FOGYÓKÚRA

Fogyi trükkök a nagyvilágból

Szerző:
Szabó Anna
Fejlett nyugati civilizációnk egyik mellékterméke a túlsúly, mely napjainkban nem csak nekünk, magyaroknak, de sok európai, amerikai sőt, már távol keleti embernek is problémát okoz. Nézzük a világ egymástól távol eső szegleteiben mivel, hogyan küzdenek az elhízás rémével.

 

Nincs új a nap alatt, mondhatnánk a dán tudósoknak, akik több száz európai család bevonásával figyelték meg étkezési szokásainkat, majd az eredmények figyelembevételével, kidolgoztak egy étrendet. Ezzel az új táplálkozási mintával nem csak könnyedény veszíthetünk fölös kilóinkból, de meg is őrizhetjük az elért eredményt. A projekt a "Diogenes" kódnevet kapta, és a New England Juornal of Medicine-ben látott napvilágot. A cél az volt, hogy ne kalóriákat számolgassunk, és ne legyen követhetetlenül bonyolult. Ehhez a koppenhágai egyetem kutatói számos európai konyha irányelveit hasonlították össze az ő általuk kidolgozott fehérjében gazdag, sovány húsokon, zsírszegény tejtermékeken, valamint hüvelyesekben gazdag, de finomított szénhidrátokban szegény étrenddel. Az eredmény az lett, hogy az ilyen étrend mellett könnyebb szabályozni az éhségérzet kialakulását, a teltségérzet kialakulásáig ehetünk, és a következő gyomorkorgás sem várható túlságosan hamar. A vizsgálati eredmények talán legfontosabb híre, hogy az új trendet követő családok gyermekei körében is csökkent az elhízás mértéke. Reménykedhetünk benne, hogy a jó időben történő átállás a következő generációban már megelőzi a túlsúly kialakulását, szemben a hagyományos európai konyhákkal.


Túlsúly ellen banán?


Ezzel szemben, ha egészséges életmódot folytató, vagy az öregedéssel szemben folytatott legsikeresebb nemzetet keresnénk, sokan kapásból a japán nőket hoznák fel példaként. Ám nekik is elkél egy-két jó tanács, ha szeretnének mégiscsak egy pár kilótól megszabadulni. Ugyan dietetikusok szemében vörös posztó lehet egy osakai gyógyszerész, aki igen csak járatos a kínai gyógyfüves könyvekben, túlsúly ellen a banánt tartja hatékony fegyvernek. A következő módón: reggel éhgyomorra tanácsos egy nyers banánt elfogyasztani egy pohár víz társaságában. Ezennel jóformán meg is szűnnek a szigorú előírások, ezen kívül csupán irányadó intelem szerepel a diéta leírásában. Miszerint lehetőleg kerüljük az édességeket, na, jó, ha valaki eleped egy kis édes ropogtatni valóért, az csak is délután tegye! Lehetőleg kerüljük az alkoholt és sportolni is csak azoknak kell, akik amúgy is szoktak edzeni, és ez számukra így nem túl megerőltető. Ki ne vágna hát bátran
bele egy ilyen csoda kúrába?


Nos, a puding próbája az evés, így mindenkinek azt tudjuk tanácsolni, kóstoljon bele a ""Reggeli banán kúrába" és ossza meg velünk tapasztalatait, mennyire sikeres ez a fajta diéta. Minden esetre a banán mellett is szólnak érvek, így ha mértékletesen étkezünk mellette, ami a japán hölgyekre amúgy is jellemző, akár nekünk is beválhat, hiszen a banán - rossz híre ellenére -annyira azért nem hizlal. Sőt! Egy átlagos banán alig száz kalória, zsírt pedig alig tartalmaz. Ugyanakkor messze a legmagasabb káliumtartalmú gyümölcs, kiugróan magas a B6-vitamin tartalommal. Összehasonlításként: energia tartalma kevesebb, mint tíz deka szőlőé vagy cseresznyéé. Reggelinek tehát azt mondhatjuk, kitűnő választás. A diéta talán legfontosabb pillére a banán keményítő tartalma, ami fokozza a test zsírégető teljesítményét. Mindenképpen felhasználó barát kúrát kaptunk a kezünkbe, hiszen ez a kúra pontosan arról szól, ami minden fogyókúrázó álma, mert még arra is kitér, hogy aki fogyni szeretne, éjfél előtt bújjon ágyba!

A banán kúránál lélekemelőbb módszer a lélek spinning lehet


Itt ugyan nem adnak étrend mintát, ugyanakkor a testünkkel egy időben a lelkünket is acélossá kovácsolják. Az együttesen végzett testi-lelki megtisztulás olyan hajtóerőt ad, hogy a legkeményebb diéta sem fog ki rajtunk. A módszer a tengeren túlról indult és egyre jobban járja be a világot. Megálmodói az edzőtermi kerékpározást kötötték össze egyfajta csoportos terápiával. Gyertyafény mellett az edző tekerés közben spirituális mondatokkal lelkesíti, biztatja a tréningezőket. A módszer nagyon hatásos olyanoknál, akiknél a túlsúly elfojtott érzelmek, frusztráció vagy lelki bántalmazás hatására, egyfajta védekezésként alakult ki. A lélek spinning természetesen elérhető bárki számára, futás, kerékpározás közben bátran adjuk ki minden dühünket, bánatunkat. Kiabáljuk bele az erdő csendjébe vagy a bicikliút magányába azt, ami a lelkünket nyomja.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL