FÉSZEK

Nagy a fűtésszámlád? Így spórolhatsz rajta!

Szerző:
Szabó Anna
Egyre hidegebbek az éjszakák-hajnalok, ami egyet jelent a fűtési szezon beköszöntével. Bármennyire jó is hazaérni a meleg lakásba, pénztárcánkat féltve sokan állunk ellen a csábításnak. Azonban néhány párforintos, könnyen kivitelezhető módszerrel jelentősen csökkentheted fűtésszámládat.


Ne lepődj meg, ha cikkünk végére érve úgy gondolod, már valahol láttad ezeket az ötleteket. Mi sem tettünk mást, mint sorra vettük szüleink, nagyszüleink trükkjeit, és utánanéztünk néhány újdonságnak napjainkból.

 

Ajtó, ablak nyitva van… de csak módjával

Szellőztetni szükséges, méghozzá több okból. Tudtad, hogy a friss, alacsonyabb páratartalmú levegő gyorsabban melegszik és kevesebb energiából, mint az elhasznált? Minket meglepetésként ért ez tény, bár, azzal még mi is tisztában voltunk, hogy az elhasznált meleg levegő kiváló alapot ad a betegségeknek (és a fáradtságnak). Szellőztetni lehet szakszerűen is, még hozzá úgy, hogy 4-7 percig minden ablakot kitársz, ahonnan csak friss levegő jöhet be. Az a legjobb, ha kereszthuzatot tudsz létrehozni. Ezzel a módszerrel az elhasznált levegő kicserélődik oxigéndúsra, de arra nincs elég idő, hogy a berendezés kihűljön- márpedig a bútorok nagyon jó hőtartók. Ha konvektorral fűtötök, szellőztetéskor ne kapcsold ki, csak állítsd takarékra – így, ha jól működik a konvektorod, nem kerülhet égéstermék a friss levegővel a lakásba.

Az ablakok azonban másként is pénztárcád ellenségeivé válhatnak: a legnagyobb hőveszteséget általában a rossz nyílászárók okozzák. A keret és az ablakszárny közötti részen rengeteg meleg szabadul ki, ahogy öregeink mondták, olyan mintha az utcát fűtenéd. Ma már a barkácsáruházakban sokféle szigetelőcsík közül válogathatsz, érdemes őket kipróbálni. Még ennél is pénztárcabarátabb megoldás, ha külső-belső ablak közé, vagy az ablak szobafelelői oldalának aljára végig szivacsot teszel, de akár egy régi vacak törülköző összehengergetve is megteszi. Főként szeles időben érződik jótékony hatása ez utóbbi módszernek. Ráadásul a szivacsos szigetelő szalag éppúgy beszívja a vizet, mint a törülköző, a végén pedig ellentétes hatást érsz el vele. A második módszernek meg van azaz előnye, hogy bármikor kimoshatod, és megszáradva visszahelyezheted.

 

1:6 a számla javára

Furán hangozhat a fenti kis cím, de ezt a szabályt mindenképpen jegyezd meg. A lényege, hogyha 1°C-kal csökkented a lakásban a hőmérsékletet – rendszeresen, hosszú időn át –, azzal a fűtésszámlád akár 6%-kal apadhat.

Sokan például úgy próbálják csökkenteni a fűtést, hogy a hosszabb téli utazásokkor – síszünet, karácsonyi szabadságok – teljesen kikapcsolják a meleget biztosító berendezéseket. Ezt azonban senkinek sem javasoljuk, sőt. Amellett, hogy nagyon kis mértékben csökkenti a számlát, elfagyhatnak a csövek-vezetékek a falakban, de a penészesedés is beindul. Annak pedig, hogy kevésbé csökken a fűtésszámla az az oka, hogy a kihűlt fűtő berendezéseknek, és úgy általában bútoroknak újból fel kell melegedniük. Érdemes a szakemberekre hallgatni ebben is, és tartani a folyamatos 15-16°C-kot a lakásban. Amikor viszont otthon vagytok, szintén a szakemberek szerint, a jó közérzethez pedig elég a 20-21°C.

A termosztát jó barátja pénztárcádnak, még ha úgy is gondolod, sokba kerülhet. A hőmérséklet állításához mindenképpen szerezz be egyet, ha teheted, inkább hívj szakembert. Ma már nem jár olyan nagy költséggel ezek beszereltetése, viszont kiváló alap lehet a téli spórolásra.

 

Sok hely, sok berendezés

Még nem késő, és hidd el, megéri ellenőriztetni a fűtőberendezéseket. Ugye te is hallottál már a tragikus kimenetelű „balesetekről”? Kár meggondolatlanul legyinteni, hogy ez veled nem történhet meg. A leggyilkosabb égéstermék színtelen-szagtalan…

Másrészt visszatérve a spórolásra: a megfelelő karbantartott, vagyis évente szakember által leellenőrzött, beállított, kitisztított, légmentesített… stb. fűtőtestek egyszerűen energiatakarékosabbak. Ráadásul nem kell minden helyet ugyanúgy fűteni a lakásban, szükség esetén érdemes végiggondolni, hol pihentek, melyik az a terület, amit alig használtok… Éjszaka például elég, ha csak a hálót fűtöd általános szinten, a lakás többi részét meghagyod 15°C-on, de sok hő maradhat meg alvás közben a behúzott, vastag függönyöknek vagy redőnynek köszönhetően.

 

Hőtükröt a radiátornak!

Igazi mozgalmi felhívásnak hangzik, de hidd el, nagyon ügyes kis trükköt rejt ez a felszólítás. Rendkívüli módon növeli a fűtés hatékonyságát, ha fóliát ragasztasz a radiátorok mögötti falra. Ennek oka abban keresendő, hogy a legtöbb hő a radiátor mögötti falon keresztül távozik el, így viszont a hőtükörnek köszönhetően egyrészt a szoba felé irányítja a meleget, másrészt a radiátorban tartja azt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL