ÁLLATI CUKISÁGOK

Az a bizonyos hypoallergén kutya

Szerző:
Szabó Anna
Gyerek és felnőtt egyaránt érezhet leküzdhetetlen vágyat arra, hogy kutyája, cicája legyen. Előbb-utóbb a gyerek nem fogja beérni a kezébe nyomott plüss Bodrival, és a műanyag tologatós kutya sem az igazi… igazán örömöt csak akkor látunk a szemében, ha valódi négylábú kerül a kezébe. De mi van, ha a családban valaki allergiás az állatszőrre?

 

Sokszor már itt, vagy a szomszéd kutyájának simogatása kapcsán is üröm vegyül az örömébe, ami tüsszögéssel, orrfolyással és vakarózással keseríti meg a leendő gazdi örömét. A legjobb, ami ilyenkor történhet, hogy még a vásárlás előtt a tenyésztőnél, vagy rokonok, barátok kutyusa kapcsán felismerjük, nekünk bizony nem csak a mosóporban, bizsuban, de kis kedvencünk esetében is hypoallergént kell választanunk!


Mit is jelent a hypoallergén kutya kifejezés?


A kutyák, macskák nyálában, illetve a bőrükön korpa formájában leváló elhalt sejtek - bekerülve a légtérbe majd onnan a légutakba szervezetünkben, az egyéni érzékenységtől függően, allergiás reakciókat okozhatnak. Az allergiás reakció súlyossága függ a kutya paramétereitől, a gazdi érzékenységének és a környezet higiéniájának összességétől. A hypoallergén kutyák legfőbb jó tulajdonsága, hogy nem, vagy csak keveset vedlenek, így a nyál és a bőrsejtek kevésbé jutnak a környezetbe, a kutyáról lemoshatóak, így kevésbé terhelik a gazdi szervezetét. A kulcsszó azonban a „kevésbé”! Teljesen hypoallergén kis kedvencet maximum a hüllők között fogunk találni… ugyanis a gazdi lehet immunis, kicsit érzékeny, érzékeny és fokozattan érzékeny.


A méret a lényeg?


Nem arany szabály, de a méret is meghatározó lehet a választásban, lakásba amúgy is szívesebben választunk kisebb termetű kutyát. Itt valamennyire igaz, hogy minél kisebb a kutya felnőtt kori standard mérete, annál kevesebb allergént hagy maga után és könnyebb is tisztán tartani, mint nagyobb testű társait. De ne feledkezzünk meg a kutya vérmérsékletéről sem, hiszen ugatáskor bizony nyál is kerül a levegőbe, így aki tutira akar menni, keresse a kis testű, és nyugodt fajtájú ebeket otthonába kedvencnek. Természetesen enyhébb esetekben a lakás alaposabb tisztán tartásával az allergének mennyisége csökkenthető, nem kell nehezebb harcra készülnünk mintha porra, parlagfűre lennénk érzékenyek. És annyi előnyünk is van, hogy a kutya rendszeres fürdetésével is enyhíthetünk a tüneteinken.

A számtalan kellemetlenség mellett számtalan előnye is van annak, ha kutya él velünk a lakásban


Sok esetben a kutya jelenléte is nyugtatóan hat ránk, nem egy idős ember egyetlen társa, kisgyermekek legőszintébb barátja. Gyakorta halljuk, hogy allergiás betegek egy idő után javulást tapasztaltak a kutya jelenlétében. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy körültekintően válasszunk, feltétlenül tenyésztőtől vásároljunk, és jelezzük előre a problémánkat. Töltsünk el minél több időt még a tenyésztőnél, hiszen itt már szembe kerülünk a problémával és felmérhetjük, mire számíthatunk. Allergiás egyénnek soha ne vegyünk kutyát, piacon, pet shopban vagy neten! Ezek a lehetőségek amúgy sem nevezhetőek felelős hozzáállásnak, de ilyen esetekben egy kis yorkinak vett keverékkel csúnyán megjárhatjuk!


Hypoallergénként ismert fajták

■ Affenpinscher
■ Amerikai kopasz terrier
■ Bedlington terrier
■ Bichon bolognese
■ Bichon frisé
■ Bichon havanese
■ Border terrier
■ Bouvier des Flandres
■ Cairn terrier
■ Coton de tulear
■ Dandie Dinmont Terrier
■ Ír vízispániel
■ Kerry Blue terrier
■ Kínai meztelen kutya
■ Lengyel alföldi pásztorkutya
■ Lhasa Apso
■ Máltai selyemkutya
■ Papillon
■ Perui meztelen kutya
■ Pomerániai törpespicc
■ Portugál vízikutya
■ Puli
■ Szamojéd
■ Schnauzerek
■ Shih-tzu
■ Silky terrier
■ Skye terrier
■ Spanyol vízikutya
■ Tibeti terrier
■ Uszkár
■ Welsh terrier
■ Yorkshire terrier

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL