KÖZÉRZET

Nem csodaszer, de hatásos a propolisz

Szerző:
Szabó Anna
Gyantás illatú, fanyar-csípős ízű, zöldes árnyalatú. Mi az? Ez az igazi propolisz, mely ásványi anyagokban, illóolajokban és balzsamokban rendkívül gazdag.

 

A csodálatos masszát, amit csak propoliszként emlegetünk, a méhek gyűjtögetésének köszönhetjük, hasonlóan a mézhez, ám ezt nem a virágból, hanem a rügyekből. Igazság szerint mindig is helyet kapott a gyógyászatban, de konkrét hatását sokáig nem bizonyították tudományos vizsgálatok. Ráadásul a propolisz erejében hívő kultúrák szinte titokként őrizgették a belőle készült gyógyszerek receptjét. Azonban az akadémikus orvoslás képviselői közül még mindig sokan ódzkodnak a propolisz készítmények alkalmazásától. Ennek egyik oka, hogy még napjainkban is sokszor nem tudni, mi is van valójában bennük; másrészt nagyon sokan allergiásak rá – de vajon hányan készítenek allergia-tesztet, mielőtt kipróbálnák…. Akárhogy is, tény, hogy egyre többünknek bevált szere – főként ebben a náthás időszakban – a propoliszból készült tea, kapszula.

Lopás a természet patikájából

A méhek a kaptáron belül fertőtlenítésre és pótlásra, ragasztásra használják. Régen ezt a szurokszerű anyagot a méhészek egyszerűen megsemmisítették. Ma már azonban többen tudunk róla, hiszen egyre több kutatás bizonyította be baktérium- és gombaölő hatását, a gyulladáscsökkentésről nem is beszélve.

Leginkább torokfájásra, meghűlésre, légúti fertőzésekre ajánlott, de ezenkívül kiváló gyógyító társa lehet a magas vérnyomás, a daganatos betegségek és a klimaxos tünetek kezelésének.

 

Enni, inni, kenni kell – ilyen egyszerű!

Mára könnyen hozzáférhetővé vált mindenféle propolisz készítmény, de attól mindenkit óva intünk, hogy csak úgy ripsz-ropsz belevágjon egy-egy kúrába. Egyrészt mindenképpen érdemes utána olvasnod másoknak, hogy vált be az adott termék, arra a problémára, amire te alkalmaznád. Viszont a fent említett allergiás reakciókról sem szabad megfeledkezni: először végezz tesztet magadon, tehát csak az előírt adag töredékét alkalmazd, és ha nem jelentkezik semmiféle kóros tünet, akkor vetheted be bátrabban. Például a következő módokon:

Italként: kiváló torokfájásra, másnaposságra, de egyesek szerint potencianövelő is.
Így készítsd el: őrölj porrá 10-20g (mélyhűtőből kivett) propoliszt! Keverj hozzá 1 liter 50-52%-os pálinkát, vél evőkanál fahéjat és szegfűszeget! 6-8 napig tedd a hűtőbe, majd szűrd át szűrőpapíron. Vízzel hígítani szigorúan tilos!

Balzsamként: az egyik legjobb gyógyír derék-, gerinc- és bokafájdalmakra. De hatékonyan enyhíti a visszérfájdalmakat, reumatikus panaszokat, valamint a bőr gombás megbetegedéseit.
Így készítsd el: 1 liter 96%-os alkoholba tegyél 300g darált propoliszt! Többször rázd fel, szűrd át, majd párologtasd el az alkoholt, miközben 25-30 fokra melegíted. Így nagyjából méz sűrűségű lágy propoliszt kapsz. Ezt mézbe keverheted (1kg mézbe 1-2dkg-ot). Keverj össze 500g vazelint és 500g babakrémet, majd tegyél bele 2-4dkg lágy propoliszt és 2 evőkanál kámfort.

Tinktúra: leginkább gyulladásos megbetegedéseknél, bakteriális és gombás fertőzéseknél ajánlott az alkalmazása.
Így készítsd el: 1 liter 80%-os alkoholba tegyél 200g propoliszt, pihentesd 6-8 napig! Csepegtesd kockacukorra vagy gargalizálóvízbe!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL