ÁLLATI CUKISÁGOK

Lótartás természetesen

Szerző:
Szabó Anna
Éljen valaki vidéken vagy városban, bizonyosan akad egy olyan állatfajta, amely közel áll a szívéhez. Sokan pátyolgatnak cicát, madarat, legtöbbünk tart kutyát - a kutyatartás minden nyűgével és szépségével. De itt nem ér véget a sor, hiszen egyre többen ismerhetjük meg a lovak közelségének szépségét. Elkötelezni magunkat egy ló mellett, hihetetlen élmény!

 

Hihetetlen és egyben félelmetes!

A lótartás sokkal több munka, felelősség és anyagi ráfordítás, mint azt elsőre elképzeljük. Már elmúltak azok az idők, amikor szüleinktől, nagyszüleinktől megtanulhattuk a családi gazdaságokban élő állatok gondozásával járó feladatokat. Minden ismeretet, ami a lótartáshoz szükséges, nekünk magunknak kell felcsipegetni. Ahogyan egy kutya sem születik Rex felügyelőnek, a kis csikók sem az anyatejjel szívják magukban a rájuk váró feladatokhoz szükséges tudást. Nekünk, embereknek kell elnyernünk a bizalmukat és elérni azt, hogy tanulni akarjanak tőlünk. Sokan azt hinnénk, erre elég a jól ismert répa, alma és kockacukor trió, de azt kell mondjam, hogy ez édes kevés a sikerhez. Ahhoz, hogy lovunkkal elérjük a teljes összhangot, meg kell tanulnunk a lovak nyelvét. Meg kell ismernünk őket, fel kell készülnünk "lóból". Tudnunk kell, mi van beléjük kódolva és azt is, hogy ebből, miként lehet a legtöbbet kihozni.

A ló zsákmány állat, minden porcikája arra van kitalálva, hogy a veszély helyzeteket a másodperc tört része alatt felismerje és cselekedjen az élete védelmében. Azt hihetnénk, az idők folyamán, ahogy a farkasból kutya lett és megváltozott a viselkedése, úgy a lovak is hozzánk idomultak. Azonban ez nem így alakult - az ősi ösztönök erősebbek mindennél. A szelektív tenyésztés és háziasítás látványos eredményeket hozott. A különféle lófajták vérmérséklete eltérhet, mégis minden ma élő lóban ott leledzik az ősök mindent felülíró parancsa, ami a ragadozók maguk mögött hagyására buzdít. Mindezek mellett kénytelenek elfogadni az életmódunkból adódó plusz zajokat, ingereket, sőt, minket, lovasokat is. Az ember jelenléte számukra nem akkora öröm, mint nekünk az ő jelenlétük. Vagy betolakodunk a világukba, vagy a saját világunkat erőltetjük rájuk. Emberek, boxok, lószállítók, villanypásztorok, autók, szirénák - ezek összessége mind zavarólag hat rájuk, mégis elvárjuk tőlük, hogy kezes bárányként tűrjenek és teljesítsenek a mi elvárásainknak megfelelően.


Nem vagy egyedül!


Itt bizony elkél a segítség! Ezért is szerencsés, hogy a lovardákban megtanulható gyakorlati lépéseket már jó előre rögzíthetjük a fejünkben, méghozzá otthon, kényelmesen elhelyezkedve. A Gabo Kiadó gondozásában megjelent A természetes lótartás című könyv jól felépítve segíti mind a kezdőket első lépéseik megtételében, mind a gyakorlottabbakat abban, hogy miként tartsák lovukat úgy, ahogyan az természeténél fogva jól érzi magát. Benned is él a kép, ahogyan a lovadon ülve a szél simogatja az arcodat, a combjaid alatt érzed a nyerget, kezedben a szár - szinte együtt repülsz a széllel. Aztán a következő pillanatban egy domb tetején arcodat a lovad fejéhez simítva, együtt bámultok a messzeségbe! Nos, ez az az összhang, amit csak ló és lovasa érezhet, és ennek megteremtése a legnagyobb feladat. De nem vagy egyedül, hiszen Jo Bird fent említett könyvében minden
kérdésedre ott van a válasz is. Feltétlenül olvasd el ezt a könyvet, ha egészséges, optimális teljesítményre képes állatot szeretnél nevelni, aki igazi társaddá válik egyszer!


Amire feltétlenül választ kapsz…


Első lovunkat általában egy nyugalmas alkonyati lovaglás álomképét szemünk elé képzelve vesszük, de a valóság gyakran nem ez. Sok esetben nem születik meg az összhang ló és lovasa között. Az összhang megteremtéséhez próbál segítséget nyújtani a könyv, melyből megtudhatod, hogy:

• Hogyan viselkednek a lovak egymás közt
• Hogyan érheted el, hogy lovad és közötted örömet jelentsen az együttlét
• Milyen a helyes istállózás az ló szemszögéből
• Milyen a lónak megfelelő rét és legelő
• Hogyan gondozhatod lovadat egy életen át
• Melyek a szükséges lovas felszerelések
• Hogyan tápláld a lovadat, hogy az számára a lehető legtermészetesebb legyen
• Hogyan gyógyíthatod lovadat természetes gyógymódokkal


Jo Bird -  A természetes lótartás
(Gabo Könyvkiadó)


Bár napjainkban kevesebb lovat tartanak használati célokra az emberek, mint az elmúlt századokban, a szelektív tenyésztés és háziasítás látványos eredményeket hozott.
Az ember azt hinné, hogy a sokévi fogságban történő tenyésztés után a lovak egészen kezes jószágokká váltak. Ez azonban nem így van, a ló természete eközben mit sem változott. Korunk legnemesebb fajtái és példányai a zsigereikben éppen olyan vadak, mint amilyenek őseik voltak. A ló ugyanis zsákmányállatnak teremtetett. A másodperc töredéke alatt érzékeli a veszélyt, ösztönösen menekül, támad és védekezik, akárcsak elődei. Igaz, vannak nyugodtabb fajták és egyedek, de ha fenyegetve érzik magukat, ezek is ugyanúgy reagálnak, mint a vadlovak. Az ember közelségére nincsenek felkészülve, és ebből problémák adódhatnak. A boxok, lószállítók és szögesdrót kerítések genetikai programjukban nem szerepelnek. Éppen ez az, ami miatt a szép álom nemegyszer lidércnyomássá változik. Első lovunkat általában egy nyugalmas alkonyati lovaglás álomképét szemünk elé képzelve vesszük, de a valóság gyakran nem ez. Sok esetben nem születik meg az összhang ló és lovasa közt.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL