FÉSZEK

Mondj búcsút a rumlinak!

Szerző:
Szabó Anna
Jól megtervezett tárolórendszerrel nagyban megkönnyítheted az életed. Emellett arról se feledkezz meg, hogy a rendezett, fegyelmezett környezet nyugalmat és szakmai biztonságot ad.


Bármilyen tárolórendszert is válassz, a megfelelően kialakított, áttekinthető szekrényekben azonnal észreveszed, ha valami kifogyóban van. Nem mellékes a tárolótér rugalmassága, átalakíthatósága sem.

A helyiség berendezését kezdd egy gyors lista készítésével, hogy tudd, melyek azok a legfontosabb dolgok, amiket itt szeretnél tárolni: eszközök, könyvek, iratok, brosúrák, számlák, tervrajzok, anyagminták. A lista minden eleme mellé írj egy rövid megjegyzést, hogy milyen mennyiségről van szó, és tárolásához milyen fajta szekrényre lenne szükség. Valószínűleg néhány könyvet úgy kell elhelyezned, hogy mindig kéznél legyenek, tucatnyit úgy, hogy könnyű legyen megtalálni, és biztosan lesz nem kevés olyan is, amely minden további nélkül tárolható egy másik szobában is.

A dokumentumokat rendszerezni kell, hogy a fontos anyagok – aktuális dokumentumok vagy elintézetlen ügyek címszó alatt – könnyen hozzáférhetőek legyenek, miközben a használaton kívüli iratok a munkatérből az egyik polcra vagy szekrénybe kerülnek. Az ésszerű helykihasználás mellett az is emellett szól, hogy a nagy mennyiségű, egy kupacban halmozódó irattal lényegesen nehezebb bánni. A nagy tételben vásárolt dolgoknak szintén helyet kell szorítani.

 

Polcokat mindenhova!

A helyiség legfontosabb része mindig a polcrendszer, akár beépített, akár különálló egységek alkotják. A különálló polcok könnyen mozgathatók, és még az összeszerelendő fajták felállításához sem kell különösebb barkácskészség és szakismeret. A beépíthető, falhoz erősített polcok használj ki a teret a legjobban. Teljesen kitölthetők velük bármilyen falmélyedés, és a polcok kiosztása is változhat attól függően, milyen magasságú tárgyakat akarsz elhelyezni rajtuk. Ellenben, maikor már be vannak építve, a falhoz rögzített polcokat igen nehéz szétbontani abban az esetben, ha elköltözöl, vagy csak egy adott életteret szeretnél áthelyezni. Mindenesetre fontos, hogy stabilan álljanak, valamennyi polclap kellően alá legyen támasztva, és nagyobb deformáció nélkül el is bírják a rájuk nehezedő terhet. Kevés olyan lehangoló látvány van, mint a nehéz könyvek alatt hajladozó, roskadozó vékony polcrendszer. Már a polctervezéskor számíts rá, hogy a könyvek és papírok meglehetősen nehezek, tehát csak vastag, masszív anyag jöhet szóba, ennek megfelelő alátámasztással és rögzítéssel.

A dobozok, irattartók és mappák tetszetősen elhelyezhetők az erős polcrendszeren, de a könyvekkel ellentétben nem minden irodaszer mutat jól a polcokon. Ezen megfontolásból érdemesebb az irodaszereket és egyéb apróságokat zárt szekrényben tárolni. A tárolószekrény lehet különálló, vagy akár beépített is. Nagy mennyiségű irodaszer tárolására használhattunk egy mély fiókot, vagy nézzünk körül, hogy tudunk-e elfoglalni ilyen célra valamilyen már meglévő bútort: egy komódot, szekrényt, fedeles ládát vagy akár egy ágyneműtartót.

 

Okosan tárolni a legjobb

Az irattárolás és iratrendszerezés formájának kiválasztásában az iratok mennyiségének van a legnagyobb szerepe. Ha nincsen sok iratunk, a gyűrűs iratrendező tökéletesen megfelel, míg a regiszteres irattartó betűrendbe vagy tetszőleges kategóriákba rendezi az iratokat, amelyeket ilyen formában tarthatunk az asztal mellett vagy akár rajta is.

Ha a szakmádhoz tartozik, hogy állandóan tetemes mennyiségű iratot kezelsz, akkor nehéz jobb megoldást találni a hagyományos irattartó szekrénynél, amelyet bármelyik irodabútor-szakboltban megvásárolhatsz több fiókos változatban is. A nagyobb modellek igen sok iratot nyelnek el, miközben csupán kis területet foglalnak el. Két alacsony tárolószekrényt egymás mellé helyezve, íróasztalként is használhatsz, különösen, ha felső lapjukra kellő méretű bútorlapot erősítesz.

Amennyiben gyakran dolgozol nagyméretű grafikonokkal, korrektúrákkal, műszaki rajzokkal vagy térképekkel, ildomos beszerezni egy tervezőknek készült tárolót, amely nagyméretű, de alacsony fiókokkal készült speciális szekrény. Ennek hiányában a nagyméretű lapokat feltekerve helyezd hengeres tárolóba, majd a hengereket rakd ruhás- vagy papírkosárba. Egy kihasználatlan falfelületen szintén sokféle módon tárolhatod az eszközöket, papírokat. A terjedelmes műszaki rajzokat feltekerve a falra szerelt félkör alakú tartókban, vagy akár műanyag és fém falizsebekben, falimappákban vagy térképtartó rácsokban tárolhatjuk.

Ha a dolgozószobád nem különálló helyiség, és szűkös a rendelkezésedre álló tér, szerezz be egy kerekeken gördíthető tárolót, amelyben minden elfér, ami csak a munkádhoz szükséges, s amelyet egyszerűen félretolhatsz, ha a feladatoddal végeztél.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL