GYERMEK

Karácsonyváró

Szerző:
Szabó Anna
Feltartóztathatatlanul közeledik az ünnep, s ezt bizonyára már nemcsak az üzletek kirakataiból, a tévéreklámokból, de a saját szívünkből is érezzük. A hideg, az első hópelyhek megérkezte a karácsonyi hangulatot is elhozta. De hogyan készüljünk az év legszebb ünnepére kisgyerekkel?

 

Karácsony picivel

A kérdés jogos és helytálló, hiszen akinek gyermeke van, az tudja, hogy bár a kicsikkel minden szebb, de minden nehezebb is egyben. A karácsony valamennyi korosztály számára a szeretet, a békesség, az összetartás és összetartozás ünnepe, legnagyobb hatással mégis a gyerekekre van. Mindazt, amit felnőttként gondolnak majd a karácsonyról (és az egész életről), néhány éves korukban mi ültetjük el a szívükben. Nem mindegy tehát, hogy kapkodva, idegesen, türelmetlenül készülünk a nagy napra, vagy szeretetben, összeszedetten, játékosan töltjük el az advent napjait. Tény és való, hogy minél kisebb gyerkőc van a családban, annál nehezebb megteremteni és megtartani a meghittséget az otthonunkban, hiszen az ő napirendjük még viszonylag szigorú kötöttségeknek van alárendelve. Szoptatni, pelenkázni, levegőztetni az év minden napján kell, ahogy a mosógépet is muszáj olykor elindítani, s ha mostunk, kénytelenek leszünk teregetni is. Mindez nem kedvez az ünnepi hangulatnak, de nem kell, hogy teljesen kivond magad a csodából, csupán azért, mert még túl kicsi hozzá a gyermeked. Különösen akkor ügyelj a belső egyensúlyra, ha a családban nagyobbacska gyerek is van, aki már érti és várja a karácsonyi csodát!


Adventi készülődés


Akár pici, akár kicsi, akár kicsit nagyobbacska, a ráhangolódást már advent elején elkezdhetitek. Semmi szükség rá, hogy már ilyenkor áradjon a hangszóróból a karácsonyi zene (bár, ha szeretnétek, miért ne?), és angyalkák lepjék el a lakást. Helyette elég jelzésértékűen kihelyezni egy-egy filigrán ablakdíszt, és persze az adventi koszorút az asztalra. Az adventi naptár ablakocskáinak kinyitogatása gyermek és felnőtt számára is kedves élmény. Nem kell kettőt készítened, csak ügyesen válogasd össze a belevalókat! Felnőttnek mehet bele egy-egy megszívlelendő idézet, életvezetési tanács, kisgyereknek egy mese részlete, hogy szenteste, összeállítva az egész történetet, végigolvashassátok. Ha a kicsi türelmetlenebb típus, és nem elégszik meg egy-egy meséből kivágott mondattal, rejtsd el egy színező puzzle-szerűen szétvágott darabkáit! Így az adventi időszakban minden este kiszínezhet egy darabot, karácsonyra pedig „felépül” a kép. Vannak, akik ragaszkodnak az édességmentes adventi naptárhoz, ami érthető is, ám ezekben a napokban picit lehet engedni a szabályokból. Egy-egy szem cukorka a kis dobozba, vagy tasakba senki fogacskáit nem fogja elrontani. Ám, ha mégis tartasz a fognyűvőtől, válassz egészséges rágcsát: diót, mogyorót.

A narancsillatról nekem júliusban is a karácsony jut eszembe, ezért ilyentájt kötelező a narancsfogyasztás, már csak a hangulat miatt is. Ha szeretnéd, hogy sokáig érezhető legyen a déligyümölcs friss illata, vágd le a tetejét, vájd ki a közepét, az üreges héjba pedig állíts kis teamécsest! Hasonló hatást érhetsz el, ha a lebontott narancshéjat a fűtőtestre helyezed.


Ajándékok saját kezűleg


Vásárolni mindenki tud, de a saját kézzel készült ajándékok mindig megdobogtatják az ajándékozott szívét. Különösen, ha a nagyszülők kapják az unokáktól! Egyszerű dekorációkat, kreatív kis ajándékokat már óvodásokkal is készíthetsz. Csomagolópapírra például nem kell sokat költened, ha az egyszerű, natúr színű csomagolópapírt (vagy, ha fehér alapot szeretnél, sütőpapírt) krumpli nyomdával díszítitek. Ugyanígy készíthettek ajándékdobozt, vagy üdvözlő kártyát is. A nyomda esetenként lehet a kicsik keze, vagy lába, a nagyszülők garantáltan el lesznek ájulva tőle.

Kevés előkészületet igényel, de aztán nyersz egy órányi szabadidőt, ha angyal figurát műszaki rajzlapra körberajzolsz, beragasztózod, és hagyod, hogy az óvodásaid kedvükre kontúrozzanak lencsével, mákkal, tésztával, búzadarával, vagy egyéb apró szemű élelmiszer alapanyaggal. Az angyal haja lehet mák, a körvonala lencse, a szárnya tészta… A kicsik fantáziája határtalan, imádják „felöltöztetni” a különféle figurákat, s közben észrevétlenül fejlődik a finommozgásuk. Nem utolsó sorban pedig roppant büszkék lesznek, ha a karácsonyfára a saját díszük is felkerül. Ugyanezzel a technikával képeslapot is gyárthattok, félbe hajtott műszaki rajzlapra.
Ajándék lehet egy-egy jól sikerült mézeskalács figura is, melyet természetesen együtt készíthettek el a kicsikkel. A szokásos süteményszaggatók helyett használhattok kartonpapírból kivágott sablonokat, vagy bármit, amit megtaláltok a konyhában, pl. egy szép kristálypohár talpát. Nincs is jobb, mint sütögetés közben, fahéj illatba burkolózva, karácsonyi dalokat énekelve készülni az ünnepre!


Az elővigyázatosság sosem árt


Ünnep idején egy kicsit mindenki lazábbra veszi a határokat, kicsit többet engedünk meg a gyereknek is. Nem árt azonban óvatosnak lenni, mert éppen az ünnep okán rejlik sokkal több veszély ilyenkor az otthonunkban. A kicsik mindenre kíváncsiak, mindent első kézből szeretnének megtudni, ezért jelen is vannak mindenütt. A karácsonyi sütés-főzés során mindig fokozottan ügyeljünk a forrázás veszélyre, hogy a gyerek magára ne rántson valamit a tűzhelyről, vagy az asztalról. Küldjük távolabb, ha valamit kiveszünk a sütőből, vagy leveszünk a tűzhelyről, a nagyobbaknak akkor is nyomatékosan hívjuk fel a figyelmét a baj elkerülésére, ha mi magunk is mindent megteszünk ennek érdekében.

A totyogók okozhatják a legtöbb fejtörést karácsonykor, hiszen ők még észrevétlenül képesek helyet és helyzetet változtatni. Ügyeljünk rá, hogy valaki mindig legyen mellettük, figyelmeztesse őket, hogy a karácsonyfa tűleveleit, és a díszeket nem szabad megenni, a karácsonyfába nem szabad belekapaszkodni, a csillagszóró pedig nem játékszer.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL