KÖZÉRZET

Így válogass a boltban! Hogy ne legyen gyomorrontásod...

Szerző:
Szabó Anna
Nemcsak most, egész évben fontos, milyen étel kerül az asztalra. De vajon melyik a megfelelő? Segítünk eligazodni a boltok polcain, hogy kikerüld a rossz minőségű hús, génkezelt rizs, vagy a túl sok növényvédő szert tartalmazó zöldségek és gyümölcsök… csapdáját!


A jó vásárlásnak rengeteg trükkje van, és természetes, hogy mindenkinek más válik be igazán. Miközben egy csomó dologra ügyelni kell a bevásárló kocsi tologatásakor, arra már szinte se idő, se energia nem jut, hogy úgy igazán szemügyre vedd magát az árut. Azonban, ha értő szemmel vizsgálgatsz, a bosszankodás és a gyomorrontás valójában elkerülhető lenne!

 

Egészséges hozzávalókat a boltból?

A zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál az először nézd meg a származási helyet, húsvásárláskor – ha lehetséges – hogy milyen körülmények között nevelték az állatot. Azonban vásárlóként nem tudsz mást tenni, mint hinni a kereskedőnek, aki nem feltétlenül mond igazat. Ráadásul megannyi trükk van a már nem friss és tökéletes élelmiszerek eladására, így éppen elég feladat megtanulni ezeket kiszűrni. Ettől függetlenül mindig kérdezz, és ha teheted, fogd és szagold meg a terméket, mielőtt döntenél a megvásárlásról.

 

Mire figyelj?

A lenti rövid összefoglaló csak a legalapvetőbb információkat foglalja össze, amiket könnyedén bárki betarthat.

Hentesáru
Friss és egészséges
A sertéshús rózsaszín, a borjúhús fehéres; a marha-, bárány- és vadhúsok színe sötétvörös. A friss hús szagtalan, és egyáltalán nem ereszti a levét. Ha nincs húsdarálód, frissen darált húst vegyél, olyat, amit a szemed láttára darál le a hentes – van, amelyik nem teszi meg, de hentesboltból akad bőven.
Kerüld el…
Az édeskés szag, szürke szín, a húson látható bevérzések az állat nem megfelelő tartására utalnak. A darált húsnak nem szabad kékes fényűnek lennie, és kis száraz darabkákat tartalmaznia.

Szárnyasok
Friss és egészséges
A csirke-, pulyka-, liba- és kacsahús színe a halvány rózsaszíntől a világosbarnáig terjedhet, a bőrük, a zsírjuk és a látható csontjaik pedig világossárgák. Figyelj a szépen tisztított, sérülésektől mentes bőrre, és végezz nyomáspróbát: ha az ujjad nem tudod mélyen belenyomni, a hús sülés közben sem megy majd össze.
Kerüld el…
A szárnyasok esetében a véraláfutások jelzik, hogy nem jól vágták le. Ha a mélyfagyasztott árunál jégkristályokat látsz, akkor ne vedd meg, mert biztos, hogy már legalább egyszer kiolvadt és visszafagyasztották.

Halak
Friss és egészséges
A hal szeme tiszta, a kopoltyúja égővörös, a bőre metálosan fénylik, és a pikkelyek erősen ülnek rajta és sérülésmentesek.
Kerüld el…
Nem szabad megvenni, ha sérült vagy nyomott felületű a hal húsa, szürke a kopoltyú vagy mattak a pikkelyek. A tejes halszem és a barnás véraláfutás arra utalhat, hogy a hal régi. A tejszínű, fénytelen halszeletek sem frissek már. Ha a füstölt hal széle száraz, szürke foltos vagy nyálkás bevonatú, végképp hagyd ott az árut!

Kenyér-, gabonafélék
Friss és egészséges
A teljes kiőrlésű kenyerek és tésztafélék, valamint a hántolatlan rizs tartalmazz a legtöbb vitamint, ásványi és ballasztanyagot. A csomagolt termékeknél mindig ellenőrizd az anyagösszetételt és a tartósságot.
Kerüld el…
Az előre csomagolt termékekről érdemes tudni, hogy a nem vákuumos csomagolásúakban penészgombák képződhetnek! Emellett feltétlenül nézd meg a szavatossági időt is, valamint azt, hogy nem kezdett-e el már a lejárati idő előtt „zöldülni” a kenyér.

Gyümölcs, zöldség
Friss és egészséges
Csak az érett gyümölcsök tartalmazzák az értékes vitaminokat, Fontos, hogy a gyümölcsnek intenzív színe, aromás illata és íze legyen. A friss zöldség a felvágásnál lédús felületet ad. Fogyasztás előtt az árut mosd meg folyó vízben. Figyelj oda arra is, melyik országból származik.
Kerüld el…
A nem friss áru körül megjelennek a muslincák. Ha a gyümölcsök vagy a paradicsomok közül egy is penészesedik, ne válogass közülük. A fonnyadt levelek vagy torzsa is állott árura utal.

Tej és tejtermékek
Friss és egészséges
Minél inkább feldolgozatlan a tej, annál több tápanyagot tartalmaz, tehát lehetőleg pasztörizált árut vegyél, ami 5-6 napig tartható el.
Kerüld el…
A felfúvódott csomagolás vagy a kidomborodó joghurtos pohár még nem jelenti egyértelműen azt, hogy a termék megromlott. Figyeld meg a szavatossági időt, és az alapján vásárolj. A sajtoknál a penészréteg a romlás jele, ezalól kivételek a nemes penészes sajtok. A vaj hosszabb tárolás után sötétsárga színűvé válik, és avas szagot áraszt.

Felvágottak
Friss és egészséges
Az intenzív, természetes szín és a feszes bél a friss, de nem feltétlenül minőségi termék ismérve. A legbiztonságosabb, ha megkérdezed az eladótól, honnan származik a felvágott, milyen húsból készült, illetve hogyan tárolták. A csomagolt árunál alaposan olvasd át az összetevők listáját.
Kerüld el…
Ha a bél ráncos vagy kiszáradt, illetve a felvágottszeleteken nyálkás réteg képződik, akkor a termék romlott. A régi szalámit a szürkés elszíneződésről, a dohos szagról és az avas ízről ismerheted fel.

Fagyasztott áruk
Friss és egészséges
A natúr, fűszerektől mentes zöldségek, gyümölcsök és zöld fűszerek tele vannak vitaminnal. A halak, húsok is kiváló minőségűek lehetnek, ha rögtön fagyasztásra kerülnek. A csomagolásnak jégmentesnek és sértetlennek kell lennie, a hűtőládának pedig legalább mínusz 18 fokon kell lehűlnie.
Kerüld el…
A nyitott tetejű hűtőládákból óvatosan válogass, mert az eladók sokszor túlpakolják ezeket, figyelmen kívül hagyva a legfelső garantált fagyasztási sávot. A felolvadt áru megromolhat, ezért mindig alulról válaszd ki a terméket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL