SZÉPSÉG

Piercing; amit mindig is szerettél volna megkérdezni

Szerző:
Szabó Anna
Fájni fog? Biztonságos? Hogy fog kinézni?.... és még sorolhatnám a kérdéseket. Ime egy szakértő válasza, a legáltalánosabb kérdésekre.

Biztonságos?
A legtöbbje igen, főleg, ha megfelelő szakemberrel készítteted. Vannak a testen olyan területek, amik komolyan megsérülhetnek, ha nem megfelelően bánnak velük, de egy profi tudja, melyek ezek, és aszerint dolgozik.
Fáj?
Igen, de nem egyformán. Attól is függ, hova kéred, és attól is, mennyre tűröd a fájdalmat. Minden ember különböző. Úgyhogy előre nem lehet mondani, neked mennyire fog fájni. De viszont nem tart hosszú ideig, talán fél percig sem. Ha tényleg félsz a fájdalomtól, a piercing egyáltalán nem kötelező!
Használhatok valami érzéstelenítőt?
Bízd ezt a szakértőre, ő tudni fogja, ha szükség van valamiféle érzéstelenítésre, és az is, hogy mi a megfelelő szer.
Mit és hova?
Gondold végig, mit is teszel egész nap. Ha sportolsz, nem lesz-e útban. És hogy a munkáltatód mit szól hozzá? Van-e valamilyen munkahelyi öltözködési előírás? Fura volna, ha a csillogó testékszer helyett csak a kötelező ragtapasz-csíkot mutogathatnád…
Rendszeresen sportolok. Árthat az a piercingnek?
Amíg tisztán tartod, nem. Az izzadság ugyan irritálhatja, és baktériumokat is rakhat le a környékén. Úgyhogy ajánlatos alaposan zuhanyozni edzés után, és a piercing környékét is megtisztítani.
Épp beteg vagyok. Ilyenkor is lehet lyukasztatni?
Nem igazán jó ötlet. Hiszen a testednek a piercing körüli sebet is be kell gyógyítania., és ez nehezebb faladat, ha közben mondjuk még a vírusokkal is küzdenie kell. Ráadásul, nem szép dolog, ha a saját betegségedet, legyen az csak egy szimpla nátha, „elhurcolod” egy olyan helyre, aminek a többi vendég miatt is sterilnek kell lennie.
Nekem mindig azt mondták, forgassam a testékszert tisztogatás közben, most meg úgy hallom, nem is kel. Melyik igaz?
Forgatni azért kell, hogy ne tapadjon a bőrödhöz, miközben az begyógyul, meg azért, hogy az ékszer (és a luk) teljes felületét biztosan megtisztítsd. Azt, hogy ne forgassák, azért szokták javasolni, mert nagyon sokan a nem megtisztított ékszert forgatják, és így a bőrfelületről még extra koszt és fertőzési lehetőséget tolnak vissza. Ez simán elkerülhető, ha csak alaposan megtisztított ékszert forgatsz. Saját tapasztalatom szerint elég alaposan megtisztítani, és elég akkor forgatni, ha úgy érzed, megtapadni készül.
Fuj! Mi az a sárga izé a piercingem körül?
Ne aggódj, ez tök normális, a tested termeli, mikor a sebet gyógyítja be. Csak alaposan le kell takarítani, mikor előbukkan. Egy pár hét alatt elmúlik, elő sem kerül többet.
Csak pár hete lukasztattam, és minden remekül alakul. Abbahagyhatom a kenegetést?
Nem tanácsolnám. Jó, hogy minden oké, csábít, hogy abbahagyhasd a kenegetést-tisztogatást, de ne tedd. Tartsd be a határidőt.
Azt hiszem, kicsit elfertőződött a piercingem. Kivegyem az ékszert?
Ne! Ha tényleg elfertőződött, ha kiveszed, a begyógyuláskor a baktériumok és a genny odazáródik” a luk helyére. A gyógyuláshoz nyitva kell tartanod a sebet, hogy kitisztulhasson. De a doki is ezt fogja mondani, úgyis jobb, ha szakembernek mutatod meg, nem magad kísérletezel.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL