ÁLLATI CUKISÁGOK

Kutya hideg... - Az állatok is fáznak!

Szerző:
Szabó Anna
Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond - tartották tapasztalt anyukák. Kutyák esetében ez majdhogynem fordítva igaz, ahogy egyre jobban hűl az idő, aprócska termetű szobacirkáló ebecskéink egyre nagyobb odafigyelést igényelnek, hiszen közöttük sokan igazi ölebek és nehezen viselik a viszontagságos időjárást. Mit tehetünk értük?

 

Nyugodtan öltöztessük a kis ebet kedvünk szerint


Sokan a cipő, ruha és egyéb kiegészítők láttán mosolyogva legyintenek: „Megint egy kutyáját majmoló bolonddal több” – mondják. Ugyanakkor nézzük az érme másik oldalát, a lakásból, ahol a magunk kényelmére 20-22 celsius fokot (vagy még annál is melegebbet) tartunk, bizony sokkoló kiszaladni a térre, dolgukat végezni, ha kint nem egyszer 10-20 fokkal hidegebb van. Az apróságok öltöztetésénél azonban ügyeljünk arra, hogy valóban a hidegtől, széltől vagy esőtől védjük, és csak utána legyen szempont, hogy szemet gyönyörködtető legyen a látványuk.

Haza érve szabadítsuk meg őket az átnedvesedett holmiktól és azokat hagyjuk megszáradni, kiszellőzni a következő használatig. Aki több kutyát tart együtt, figyeljen arra, hogy felügyelet nélkül hagyott ebek ne tudják egymásról a kapcsokat, szalagokat, egyéb díszítéseket lerágni - sajnos komoly problémákat okozhatnak vele. Séta után az átfagyott kis ebeket hagyjuk átmelegedni, ha kell kevés meleg folyadékot, levest, mézes teát kínálhatunk nekik. Alaposan szárítsuk meg őket, ha szükséges, a sótól kirepedt talpacskákat kezeljük le. Séták során, ha már alaposan lehűlt a levegő, igyekezzünk valóban mozgatni a kutyát, ne hagyjuk ücsörögni, ne álljunk le hosszasan beszélgetni és ilyenkor se kössük ki a bolt elé. Minél kisebb a test tömege és minél kevesebb az aljszőrzet, annál hamarabb fázhatnak fel ők is, ami nekünk kabátban, csizmában 5-10 perc, az nekik egyhelyben töltve óráknak tűnik, és pont elég egy meghűléshez.


Ha már bekövetkezett a baj


Ha a picur fáradt, bágyadt, étvágytalan, vagy kedvetlen lesz, akkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Mindenképpen érdemes előre felkészülni. Ehhez egy korábbi cikkünk adhat némi segítséget >>

 

Természetesen nem minden köhögés adódik pusztán a hidegebb időjárás következményeiből. A kutyák fertőző felső légúti megbetegedését, a kennel köhögést is könnyebben elkaphatják egymástól. E betegség egyes fajtáinak megelőzésére szintén érdemes idejekorán felkészülni immunrendszerük erősítésével. Ennek fortélyait is igyekeztünk már korábban körül járni, cikkünk itt olvasható >> 


Természetesen az ősszel, télen jelentkező nyavalyák nem csak a mi kutyusainkat sújtják, nagyon sok menhely küzd a kutyáik egészségéért. Aki szeretne ebbe a harcban a jók oldalára állni, az év végi nagytakarítás során gondoljon az árvákra is. Az őszi selejtezés alkalmával gyűjtse össze otthon és ismerőseitől, kollegáitól a már feleslegessé vált, de jó nedvszívó, nem műszálas, gombtalanított ruhákat, kabátokat, takarókat, és adja le őket egy menhelyen – nagyon hálásak lesznek érte. Sőt, remek hasznát veszik a kutyák a már nem használt paplanoknak és, plédeknek is.

 

Ments meg egy állatot, ments meg egy lelket!

Ki ne hallott volna a kutyákat, és más kisállatokat érintő rossz bánásmódról? A menhelyeken összezsúfolt állatokról? Ezekre az állatokra többnyire nagyon rossz állapotban, legyengülve, kiéhezve találnak rá. Hűségükért cserébe nem ezt érdemelnék. Mi segíthetünk, ha velünk, a Női Portállal tartasz! Ha úgy érzed, szükséged van egy hűséges, odaadó társra, aki jóban-rosszban melletted áll, és cserébe a lehető legegyszerűbb dolgot, a SZERETETEDET kéri, akkor ne habozz, írj nekünk! A Spánielmentés oldalán rengeteg árva várja, hogy igaz gazdája legyen egy életen át! A felajánlásokkal, vagy egyéb segítség nyújtással kapcsolatban kérlek, írj aspanielmentes@gmail.come-mail címre!

Köszönjük!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL