KÖZÉRZET

6 meglepő ok a fejfájás hátterében

Szerző:
Szabó Anna
Túlzott stressz, testi-lelki feszültség – leginkább ez a két dolog okolható a fejfásáért. Azonban van hat másik, igencsak meglepő ok, amikre még mi sem nagyon gondoltunk volna…


A bevezetőben említett stressz és feszültség miatt egyébként leginkább azért kínoz fejfájás, mert szélsőségesen változik meg a hormonszintünk. Hatására a nyaki izmok megfeszülnek, mely fájdalommal járhat, és kisugároz az arcba, a nyakba, de akár a vállakba is. Az orvosok ezt tartják a migrén enyhébb, de leggyakoribb formájának. Azonban most jöjjenek azok a bizonyos meglepő okok!

 

1. Édesítőszerek

Melyik nő ne nem fogyókúrázott már élete során? Ha a diétás termékek garmadát etted meg, valószínűleg utána hamarosan migrénes rohammal ajándékozott meg a fejed. Ezekért a cukrot helyettesítő anyagok a felelősek, amit néhány ember szervezete szinte képtelen feldolgozni. Mivel más élelmiszerek is kiválthatják, azt javasoljuk, ne állj le egyből a diétás termékek fogyasztásával, inkább vezess étkezési naplót, amibe jegyezz fel minden fej- vagy hasfájós tünetet.

 

2. Rossz tartás

Gyakran görnyedsz az íróasztalodnál? Izmaid hosszú távon a változatlan, esetleg rossz testtartás miatt merevvé, feszültté válnak, ami szintén migrénhez vezet. Kézenfekvő javaslat, hogy figyelj a testtartásodra, de ez még közel sem elég. A számítógép monitorja legyen szemmagasságban, a fejed tartsd lazán. Iktass be óránként apróbb szüneteket, amikor mozgasd át a nyakad – körözz a fejeddel, válladdal, és ne feledkezz el a nyújtásról sem.

 

3. Félelem

A legritkábban mondjuk ki, de mindenkivel előfordulhat, hogy szabályosan retteg egy feladattól vagy határidőtől… netalán főnöktől. A félelemmel teli várakozás az elkerülhetetlen dolgokkal szemben szintén fejfájós rohamot válthatnak ki. Ezen csak a meditáció vagy ezzel összeköthető mozgásformák segíthetnek, valamint ha tudatosítod magadban, hogy nincs lehetetlen feladat. Ez utóbbi talán a legnehezebb.

 

4. Elfojtott düh

A legújabb felmérések szerint a legtöbb fejfájást az elfojtott düh okozza. Ha magadba fojtod mérged, izmaid megfeszülnek. A tünetek nagyjából megegyeznek a rossz testtartás okozta migrénes fejfájással. Sokat segíthet, ha néha kiadod magadból az okokat. Legalább annyit tegyél meg, hogy beszél valakivel a problémáidról, vagy egyszerűen leírod azokat egy papírra. Meglepő, de segít!

 

5. Sok sírás

A sírás serkenti a véráramlást, ami a fej izmainak megfeszülését okozhatja. Az állandó izomfeszültség ez esetben szintén egyenes utat jelent a migrén kialakulásához. Sajnos erre nem tudunk más tanácsod adni, mint hogy vegyél be egy fájdalomcsillapítót.

 

6. Fogproblémák

Kevesen gondolnák, de az éjszakai fogcsikorgatás, az íny- és harapási rendellenesség is okozhatja a fejfájást. Ismét egy jó indok, hogy miért menj el évente fogorvoshoz. A legtöbb esetben ugyanis a fogad ugyan nem fáj, de a fejed már jelzi a probléma meglétét, egy jó fogorvos pedig egyből észlelheti a betegséget. Általában ez esetben az íny rendbetételével a panaszok gyorsan a múlt ködébe vésznek.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL