FOGYÓKÚRA

Holtponton...

Szerző:
Szabó Anna
A test mindig ellenszegül a tudománynak, a leggondosabban összeállított diéta és a legfegyelmezettebben véghezvitt testgyakorlás mellett is időnként a mérleg mutatója megáll(ni látszik). Ilyenkor az ember – jó esetben csak - elkedvetlenedik, rossz esetben bizony evésbe folytja bánatát.

 

Függetlenül a túlsúly okától, a kövérség bizony megviseli nem csak az ízületeinket, a szívünket, de a lelkünket is, és ugyanez a helyzet a fogyókúrával is. Sok esetben úgy érezzük, sok hűhó semmiért. Az évek alatt felkúszott kilóinktól, ötletszerűen szeretnénk néhány hét leforgása alatt elbúcsúzni. Miközben a tudatunkkal, az izmainkkal küzdünk és dolgozunk a megálmodott cél eléréséért, a szervezetünk valami ősi beidegződés hatására ellenünk küzd… és nem adja fel a tartalékait.


Amikor a lélek megcsömörlik


Nem egyszer fordul elő, hogy a fogyás még ütemes (lenne) ha bírnánk szusszal és kitartással! De ha a lélek megcsömörlik, a test örömmel fog a régi ízekkel vigasztalódni. Ezért jobb, ha a kúra elején ugyanúgy felkészülünk a holtpontokra vagy visszaesésekre, mint az étrendre vagy a sportra.
Írd fel egy papírra, miért és mennyit szeretnél, fogyni. Aztán ha holtpontra jutsz, vagy változik a „Miért? Mennyit” kérdésre a válaszod, őszintén írd hozzá! Egy-egy nehéz pillanatban sokat javíthat a hangulatodon, ha láthatod, hogy a kitűzött céljaid nem is olyan elérhetetlenek, pusztán a gödör mélyéről tűnnek hatalmasnak! Ezt a papír fecnit tarthatod például egy olyan naci zsebében, amibe szeretnél újra beleférni.

Mindig tarts szem előtt egy-egy kisebb célt!


Szakaszolj, és így folyamatos siker élményekben lesz részed! Első körben próbáld túlélni az első pár napot, hetet. Tűzz ki célokat a sportban is magad elé. Ha eleinte csak sétálsz, akkor próbáld növelni a távot vagy gyorsítsd a tempót és így csökkentsd az időt. De segíthet az is, ha az egészséges élelmiszereket előre bekészíted a hűtőbe és azt mondod, addig nincs kényeztetés, míg ez az adag zöldség el nem fogyott. Ezek az apró mankók visszatekintve az új egészségesebb élet mérföld kövei lesznek. És nagyon fontos, hogy légy büszke az apró sikereidre. Később ezek összeadódnak és együtt hozzák meg a kívánt végeredményt!


Okos ember a más kárán tanul


Biztosan te is hallottad nem egyszer, talán mondtad magad is: azt az utolsó falatot már nem kellett volna megenni. A frissen tartó fólia vagy doboz remekül megőrzi a finomságaidat, te pedig tedd inkább hasznossá magad! Apró meglepetésekkel felkészülhetsz az ilyen pillanatokra. Vehetsz például egy különösen finom teát és félreteheted, hogyha támad kétség, megnyugtasson. Előre vehetsz például egy új hajpakolást, amit ilyenkor előkaphatsz és felkenheted, hidd el, eltereli a figyelmedet, és a várakozás izgalma kárpótol, amiért lemondtál pár felesleges falatról! Nincs más teendőd, mint az evés adta örömöt „lecserélni” olyanra, ami nem hizlal! Jó, ha kéznél a segítség a bajban. Ha már elkészítetted az a pirítóst, amit nem kellene magadba gyűrni, add oda kutyának, majd vedd pórázra és sétáljatok egy nagyot, vagy ami még kellemesebb, pakold teli szalámival, sajttal lepd meg vele a kedvesedet, de cserébe égessetek el egy kevés zsírt közösen!
Vannak persze olyan alkalmak, amikor a fogyás valóban megáll, és nem csak elcsábulsz egy pillanatra, hanem valóban aggódsz. Iktass be egy-két fehérje napot, vagy villámdiétát. Sok esetben a szervezetnek pusztán egy ilyen „sokkra” van szüksége, hiszen ha már egy ideje ugyanazt a kalória mennyiséget és vélhetően ugyanazokat a tápanyagokat kapja, akkor az anyagcseréd beáll és ebből fog gazdálkodni. Még a diéta megkezdése előtt érdemes keresni egy patikát, ahol tudsz időnként testzsírt mérni, ugyanis a kilók változása, vagy épp stagnálása még nem jelenti azt, hogy megálltak a benned végbemenő változások. Hiszen ahogy a zsír izommá alakul, úgy a test tömeg nem változik, de az összetétele átbillen a zsírosból az izmosba… ez pedig örömre és nem aggodalomra ad okot!

Ha pontosan betartottál mindent, nem kezdtél újra cukrot tenni a kávéba és nem is vigasztalódtál nasikkal, akkor még mindig van minek utánanézni. Vedd elő a naptáradat és lesd meg, mikor esedékes a következő menzeszed. Hiszen a szervezeted ilyenkor sok vizet tart vissza, ami pikk-pakk távozni is fog, amikor eljön az ideje!

A legtöbb pánikra okot adó dologra felkészülhetsz előre, sőt ennél többet is tehetsz, tervezd meg, hogy a kúra egyes szakaszaiban mivel jutalmazod, vagy éppen mivel segíted magad. Egy fül akupunktúra, ami segíti az anyagcsere működését, egy cellulit masszázs, ami gyorsítja zsír távozását, mind-mind lehet jutalom az elért eredményeidért, vagy épp befektetés azokért az eredményekért amik még rád várnak!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL