KÖZÉRZET

Ginzeng, a csodanövény

Szerző:
Szabó Anna
Ha kicsit is törődsz az egészségeddel, már bizonyára hallottál a csodálatos ginzengről. De vajon, mennyire ismered és felismernéd-e, ha látnád?


A történetírás szerint a sziámi király által Európába küldött delegáció ginzenggyökeret adott ajándékba XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. A Rfen Shen, vagy ginzeng valószínűleg a világ legismertebb gyógynövénye. Minőségét, árát a kora, mérete határozza meg. Legértékesebb a vadon termő egyed. 3-7 évre van szükség, míg egy ültetvény igazán beérik.

Manapság sok növény illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba (ahonnan a Ren Shen, az „igazi” ginzeng származik). Ezen növények közös tulajdonsága, hogy mindannyian segítik a szervezetet abban, hogy a stressz legkülönbözőbb fajtáihoz alkalmazkodni tudjon. A ginzeng elég drága növény, kivéve talán a Szibériai félszigetet.

 

Ren Shen, az igazi ginzeng

Ez a klasszikus növény különösen jó gyomor, szív és tüdő panaszokra. Javítja az általános kondíciót, erősíti az immunrendszert. Annak ellenére, hogy egy stimuláló és melegítő növény, mégis segíti a test Folyadékainak termelését. A Ren Shen az egyik legerősebb gyógynövény, így különösen fontos az átgondolt, mértékletes használata. A Ren Shen szedésének indikációi lehetnek: sokk kezelése, betegség után lábadozás, illetve kis adagokban 50 év feletti emberek számára. Fiatalabbak esetében (különösen férfiak) a ginzeng túlzott szedése kellemetlen, Qi Túláradásos tünetekhez vezethet (álmatlanság, szívdobogás érzés, nyugtalanság, stb.) Ginzeng szedése közben ne igyál teát, mert a csersavak semlegesítik a ginzeng hatóanyagait. Éppen emiatt (és persze az ára miatt is) gyakran dupla adagban szedett Dang shen a megoldás a Ren Shen helyett.

 

Xi Yang Shen, amerikai ginzeng

Ez a faj Észak-Amerikában honos. Ma már Kínába is exportálják. A Ren Shen-től eltérően, ami általában vörös színű, az Amerikai ginzeng fehér színű, Yin erősítő gyógynövény. Éppen ezért kicsit hűvösebb, kevésbé tonizáló és stimuláló mint a Ren Shen. Segíti a folyadékok képzését. Ezért különösen alkalmas pl. száraz köhögés kezelésére. Mindemellett rendelkezik a Ren Shen általános tulajdonságaival is. Az elmondottak miatt alkalmasabb fiatalkori fogyasztásra, és a megfelelő választás nők számára.

 

Ci Wu Jia, szibériai ginzeng

Habár nem igazi ginzeng, mégis sok mindenben képes segíteni a szervezetet. Nem olyan erős stimuláns mint egy igazi ginzeng, de jól használható hiány okozta arthristiszes és ízületi fájdalom szindrómákban. Szibériában fedezték fel a harmincas években. Népszerű volt a régi Szovjetúnió sportolói körében, mert javította az állókészséget. Nyugaton az ún. jet-leg, azaz az óceáni átrepülés okozta időeltolódás következményeinek kezelésében használatos.

 

San Qi, álginzeng

A San Qi sem igazi ginzeng, de értékes növény. Jó hatásfokkal szabályozza a Vért, csökkenti a vérzéseket. Ez különösen traumás sérülések esetén hasznos, ahol lényeges a hatékony vérzéscsillapítás.

 

Dang Gui, a nők ginzengje

Ezt a növény is szokás néha ginzengnek nevezni, mert erős hatást gyakorol a Vérre (és mint tudjuk a nők életét a Vér minősége befolyásolja). Hat a Qi-re is, tehát nem csak Vér tápláló, hanem Vér szabályozó is. Ez az oka annak, hogy a Dang Gui sok nemi szervi betegség esetén nyújt segítséget. Neve: a „visszatérés állapota” sugallja a normális, rendes menstruációs periódusokhoz való visszatérést.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL