keretezd vagy kereteztesd be a munkákat. Ha paszpartut is használsz, az mélységet hangsúlyt ad a képnek. A keretezéshez használhatsz csillogásmentes üveget, de a kollázst ne függeszd olyan helyre, ahol közvetlen rásüthet a nap, mert a kép fokozatosan kifakulhat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL