Hogyan írjunk jó önéletrajzot?

Szakértők felfedik a hét halálos bűnt, amelyeket tilos elkövetni az önéletrajzok összeállításánál.


1. Az önéletrajzod olyan dolgokat tartalmaz, amelyeket nem kellene

Fénykép – hacsak nem vagy modell, színész, színésznő vagy légiutas-kísérő.

Bármilyen kudarc – legyen az vizsgával, üzlettel vagy házassággal kapcsolatos.

A kereseted – ezt csak arra használnák, hogy visszautasítsák a jelentkezésedet. Ha a hirdetés kifejezetten kér információt a keresetedről, akkor azt a levélbe írd, ne az önéletrajzodba!

Testsúly, magasság, politikai irányultság, egészségi állapot, családi állapot, vagy egyéb személyes adat, amelynek semmi köze a jelentkezésedhez.

Az ok, amiért ott hagytad az előző munkahelyedet – ha tudni akarják, az interjún úgyis megkérdezik.

Olyan tevékenységek és érdeklődési körök említése, amelyek letargiára vagy kicsapongó életmódra utalnak, mint például a tévénézés vagy a kocsmába járás.

Negatív megjegyzések valamelyik korábbi munkaadódról vagy munkádról – csak jó dolgokat említs.

Rövidítések a neved előtt vagy után – majd az interjún dicsekedhetsz az eredményeiddel.

Megmagyarázhatatlan űrök a karrieredben – ez csak kérdéseket vetne fel, például azt, hogy mit tettél akkoriban.

Referenciák – egyértelmű, hogy vannak referenciáid, úgyhogy ne írd bele az önéletrajzodba, csak akkor, ha kérik; majd később megmutatod nekik.


2. Nincsenek benne olyan dolgok, amiknek benne van a helye

Az önéletrajzodba írd bele minden eredményedet
, hogy kíváncsiak legyenek rád, és elhívjanak a létfontosságú interjúra.

A születési dátumod – sokan ezt nem írják le, mert attól félnek, hogy a munkáltató túl öregnek találná őket. Azonban ha kihagyod, azt biztosan észreveszik, és még gyanúsabbnak fogsz tűnni.

Az e-mail címed szerepeljen a főszövegben.


3. Az igazság eltúlzása

Ne állítsd be magad tapasztaltabbnak, mint amilyen vagy – ha valamiből közepes tapasztalatod van, akkor ne írd azt, hogy kiváló vagy belőle. A jelöltek gyakran eltúlozzák a képességeiket, hogy jobb benyomást tegyenek, és így elég buta helyzetbe kerülhetnek az interjún.



4. A komikus eljátszása

Csak akkor humorizálj, ha tudod, hogy ki fogja elolvasni az önéletrajzodat, és ha biztosan tudod, hogyan fog rá reagálni – ne felejtsd el, hogy az önéletrajzod másolatát több embernek is elküldhetik.


5. Hosszú listák

Rengeteg ember azt hiszi, hogy az önéletrajzban csupán a korábbi munkáit és feladatait kell leírnia, de arról már nem írnak, hogy a munkájuk milyen hasznot hozott a munkáltatójuknak. Le kell írnod, hogy milyen konkrét haszonnal járt a munkád a munkáltatód számára. Írd le az alábbiakat:

Mit csináltál?

Mekkora volt a hatásköröd, hány emberből állt a csapatod, mekkora volt a költségvetésed?

Milyen hasznot húzott ebből a munkáltató cég?


6. Nem megfelelő kinézet

Kerüld a címlapokat, a színes papírt és a csicsás kötést. Ne csak egy rossz minőségű fénymásolatot küldj az önéletrajzodról – ez olyan benyomást kelt, mintha rengeteg helyre elküldted volna, de igazán egyik sem érdekelne. Ne használj hosszú szövegeket és bekezdéseket, amelyek nehezen olvashatóvá teszik az önéletrajzodat. Az önéletrajzokat olvasók nagyjából fél perc alatt átfutják az egészet, tovább nem szoktak rájuk koncentrálni.


7. Helyesírási hibák

Nincs kifogás arra, hogy miért nem használtad a helyesírás-ellenőrzőt, de vigyázz! Még az ellenőrzés után is olvasd át a szöveget, hátha még így is maradt benne egy-két hiba.
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL