2017. október 19. - Nándor
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 19. - Nándor
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A hűtlenség pszichológiája

Berényi Fanny

A házasság, vagy egy tartósnak kikiáltott kapcsolat egy szent kötelék, férfi és nő között. A kapcsolat lényege pedig nem más, mint az egymáshoz való hűség. A hűtlenség egy házasságon kívüli érzelmi vagy szexuális viszony, és persze ezzel együtt a partner becsapása, elárulása.

 

Férfi és a nő ugyanúgy lehet hűtlen


A hűtlenségről már sokat hallhattunk különböző a TV műsorokban, olvashattunk róla más médiákban, de nem hűtlenség pszichológiáját eddig nem igazán fejtegették. Sokan úgy gondolják, hogy a hűtlenség egyik legfőbb oka a házasság labilitása. Ez az érzés azért alakulhat ki a felek között, mert az egyik azt hiheti, hogy alacsonyabb rendű vagy nem annyira értékes, mint partnere. Ha bármelyik fél úgy érzi, hogy kettejük között egyenlőtlenség van, és a másik fél felsőbbrendű – akár a keresetét tekintve, akár más szemszögből nézve -, az sajnos gyakran kisebbrendűségi komplexushoz vezethet. Ez az elmében rendkívül rossz gondolatokat képez, és jövőbizonytalanságot okoz.

Bár az ilyen dolgokat könnyű orvosolni az által, hogy a felek leülnek, és megbeszélik dolgaikat, de ha elhatalmasodik a komplexus, az érintett fél házasságon kívül próbál boldogulni. A házasságtörő a hűtlenség pillanatában azt gondolja, hogy egy esetleges különválás esetén valakiben meg kell bíznia. Ha ugyanis a hűtlen személyt rajtakapják, és kidobják, ő még mindig azzal a megelégedett érzéssel távozik a kapcsolatból, hogy ezzel a cselekedetével megmutatta a felsőbbrendűségét a másiknak, és még mindig nem veszi észre a saját hibáit.

A hűtlenség, vagy házasságon kívüli kapcsolat bizony egy olyan cselekedet, melyet a másik megcsalt fél nem könnyen tud megemészteni. Egy olyan élettapasztalat, melynek gondolatához egyszerűen nem tud hozzászokni legjobb erőfeszítései ellenére sem.


A hűtlenségnek rengeteg oka lehet


Általában a házastárs nem azért csalja meg a párját, hogy megbántsa, hanem azért, hogy kielégítse a saját érzéseit. A kutatások szerint többségében válással végződik a megcsalás.


Túlzott kontroll


Az, hogy a házastársunkat irányítjuk, ellenőrizzük, gyakran vezethet hűtlenséghez. Egy tartalmas kapcsolatban ugyanis egyik partnernek sincs joga a másikat irányítani, bármennyire is szeretné. Továbbá, a mások felett gyakorolt kontrollban is hatalmas különbségek lehetnek.

Ez mindig a körülményektől függ, de nem mindegy, hogy a munkahelyünkön próbálunk irányítani, terelgetni egy kevésbé szakavatott kollégát, vagy éppen otthonunkban, ahol elengedhetetlen, hogy egyenrangúan kezeljük kedvesünket. Ha kiderül egy félrelépés, az többnyire gyalázkodást vagy veszekedést okoz a kapcsolatban. Az elnyomott félnek, meg kell találnia a lelki békéjét a házasságon kívül, és általában ez az ok vezeti a hűtlenséghez.

A féltékenység is alapos okot ad a hűtlenségre


Ha az egyik fél féltékeny a másikra – mindegy, hogy valós vagy valótlan oknál fogva -, bizony nagy esély van rá, hogy kedvese egyszer tényleg okot ad a féltékenységre, és kapcsolaton kívül fog kielégülést keresni. Ha egy nő túlságosan előretörő, karrierista típus, otthonülő párja könnyen érezheti úgy, hogy azért tölt olyan sok időt távol az otthonától, mert szándékosan kerüli, vagy hanyagolja őt, és ilyen körülmények között keres kapcsolaton kívüli kalandot. Természetesen ugyanez vonatkozhat arra az esetre is, ha a férfi túl elfoglalt, de a nők ezt mindig hajlamosabbak tolerálni, mint az erősebbik nem tagjai. Ha elhanyagolnak valakit, az hűtlenséghez vezethet – és mindegy, hogy szándékos volt a megcsalás, vagy nem.


Néha a hosszú kapcsolat unalmassá válhat


Persze nem szükségszerű, hogy megunjuk a másikat, ez az élethelyzettől és a partnertől függ. Bizonyos események miatt a személy unatkozik, és kapcsolaton kívül próbál boldogulni – ilyenkor többnyire megfeledkezik magáról és a körülötte lévőkről egy kis időre. A kapcsolatban felbukkanó unalom oka a hosszú, együtt töltött éveknek tudható be, és annak a ténynek, hogy a többnyire eltűnik az öröm, és a romantika. A felek keveset kommunikálnak, a szeretet és a törődés, ami egy jól működő kapcsolathoz szükséges, minimálisra csökken. Gyakran a szexet is hanyagolni kezdik. És, hogy kijöjjön ebből a frusztrációból, az elnyomott fél gyakran próbál olyan személyt keresni, aki törődik vele, akitől megkapja a kezdetek csodáját. Az elhanyagolt emberek gyakran csoportokban beszélik meg e problémákat és ennek eredményeképpen könnyebben találnak társat. Nagy hiba ez, hiszen elsősorban otthon, a partnerrel kellene leülni, és elmondani, mi az, ami hiányzik a kapcsolatból.

Bár néhány tanulmány született már ebben a témában, a hűtlenség lelki háttere még sok kutatást igényel. Gyakran az egyik fél hibáztatja a partnerét a viselkedése miatt, anélkül, hogy látná a saját hibáit. Meggondolatlan cselekedet a hűtlenség, mely frusztrációból ered, és azért hogy újra egyfajta örömforráshoz jussunk. Furcsa hasonlat, de olyan ez, mint bolti tolvajlás. A személy a boltban való lopásban elégül ki, de nem azért lop, mert szüksége van konkrétan egy kézzelfogható árucikkre, hanem azért csinálja, mert kell neki egy borzongás attól, amit csinál, és nem feltételezik róla, hogy megteszi. Olyan ez, mint egy közös tulajdon megrongálása, amit a diákok csinálnak. Nem akarnak elérni vele semmit sem, de „jó” érzés számukra.


Száz szónak is egy a vége: ha figyelmesek vagyunk a társunkkal, az jobb megértéshez és hűséghez vezet

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 jele annak, hogy a depresszió már kezelhetetlenné válik, és fel kell keresned az orvost

10 jele annak, hogy a depresszió már kezelhetetlenné válik, és fel kell keresned az orvost

Ha időnként úgy érzed, hogy eluralkodik rajtad a szomorúság, az az élet természetes része. Ám, ha ez az érzés állandósul, és megakadályoz a napi tevékenységeid végzésében, akkor ez már bizony a depresszió tünete. A mai modern korban meg kell értened, hogy ez nem egy szeszély, és nem a te hibád, ez egy súlyos mentális állapot, amely gyakran kezelést igényel. 

Tovább »
Régi, de szórakoztató rejtvény: Hol rejtőzhet a két macska a képen?

Régi, de szórakoztató rejtvény: Hol rejtőzhet a két macska a képen?

Számos rejtvény tűnhet egyszerűbbnek első pillantásra. Nem mindenki képes megoldani őket kevés idő alatt. De igazán megpróbálhatod! Ez a régi illusztráció a 19. század egyik családját ábrázolja: összegyűlt este az anya, apa és egy kislány a nappaliban. Meg a két házi kedvenc. De… ők hol is vannak?

Tovább »
Mi az, amit először megpillantasz a képen? - Árulkodik a domináns személyiségjegyeidről

Mi az, amit először megpillantasz a képen? - Árulkodik a domináns személyiségjegyeidről

Ezt a tesztet egy olasz pszichológuscsoport állította össze, mely a tudatalattin alapul. Ugyanis megfigyelték, hogy egy adott képre pillantva nem mindenki ugyanazt látja, és ez bizony a domináns személyiségjegyekre is rávilágít. Te mit láttál meg először a képen? Nézd meg, mit árul el rólad!

Tovább »

Kalkulátor

Zsírégető kisokos

Edd magad karcsúra! Nem is hinnéd, milyen sok táplálékfajta létezik, amelyet bármilyen mennyiségben fogyaszthatsz, és mégis zsírt égetsz, fogysz vele. Kisokosunk segítségével kikalkulálhatod, mi a legjobb a számodra.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Bányász Imréné Marika Villő

Feng Shui Tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Bányász Imréné Marika Villő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép