UTAZÁS

A világ legcsodálatosabb hídjai - szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
A világ számos folyója országokat köt össze, mindeközben városokat szel ketté. Megtaláljuk közöttük a technika legújabb vívmányait felhasználó modern csodákat, a régi korok műemlékeit magukon viselő matuzsálemeket, és a természet csodáit az ember leleményességével ötvözött lélegzetelállító ritkaságokat. Ha egy hídra lépünk, igyekezzünk megismerni őket.

 

A prágai Károly híd


Utunkat Csehországban, pontosabban Prágában kezdjük, az első állomás a Károly híd. Hosszú évszázadok óta koptatják a város lakói ezt a meseszép kőhidat, 1357 óta Prága egyik szimbólumává is vált. Prágai kiruccanásunkkor feltétlenül sétáljunk el a hídhoz, a legtöbb fotó talán innen készül, hiszen sétánk során gyönyörködhetünk a Várban, az Óvárosban és a Malá Strana-ban. A Moldva felett átívelő gótikus kapun keresztül belépve elénk tárulnak a lenyűgöző barokk szobrai, innen folytassuk utunkat a toronyba, ahonnan a prágai kupolák, tornyok, és a híd madártávlati képe nyújt felejthetetlen élményt! A híd közepe táján időzzünk el a lotaringiai bronzkeresztnél, érintsük meg és kívánjunk valamit - kívánságunk bizton teljesülni fog!


Millau Viaduct


Kalandozásunk következő színhelye dél Franciaország Aveyron megyéje, ezen belül Millau. A Millau Viaduct mintegy kettő és fél kilométer hosszú, autóval csupán egy perc átsuhanni rajta! De nem éri meg sietni, a Tarn folyó völgye felett átívelő völgyhídról elénk táruló látvány ugyanis páratlan szépségű, ahogyan maga a híd is. A Millau viadukt a világ legmagasabb kábelhídja, a legmagasabb pillére 245 méter, de teljes magassága a pilon tetején mérve 343 méter. 2004 óta mentesíti Millau város lakóit a Párizsból a Földközi tenger felé igyekvők özönétől, de önmagában is megér egy kiruccanást, ha Párizsban járunk.


A hatalmas Boszporusz híd


A hidak szerelmeseinek nyújthat különleges pillanatokat a Boszporusz-híd, mely a világ egyetlen olyan hídja, ami nem városrészeket köt össze, még csak nem is csupán országokat, hanem kontinenseket. A Márvány- és a Fekete-tenger között húzódó tengerszoros, a Boszporusz felett átívelő híd Isztambul európai és ázsiai részeit köti össze. 1974 óta áll szolgálatban, több mint másfél kilométer hosszú, szélessége majdnem negyven méter. Átadáskor még gyalogosan is átkelhettek rajta, mára azonban a hat sávon futó autóforgalom kiszorította róla a gyalogosokat, akik csupán az év egyetlen napján vehetik birtokukba. Ez a nap az Eurázsia maraton napja, ezen az októberi napon ezrek özönlenek a hídra, akik gyalogosan, futva vagy sétálva, de átkelnek rajta. Akiket nem a sport vonz, szebbnél szebb panoráma képekkel gazdagodva fejezhetik be a maratont, egy olyan helyről, ahonnan a város talán a legszebb arcát mutatja. Egy törökországi látogatáson a lehető legromantikusabb estét tölthetjük el a teljes pompájában kivilágított Boszporusz híd közelében, egy hangulatos kisvendéglő teraszán.


Híd az őserdő felett


Az erős idegzetű világjárók szívét is megdobogtatja a malajziai őserdő felett átívelő Langkawi híd! A panoráma felvételeken az őserdő semmijéből előbukkanó híd kecses vonalvezetésű testét csupán egyetlen oszlop tartja. Szinte nem is áll, hanem lebeg a felhők között, és ahogyan előtűnik az őserdő zöldjéből, úgy veszik el a tenger és az ég peremén. Ez persze csupán a látszat, hiszen a Langkawi Sky Bridge 700 méterre a tengerszinttől ködbe, párába burkolózva mutatja ezt az arcát. A hidat valójában egy 87 méter magas oszlop tartja a híd közepén, ahonnan 8 kábellel függesztik fel. A látogatók a világ leghosszabb fesztávú felvonójával juthatnak fel ide, és gyönyörködhetnek a lélegzetelállító panorámában, persze csak a legbátrabbak, akik nem szenvednek tériszonyban. A kilátás szédítő, mintha a felhők peremén ülve nézhetnénk az elénk táruló őserdőt, az éggel egybe olvadó tengert. A híd két végén található kilátókból az autósok félre állva, tiszta időben megcsodálhatják az Andamán-tengert és a thaiföldi Tarutao-szigetet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL