KÖZÉRZET

Sportok harcos amazonoknak

Szerző:
Szabó Anna
Nyakunkon a stresszes ősz – a kivételeket ezúton is irigyeljük – ilyenkor pedig a legkevésbé a sportról kellene lemondanunk. A küzdősportok nem éppen a legnőiesebb tevékenységek közé tartoznak, de náluk jobb feszültségoldót biztos nem találsz. De mint mindig, van köztes megoldás – nem is egy!


Több kiló mínusz, levegőben lebokszolt idegesítő munkatársak, dinamikus állóképességet javító mozgásforma. Kell ennél több? Ha igen, valószínűleg akkor is találsz a következő óratípusok között olyat, amit majd nehezen hagysz abba.

 

Brazil ritmus: Capoeira aerobik

Ki ne találkozott volna, a manapság egyik legkedveltebb mozgásformával, a capoeira aerobikkal. Eredetileg a Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák fejlesztették ki önmaguk megvédésre, de hogy titokban maradjon a dolog gazdáig ellőtt, mindezt táncnak álcázták. Így, ha meglátogatsz egy capoeira órát, ne lepődj meg, ha táncos és küzdősportra jellemző gyakorlatokkal egyaránt találkozol.

Ez a remek zsírégető mozgásforma azoknak talán a legjobb, akik sokat ülnek munkájuk során, mivel leginkább a hátizmot fejleszti. Ezen kívül jó hatással van még a combhajlítókra, a hasizomra, és úgy általában az állóképességre.

 

Dinamikus egyszerűség: Tae-Bo

Ez az ázsiai küzdősport a tánc, az aerobik és a kick-boksz elemeit egyesíti magában. Két szót kombinál maga az elnevezés: a lábat takarja a tae, míg a boksz rövidítése a bo. Így talán nem is kell sokat magyarázni, hogy ez a mozgásforma egyszerre vegyíti a rúgásokból, lépésekből és ütésekből álló koreográfiát a táncos elemekkel.

Rendkívül hatékonyan fejleszti az állóképességet. Egyszerre fejleszti a combot, a vádlit, a hasizmot, a törzset és a farizmot. Egyetlen óra alatt, ha megfelelő dinamikával végzed, akár 600-800 kalóriát is elégethetsz vele.

 

Ha búcsút intenél a stressznek: Wellbox

Szálkásító és stresszűző irányzat, mely a bokszot használta fel sajátos mozgásvilága kialakításakor. Az edzések kihagyhatatlan kelléke a boksz-zsák, és ha eddig nem tudtad volna, ennek köszönhetően pulzusszámod rendkívül gyorsan emelkedhet a magasba.

Bonyolult koreográfiákat nem kedvelő csajoknak ajánljuk a leginkább. Csupán a mozgás kedvéért és a felgyülemlett stressz elűzésére is kiváló. Ám, ha nincsenek rajtad plusz kilók, viszont szálkásítanál, formálnád a tested, akkor a legjobb választás.

 

Női harmónia megteremtésére: NIA

Lehetséges, hogy lesz olyan, aki furcsállja majd, miért került be összeállításunkba ez a mozgásforma. A válasz egyszerű, miközben nyugati táncművészeti stílusok is megtalálhatók benne, alapvetően a keleti harcművészetekből átvett elemek adják az alapját a mozgásformának.

Aki szeret zenére mozogni, annak mindenképpen ajánlott kipróbálásra. Könnyedén felveszi a harcot az ízületi betegségekkel és depresszióval, de már bebizonyították, hogy a menstruációs problémákra is jótékonyan hat. Rendszeres gyakorlása azonban jótékonyan hat a szív- és érrendszeri problémákra, valamint relaxációs elemei segítenek ellazítani, de a hajlékonyságot is növeli.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL