UTAZÁS

A legcsodálatosabb őszi kirándulóhelyek

Szerző:
Szabó Anna
Az ablakon kitekintve még szikrázóan süt a nap, de ereje már egyre kevesebb van. Mégis érdemes ezeket az őszi hétvégéket egy-egy aktív kikapcsolódással feldobni. Munka és suli mellől nehéz elszabadulni hosszabb időre, de ha a hétvégi bevásárlást átütemezzük, akkor a szombat lehet az egy napos kirándulások fix dátuma!

 

Egy hely, ami minden évszakban gyönyörű


A Plitvicei-tavakhoz, busszal egy non-stop kirándulás keretében is eljuthatunk. Ha a szervezett utat választjuk, Budapestről egy hatalmas és kényelmes busszal vághatunk neki az éjszakának, és reggel érkezhetünk meg a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkba. Horvátország talán legcsodálatosabb részén járunk, tizenhat tó, számtalan a hegyek között megbúvó vízesés kápráztatja el az ide érkezőt. Érdemes a túra előtt felfrissülni, kiadósan megreggelizni, mert nem lesz idő gyomorkorgással foglalkozni a nap folyamán. Bátrabb, gyakorlottabb túrázók térképekkel egyedül is neki vághatnak a park felfedezésének, de természetesen kérhetünk magunk mellé idegen vezetőt. A parkban a tizenhat tó között zuhannak alá a vízesések. A tavak körül futó gyalogutat kényelmesen körbejárhatjuk, de felszállhatunk a park saját kisbuszára is, illetve érdemes felülni a legnagyobb tavon rendszeresített kis hajóra is. Aki a sétát választja, számítson rá, hogy a vadregényes tájat helyenként a tavak körül kisebb pallók szakítják meg, amelyeken átsétálhatunk vagy elidőzhetünk és készíthetünk szebbnél szebb fotókat. Egy ilyen fárasztó nap után a legvirgoncabb csemeték is csendben fogják végigaludni a hazautat, és gyönyörködhetnek a hajnali kivilágításban fürdő Budapestben!


Bad Blumau – harmóniában önmagunkkal


Aki végig csinált egy nyarat otthon vakációzó gyerekekkel, az tudja, hogy ami jár, az jár! És mi lenne minden háziasszony álma? Egy röpke hétvége, de legalább egy pihentető napocska Bad Blumauban! Felsorolni is nehéz milyen kínálattal kecsegtet ez a tőlünk alig néhány órácskára lévő élményfürdő. Éppen elég közel, hogy elérhető legyen, de épp elég távol ahhoz, hogy az anyós is csatlakozni akarjon! Mi viszont relaxálhatunk, élvezhetjük a nekünk járó wellnesst, és kikapcsolódhatunk végre. Itt lazán elsajátíthatjuk, hogyan éljünk harmóniában önmagunkkal, a természettel, és általában a világgal. Minden szorongásunk, dühünk, vagy frusztrációnk távozik a masszázzsal, és a sok ránk váró kényeztetéssel. Az üdülőfalu már önmagában is mosolyt csal az ide látogatók arcára, hiszen a zöld tetők, a lekerekített formák és a szivárvány kellemes színei teszik olyan bájossá, hogy ide visszahúz az ember szíve. 


A spa köré rendeződtek a vendégcsalogató éttermek, és a kezelésekre kialakított helyek, medencék is innen érhetők el. Akik nem csak felfrissülni, hanem gyógyulni is szeretnének, a Vulcania gyógyforrás magas ásványi anyag tartalmú gyógyvizében kezeltethetik izmaik fájdalmát, de még légzőszervi panaszaikat is. Nevéből is sejthető, hogy a forrás vulkáni eredetű, ennek köszönheti, hogy a Stájer régió a legnagyobb ásványi anyag tartalmú gyógyvize. A spat ellátó másik forrás a Melchior, amely ellátja a szállodát energiával és hővel. Területe összesen mintegy 8500 m2. Ám pihenésünket korántsem csak a gyógyvizekkel szolgálják a spa üzemeletetői! Találunk itt egy szauna-szigetet, ahol finn kültéri szauna várja a látogatókat, és az ellazulás után hideg vizes merülő medencében csobbanhatunk. Aki erre annyira nem vágyna, annak érdemes a római izzasztótermet, vagy a török gőzfürdőt választania. De ne álljunk meg ilyen hamar, hiszen számtalan kényeztető fürdő, vagy arc- illetve testkezelés vár még ránk. Levezetésképpen pedig csobbanhatunk a Vulcania tóban, ahol víz alatti zenével kényeztetnek minket. Befejezésként, ha időnk még engedi, a Holt tengeri sóbarlangban készüljünk fel lélekben a nagy útra - hazafelé.


Szádelői-völgy - Szlovákia Grand Canyonja


Ha valamiért, hát egy alakformáló kirándulásért igazán megéri korán kiugrani az ágyból! Ha sikerül egy szombati reggelen korán autóba pattanni, akkor irány a Szádellői-völgy! Ez az érdekes természeti képződmény anno, mint barlangrendszer tűrte az elemek és az időjárás rohamait, míg beomlott, és kialakult a mintegy 2,2 kilométer hosszú, és helyeként csupán tíz méter széles kanyon, melynek szédítő 300 méter mélysége adja a különlegességét. A túra ugyan meredeknek és nehéznek tűnhet, de egy nap alatt kényelmesen teljesíthető nekünk, városi puhányoknak is, még akkor is, ha korán kellett kelnünk miatta! Senki se aggódjon, a látvány és a túra végére elégetett kalóriák mindenképpen pótolják a lustálkodás hiányát. Utunk már a séta kezdetén függőleges sziklafalak, és imitt-amott előtörő patakok között vezet. Egészen a kanyon közepén található kis turistaházig, ahol érdemes szusszanni egyet, mielőtt tovább indulnánk. Ugyanis innen egyenes út vezet a túra egyetlen bakancspróbáló részére, a fennsíkra, de ha legyőztük a szintemelkedést, elénk tárul a völgy, annak minden szépségével, ligeteivel, szédítő mélységével, és egy pillantást vethetünk dél felé, ahonnan átléptük a határt. Páratlanul szép hely ez egy uzsonnához, mielőtt tovább indulunk a völgy keleti oldalán, ahol ösvényünk a meredek sziklafalak mentén vezet végig. Egészen a faluig, ahol élményekkel telve ülhetünk autóba, hogy haza induljunk. Itthon pedig izomlázzal a lábunkban, és tele szép emlékkel bújhatjuk a netet, merre is kiránduljunk legközelebb.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL