UTAZÁS

Mesélnek a tengerpartok

Szerző:
Szabó Anna
Neked is eleged van a szürke őszi hétköznapokból? Hiába a színpompás parkok, a madáretetőre járó madarak, valahogy jól esne a forralt bort legalább képzeletben koktélra cserélni? Akkor íme, hol nyaraltunk és hol várnak tárt karokkal jövő nyáron. Európa tenger partjai egy csokorba gyűjtve.

 

A rendszerváltás utáni nagy szabadságnak köszönhetően a legtöbben Ausztria és Görög ország felé vették az irányt. Nincs ez ma sem másképp, hiszen aki homokos tenger partra és szívélyes kiszolgálásra vágyik, ma is a Görög partokon piheni ki az év fáradalmait. Autóval, busszal vagy repülővel… mindegy is, hiszen az ember nem vágyik másra, mint az országba lépve élvezni a mediterrán klímát, lába alatt érezni a tenger homokját, a hullámok simogató csókját.


Sissy császárné legkedvesebb szigete - Moraitika


Első úti célunk Korfu, azon belül is Moraitika, Sissy császárné kedvelt szigete, egy gyöngyszem, a Jón szigetek talán legszebb tagja. A harsogóan zöld buja növényzet, az éggel egybefutó kék tenger az egyik legjobb választás egy Görög országi nyaralás színhelyéül. Ez az egykoron kis halászfaluból mára kedvelt nyaraló hellyé kiépült település, alig 21 kilométerre fekszik a fővárostól, így a délutáni csendes pihenőt egyszer-egyszer egy nagy bulival koronázhatjuk meg a városban, de tehetünk történelmi sétákat is, ha épp ehhez van kedvünk. Moraitika másik kellemes adottsága, hogy szinte teljesen egybeépült Messongival, így ha kisétálunk a Mesongi folyó partjára, elmélázhatunk, ahogyan a folyó beletorkollik a tengerbe. Kellemes hajóutak keretein belül fedezhetjük fel a környéket, majd szállásunkra visszatérve egy üdítő koktéllal a kezünkben, megcsodálhatjuk a naplementét, vagy beülhetünk egy tavernába és mulathatunk, míg az összes tányért összetörtük, ami a kezünk ügyébe került!

Lassan mélyülő tenger – Bulgária


Bulgária újra a figyelem középpontjába került, a Napos part talán népszerűbb, mint valaha. Nem véletlenül, klímája több mint kellemes, és akad itt is látnivaló bőséggel. A kristály tiszta tenger, a végtelen homokos part, a megnyugtatóan lassan mélyülő tenger mind-mind előnyére válik ennek a páratlan szépségű helynek. A vízi sportok szerelmesei szinte mindenben kipróbálhatják itt magukat, de ideális választás családi nyaraláshoz is, hiszen a picik a lassan mélyülő tenger parton biztonságban játszhatnak a habokban. A strandon elnyúlva, szemünket a páratlan szépségű bulgár táj kényezteti, hiszen a homokos part egy lankás dombos, zöld növényzettel tarkított dombos vidékben folytatódik, melyek mögött már a Balkán hegység csúcsai hívogatják a strandolókat! Az elszakadást is csak nehezíti, hogy a csodálatos tenger part környezete folyamatosan fejlődik, és másra sem csábít, mint hogy tölts ott még több időt - akár a minden luxust kielégítő szállodák egyikét, vagy egy családias apartmant választasz, Bulgária örökre belopja magát a szívedbe.


Ha időt szakítunk egy rövidebb kirándulásra, a környező dombokról a Napos part 7 kilométer hosszan elénk terülő pazar panorámája tárul elénk, a végtelennek tűnő Fekete-tengerbe veszve. Itt a tenger mindig élettől zajos. Hullámain szörfösök, vagy csónak után húzott, hatalmas gumibanánról hangos sikítással a vízbe csobbanó fürdőzők kiabálása hallatszik. De a part is egy óriás játszótér, ahol gyerekek túrnak, várakat építenek a homokba, vagy épp a fagyizók, bárok teraszán zajlik az élet. Ki is emlékszik még a reggeli ködre, ha ilyen emlékek tartják benne a reményt, hogy lesz nyárjövőre is?


Festői fenyveserdők középpontja – Lopar


Persze akad még csodás tengerpart, hasonlóan kellemes klímával és közelségben… elég, ha utunkat Horvát ország felé vesszük, és meg sem állunk Loparig. Lenyűgöző történelmi látnivalók mellett kavicsos és homokos tenger part vár minket. Horvát országi úti célunk a festői fenyőerdőkkel körülvett kis falu, Lopar. A Rab-sziget hozzánk legközelebb eső, északi részén található kis faluban elbújhatunk, ha egy romantikus nyaralást terveztünk, de szállásunkról elérhetjük nem csak a horvát tenger part legszebb homokos partját, de számtalan, a környéken lévő kis szigetre is tervezhetünk hajókirándulást. Aki jártas a vízi sportok valamelyikében, itt minden bizonnyal próbára teheti magát. Ámbátor a Paradicsom strandon elnyújtózni sem lebecsülendő program: élvezni a nap melegét a hullámok morajlását.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL