LELKIPATIKA

Mi változik 2012. december 21-én?

Szerző:
Szabó Anna
„Imádkozz és dolgozz (ora et labora)!” – tartja az több évszázados intelem, amely bizony ma is érvényes a hívő ember számára. Az ima és a hit egyensúlyban tartja a lelket, és értelmet az életnek. Ez alapvetően igaz az egészre nézve. De mi van a részletekkel? Létezik, hogy ott rejtőzik bennük a kisördög?

 

Nagyon nehéz e témában belemenni a részletekbe, hiszen aligha van rövid, tömör intelem. De azért válasz van!


Mi gyötri a mai kor emberét leginkább?


Az emberek túlnyomó többségének gondjai között a családi és anyagi problémák állnak az első helyen. Különösen azon szélsőséges esetek szaporodnak egyre inkább, amikor azt látjuk, hogy valaki körül egyszerre omlik össze minden, amit egész életében szépen, lassan felépített.


A lelki vigasz mindenben segít?


Ha hiszed, ha nem, a zátonyra futásnak is van értelme – legyen az bármilyen fájdalmas és megterhelő. Amikor ugyanis padlóra kerülsz, egy új igazság kapujába érkezel, és biztos lehetsz benne, hogy Isten – vagy ha úgy tetszik, a Sors – újra összerakja életed apróra hullott darabkáit. Hogy hogyan? Természetesen úgy, hogy az neked jó legyen. Az Univerzum ezzel is azt az üzenetet közvetíti az emberek felé: soha nem késő az újrakezdés.


Mi a szorongás lelki alapja?


Talán az a legfőbb gond, hogy a padlóra került embert a saját környezete is kegyetlenül ítéli meg. Soha nem a miértet nézik, hanem a tényeket. Ettől való félelmében az ember persze igyekszik majmolni azt, amit a sikerhez, a boldoguláshoz fontosnak tart. A munkahelyén is figyeli a sikeres embereket, el akarja lesni titkukat, és a TV-ben is azon hősöket választja „példaképnek”, akik csupán az írói fantázia szüleményei. Az az ember, aki mindenáron meg akar felelni a világnak, egyszerre akar okos, gazdag, no meg szép lenni, mivel azonban ez általában lehetetlen, hamar összezavarodik. Egyre jobban kezd félni a csalódástól és a kudarctól, és mivel ezáltal még be is vonzza azt, és egyre többször lesz benne része, teljesen kétségbe esik.


Létezik kiút?


A legfontosabb lecke, amit meg kell tanulnod: elfogadni önmagadat – olyannak, amilyen vagy. Az ember gyarló, és mindenkinek vannak hibái, gyengeségei. Ha folyton álmokat kergetsz, sajnos könnyen elbukhatsz, ráadásul másokat is magaddal rántasz. Ezért mindenkinek a saját életében kell megteremtenie az egyensúlyt, és meg tanulni örülni. Örülni – még az apró dolgoknak is!


És aki nem hisz?


Az olyan emberre is Isten és a Sors vigyáz, aki talán egész életében ki sem ejtette e neveket. Úgy tartják a hívők, hogy valahol mindenki rátalál Istenre – van, aki a természet szépségében, van, aki a zenében, és van, aki akkor, amikor felnéz az égre, és gyönyörködik a csillagokban. Létezik olyan ember is, aki nem tartja magát a hagyományos értelemben véve hívőnek, mégis jár templomba. Sokszor munkából hazafelé tartva betér Isten házába, mert szüksége van arra a semmi mással össze nem hasonlítható hangulatra, nyugalomra.


Gyógyít az imádkozás?


Az a helyiség, ahol az emberek imádkozásba kezdenek, érezhetően egyre jobban kivilágosodik. A hívők úgy tartják, ez az a fény, amely meggyógyítja összes bajukat. Könnyen lehet, hogy a világ azért nem omlik össze, mert a földkerekségen mindenütt imádkoznak emberek?


Segítünk másokon, ha imádkozunk?


Az imádkozás pozitív energiát teremt – ez a dolog pszichológiai oldala. Ám ettől függetlenül a hívük szerint, ha valakiért imába kulcsoljuk kezünket, és azt Isten meghallja, elküldi az egyik angyalát az illetőhöz, és tesz valamit érte. Az tény, hogy többnyire nem azt, és nem olyan formában, ahogyan azt a gyarló ember elgondolja.


Van esély a hibák kijavítására és a változásra?


A Biblia úgy tanítja, hogy legyünk jók egymáshoz. Nos, mi nem vagyunk jók, nem tiszteljük, és nem értjük meg egymást. Rohanó világunkban az emberek túlnyomó többsége kizárólag a saját boldogulásával van elfoglalva, és ameddig ez így lesz, sajnos nem számíthatunk változásra. Az embereknek nem kellene mást tenniük, mint egymásért élni. Meg kellene értenünk, hogy embertársaink viselkedésének mi is okozói vagyunk, ezért nem gondolkodhatunk úgy, hogy nem felelünk mások tetteiért. Hogy jó példát mutassunk, avagy továbbra is inkább a rosszat lessük el egymástól – ettől függ a jövőnk! De talán 2012. december 21-től minden másképp lesz majd! Kíváncsian várjuk…

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL